Dodaj do ulubionych

Ale o co chodzi...?

IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 23.06.04, 18:29
Ostatnio robiłem format dysków c i d.Miałem zainstalowanego XP-ka. Po
ponownym zainstalowaniu, przy urruchamianiu pojawia mi się komunikat:Wybierz
system który chcesz uruchomić:
Uruchom Windows XP Proffesional
Uruchom Windows XP Proffesional
O co chodzi???
Czy mam zainstalowane 2 systemy, czy może poprzedniego nie do końca
sformatowałem?
Proszę o pomoc!!!
Z góry wielkie dzięki;))))
Obserwuj wątek
    • gray Re: Ale o co chodzi...? 23.06.04, 18:38

pytanie: czy oba systemy się uruchamiają czy tylko jeden?

raczej jeden.

możesz usunąć zbędny wpis edytując plik c:\boot.ini ale jeżeli usuniesz nie ten
      wpis o systemie to możesz mieć spore kłopoty z naprawieniem błędu.

wskazówka - jeżeli podczas uruchamiania domyślnie (czyli po upływie pewnego
      czasu) bootuje się odpowiedni system to znaczy że w pliku boot.ini w wierszu
      default= znajduje się wpis który musi zostać zachowany poniżej wiersza
      [operating systems].
      • Gość: bolek Re: Ale o co chodzi...? IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 23.06.04, 18:41
        Oba się uruchamiają;)!!!!!
        • gray Re: Ale o co chodzi...? 23.06.04, 19:03

no to zabawne.. może mają identyczne wpisy w boot.ini ? niezależnie od tego
          (skoro niedawno instalowałeś XP) mógłbyś zrobić to jeszcze raz, tylko że tym
          razem zdjąć i od nowa ustawić partycje na dysku za pomocą instalatora XP. jest
          to operacja raczej ostateczna i po tym nie powinno być podobnych problemów.
    • bodo31415 Re: Ale o co chodzi...? 23.06.04, 18:58
      Zależy jak to robiłeś. Jeżeli wystartowałeś system z dysku i tam wydawałeś
      polecenia, to mogło zostać trochę śmieci. Jeżeli masz taką możliwość to postaraj
      się wystartować z płyty lub dyskietki (najlepiej bez tych wszystkich wodotrysków
      - sam tryb konsoli - kiedyś to się nazywało tryb MS DOS) i wydać polecenie:
      format c: /u .Możesz też pobawić się programem fdisc - w XP-ku też powinno być
      coś takiego (startując z dyskietki).
      Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Życzę powodzenia.
      bodo31415
      • Gość: Beny sorry nie oglem sie powstrzymac ;) IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 19:14
        > się wystartować z płyty lub dyskietki (najlepiej bez tych wszystkich wodotryskó
        > w - sam tryb konsoli -

bryyyy, tryb konsoli pod windows, eeee, jezusicku cos wpisac z klawiatury i to
        bez basha, uuu to sie chyba nie da ;)
        B.
        • amon-ra Re: sorry nie oglem sie powstrzymac ;) 23.06.04, 23:07
          Nie wiesz, że konsolę odzyskiwania możesz przegrać na HDD i (po wyedytowaniu boot.ini) uruchamiać ją jak system operacyjny?
    • amon-ra Re: Ale o co chodzi...? 23.06.04, 23:16
      Moja rada: otwórz plik boot.ini na aktywnej partycji podstawowej i sprawdź oba wpisy w sekcji operating systems - jeżeli są takie same, możesz jeden wywalić, jeżeli natomiast różne (ścieżki postaci multi(x)disk(x)rdisk(x)partition(x) są RÓŻNE) to oznacza, że czegoś nie usunąłeś...

PS. Jeżeli po edytowaniu pliku boot.ini pojawią się problemy przy uruchamianiu, możesz odtworzyć tenże plik poleceniem bootcfg /rebuild spod konsoli odzyskiwania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka