Dodaj do ulubionych

Problem z Divx...Pomóżcie, please!!!

IP: *.retsat1.com.pl 24.06.04, 19:29
Witam!
Mam następujący problem: filmy w formacie Divx albo mocno skaczą, albo w
trakcie odtwarzania dynamicznych sekwencji obraz nie nadąża za dźwiękiem. Z
Xvid jest już w ogóle tragedia, chodzi tak wolno, że filmy w tym formacie
wyłączam po 5 sekundach.
Mój sprzęt to: celeron 633Mzh, 64 ram, nvida 32 ram, windows xp
Wiem, że pierwsza odpowiedź będzie: "masz za wolny procesor", zgoda, ale
właśnie w tym jest problem, otóż: na tym samym sprzęcie wszystko śmigało mi
elegancko. Korzystałem z Ace Mega Codecs Pack (instalowałem divx ver. 3.11;
4.12; 5.05; Xvid; dekodery mp-3), później zainstalowałem wszystkie możliwe i
wtedy zaczęły się problemy :/ Jednak po usunięciu wszystkich kodeków i
ponownej instalacji tylko tych najbardziej potrzebnych wszystko pozostało bez
zmian :(...filmy mi skaczą, albo obraz strasznie spowalnia. Jeśli ktoś miał
kiedykolwiek podobny problem to proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • Gość: bzykbzyk. Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 24.06.04, 22:45
      potrzebujący napisał(a):

> Witam!
      > Mam następujący problem: filmy w formacie Divx albo mocno skaczą, albo w
      > trakcie odtwarzania dynamicznych sekwencji obraz nie nadąża za dźwiękiem. Z
      > Xvid jest już w ogóle tragedia, chodzi tak wolno, że filmy w tym formacie
      > wyłączam po 5 sekundach.
      > Mój sprzęt to: celeron 633Mzh, 64 ram, nvida 32 ram, windows xp
      > Wiem, że pierwsza odpowiedź będzie: "masz za wolny procesor", zgoda, ale
      > właśnie w tym jest problem, otóż: na tym samym sprzęcie wszystko śmigało mi
      > elegancko. Korzystałem z Ace Mega Codecs Pack (instalowałem divx ver. 3.11;
      > 4.12; 5.05; Xvid; dekodery mp-3), później zainstalowałem wszystkie możliwe i
      > wtedy zaczęły się problemy :/ Jednak po usunięciu wszystkich kodeków i
      > ponownej instalacji tylko tych najbardziej potrzebnych wszystko pozostało bez
      > zmian :(...filmy mi skaczą, albo obraz strasznie spowalnia. Jeśli ktoś miał
      > kiedykolwiek podobny problem to proszę o pomoc...

Nie dziw sie MASZ ZA MALO PAMIECI aby PC dzialalo poprawnie, z 64 MB
      bedzie sie korkowal!

Nie zaleznie od aplikacji powinnienes miec przynajmniej 256MB, a polecam
      nawet 512 MB!

Ja uzywam DivX:

download.divx.com/divx/drdivx/DrDivXAMD32.exe

download.divx.com/divx/DivX511.exe

download.divx.com/divx/drdivx/DrDivX104.exe

download.divx.com/divx/DivXPro511Adware.exe

DivX® Windows

Minimum System Requirements:
      Windows 98 or higher

Pentium II 450 processor or equivalent
      64 MB or more of RAM
      8 MB or higher video card
      Minimum 24-bit color when using Windows Media Player
      DirectX 7 or higher is suggested for best video performance

Recommended System Requirements:

Pentium III 1GHZ processor or higher
      128MB RAM or more
      20 GB Hard Disk Space and higher
      32MB Video card and higher
      Any standard Sound card
      Any standard Fire wire card / port or similar interface for Digital Video input
      from a Digital MiniDV Camcorder
      Video Capture Card to capture live video
      • Gość: potrzebujący Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.06.04, 09:36
        Hmm, tak właśnie myślałem, że to z pamięcią jest problem...no nic pamięć na
        pewno w niedługim czasie zmienię na 256MB, tylko mam nadzieję, że się znowu nie
        okaże że to na nic bo mam procesor za wolny :/....
        Ale dzięki, za helpa i za linki :)
      • hanatol Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! 25.06.04, 10:01
        To ciekawe co mówisz bzyku.
        Ja oglądam sobie filmy na 400MHz procku z 64MB RAM i nic nie nie skacze.

Nie wiedziałem, że się nie da.
        • Gość: dfg Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: 195.245.217.* 25.06.04, 11:18
          powyłączaj wszystkie aplikacje działające w tle, sprawdź, czy masz włączony DMA
          dla cd-romu , ściągnij ffdshow i ewentualnie powyłączaj niektóre funkcje
          filtrowania obrazu, które ociążają procesor.
          Możesz też delikatnie podkręcić procesor- każdy megaherc się liczy
          A może płytak jest trochę porysowana i cd-rom męczy się z jej odczytaniem? W
          takim razie przenieś film na twardy dysk ( i zdefragmentuj dysk)

PS. jest też programik anti-freeze, ale nie miałem z nim do czynienia
          Pozdrawiam!
          • Gość: potrzebujący Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.06.04, 12:54
            Korzystam z filtrów ffdshow i tylko dzięki temu jakoś mi to wszystko jeszcze
            chodzi, ale mówię przy szybkich sekwencjach obraz nie nadąża za dźwiękiem :/ i
            nie wiem co z tym zrobić :/ Filmy odtwarzam z twardego dysku nie z płyty. W
            trakcie "seansu" wszystkie programy mam powyłączane, windows chodzi na "best
            performance" ale to i tak nie pomaga :/ Dręczy mnie tylko ta jedna rzecz: czemu
            wcześniej wszystko chodziło naprawdę extra a teraz nic...formatowałem dysk, ale
            i to nie pomogło...nie wiem, może nastąpiło jakieś przeciążenie/uszkodzenie
            procesora, jest możliwe coś takiego...?
            PS. Podkręcanie procesora w moim wypadku jest bardzo ciężkie, te modele celeron
            strasznie ciężko się podkręca, z biosu nie darady, a rozkręcanie obudowy i
            grzebanie przy hardwearze mi się nie uśmiecha...
            • Gość: mgregor Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 14:51
              Usun wszystkie kodeki z systemu i zainstaluj Kazaa Lite Codec Pack. U mnie na
              Cel 400 na innych skakalo a na tych dzialalo slicznie...Jesli nie pomoze to
              napewno nie zaszkodzi...
        • Gość: potrzebujący Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.06.04, 12:56
          U mnie też wszystko było ok...do czasu...:/ A jaką masz konfigurację sprzętową?
          To znaczy jakich kodeków używasz i na jakim systemie?
          • hanatol Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! 25.06.04, 13:01
            Mplayer, linux

IMO wszystkie inne playery odpadają w przedbiegach.
            • Gość: potrzebujący Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.06.04, 14:45
              Heh, na linuxie to jasna sprawa, że wszystko chodzi na niższych parametrach,
              ale z windowsem sprawa ma się inaczej, niestety...:(

A o tych playerach tak czytam i czytam i się zastanawiam czy ktoś kiedykolwiek
              spotkał się z takim playerem jak Cinus...dla mnie ten jest numer jeden jeśli
              chodzi o odtwarzanie.
    • Gość: goi Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 14:53
      Sprobuj odtwarzac filmy na BestPlayer. Nie jest skomplikowany i jako jedyny nie
      przycina mi filmow. Moze to kwestia nietylko pamieci ale i odtwarzacza :)
      • Gość: potrzebujący Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.06.04, 17:00
        próbowałem, ale też nic...bestplayer, mplayer, allplayer, przerabiałem już to
        wszystko, problem musi tkwić gdzie indziej...:/
        • Gość: bzykbzyk. Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 25.06.04, 19:41
          Windows XP nie chodzi dobrze jezeli masz mniej niz 256 MB RAM, tak ze
          to nie tyle sam player co sam windows XP ci zalatwia system.

Architektura processora tez jest tez bardzo wazna.

Celeron nie ma L2 pamieci na chip, co ma wplyw na jego wydajnosc.
          Nalezy unikac CELERON bo nizaleznie od tego ze jest tanszy to moja
          opinia ze nie jest warty tej roznicy w cenie.

Jako Codec to jedynie potrzebujesz:

c5.edskes.com/klmcodec102.exe

download.videolan.org/pub/videolan/vlc/0.7.2/win32/vlc-0.7.2-win32.exe

O ile do DivX 64 MB memory pozornie wystarcza to jest zdecydowanie
          za malo.

Dziwne rzeczy dzieja sie z PC kiedy data w pamieci zaczyna sie
          korkowac.

• Gość: potrzebujący Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.06.04, 21:56
            Tak, słyszałem, że celeron to nie jest najlepszy wybór...:/ a powiedz co
            rozumiesz przez to zdanie: "kiedy data zaczyna się korkować w pamięci"? bo jak
            rozumiem nie chodzi tu o taką zwykłą datę typu środa czwarty luty...
    • Gość: Dekar Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.lukas.com.pl 28.06.04, 09:41
      Jestem pełen podziwu, że z 64MB RAM udało ci się zainstalować XP. Kiedy to
      zrobiłem, a miałem 128MB RAM, system zaczął pracować jak w zwolnionym tempie,
      programy instalowały się nieprawidłowo, a filmiki zachowywały się identycznie
      jak opisujesz. Masz po prostu niewłaściwy system operacyjny jak na taki sprzęt.
      Niestety odinstalowywanie zbędnych programików i fajerwerków systemowych nic
      nie da, zmień system!
    • Gość: Dekar Re: Problem z Divx...Pomóżcie, please!!! IP: *.lukas.com.pl 28.06.04, 09:41
      Jestem pełen podziwu, że z 64MB RAM udało ci się zainstalować XP. Kiedy to
      zrobiłem, a miałem 128MB RAM, system zaczął pracować jak w zwolnionym tempie,
      programy instalowały się nieprawidłowo, a filmiki zachowywały się identycznie
      jak opisujesz. Masz po prostu niewłaściwy system operacyjny jak na taki sprzęt.
      Niestety odinstalowywanie zbędnych programików i fajerwerków systemowych nic
      nie da, zmień system, albo dokup RAM do min. 256MB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka