Dodaj do ulubionych

FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM"

18.09.11, 22:32
Nie podoba mi się faworyzowanie przez CASTORAMIE marki OSRAM. A co inne marki są gorsze? Może za mało zapłaciły by "zaistnieć" w alejce ze źródłami światła. Jak zaczynałem pracować w CASTORAMIE to na szkoleniach zwracano nam uwagę żeby nie faworyzować jednej marki kosztem drugich a tu po kilku latach sami odgórnie to robią.
Obserwuj wątek
    • trawers-ocynk Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 18.09.11, 23:08
      A mozesz wymienić innych ROZPOZNAWALNYCH producentów oświetlenia oprócz Osrama i Philipsa?
      Na czym według Ciebie polega to faworyzowanie?
      • castopstryczek Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 19.09.11, 09:24
        Jak klient wchodzi do alejki ze źródłami światła to od razu na dzień dobry jest przytłaczany reklamami z OSRAMa .Wielki telewizor "bombarduje" go filmikami reklamowymi , "potykacze z MIŚKIEM" na każdym kroku, no i ogromne tablice informacyjne wiszące wzdłuż całej alejki pokazujące parametry ich żarówek oraz ekspozytory w których znajdują się tylko ich produkty. Jest to tak rozmieszczone że nawet nie masz szans aby wyeksponować żarówkę innej marki. I dziennie klienci pytają setki razy "a jak świeci ta żarówka?" "A gdzie jest ta wkręcona?" . Nawet świetlówek CASTO nie ma gdzie wkręci . I co Ty na to?
        • trawers-ocynk Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 19.09.11, 18:09
          A co z pozostałą częścią mojego pytania ???
        • castoo Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 19.09.11, 23:16
          Mam propozycję...
          Zróbmy własną markę "ZSIKAM" i też wyłużmy alejkę z oświetleniem. Klient będzie miał wybór: albo OSRA, albo ZSIKA smile
      • castopstryczek Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 19.09.11, 21:18
        Od niedawna mamy własne marki które powinny być też zauważalne przez klientów. Żarówki CASTO są tak zapakowane że aby sprawdzi jak szybko się zapalają lub jaką barwa świeca to klient musiałby każde opakowanie rozcinać nożyczkami. A gdyby został choć jeden ekspozytor to można by było powkręca te żarówki i problem by zniknął. Marka POLUX też jest już powoli rozpoznawalna przez stałych klientów.A ich żarówki LED bardzo dobrze się sprzedają.
        • trawers-ocynk Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 19.09.11, 22:30
          Rozumiem , twój tok myślenia. No to może od innej strony ,wyobraź sobie że wchodzisz do sklepu RTV , idziesz kupić TV , ale nie ma tam smsunga sony panasonica , ....no ale za to są inne marki rozpoznawalne przez klienta Medion,Telefunken ,Elemis itp itd .... i jak kupujesz czy idziesz gdzie indziej ? Na nic tłumaczenia i zapewnienia sprzedawcy że tamte telewizory też są dobre.
          I tak samo jest w naszym sklepie tu działa prawo auterytetu (marki),poluxy , diale i inne marki własne sprzedają się przy okazji a nie na odwrót.
          Zarówka to najczęściej osram albo philips i tak jest utożsamiana , dlaczego na wszystkie sportowe buty mówi się adidasy ?? Bo to jest wyrobiona pewna marka.
          • kantilewer Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 23.09.11, 01:00

ale dlaczego Osram? Nie odpowiedziałeś trawersie ocynku chłopakowi dlaczego Osram?

przecież jak wchodzimy do sklepu RTV to nie ma wystawionych samych Panasoniców, a reszta Samsungów, Elemisów może Rubinów jest pochowana w zakamarki i nie reklamowana

to samo w sklepie sportowym. Nie są wystawione same adidasy, a schowane Nike ( chyba że to sklepy firmowe Panasonica i Adidasa)

pytam bo sam nie wiem i jestem ciekaw odpowiedzi

PS. przykład z adidasami jako nazwą wszystkich butów sportowych jest już baaaardzo stary,
            młodzież już tak nie kojarzy.
            • trawers-ocynk Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 23.09.11, 11:42
              i u nas nie ma wystawionych samych żarówek osrama . Fakt , jest osram , al jest również philps , jest polux , jest dial ,i nie wiem co tam jeszcze. W każdym razie pytając autora postu jakie jeszcze rozpoznawalne marki produkujące oświetlenie mógłby wymienić nie uzyskałem odpowiedzi. Postawienie stendu reklamującego daną markę czy zatrudnienie hostessy nie jest absolutnie faworyzowaniem marki (chyba że autor ma na mysli co innego) . Na każdym dziale sa materiały reklamowe jakiś firm , co weekend są prezenterzy , którzy doradzają , dokładają i sprzedają. To ma pomagać nam , zawsze jest to dodatkowa osoba do handlowania , wszyscy z tego korzystają , klient nie musi szukać doradcy , my cieszymy że jest obrót , firma cieszy sie że sprzedała swój towar.
              Lub ewentualnie możemy na poczekaniu stworzyć listę faworyzowanych przez nas firm.
              Henkel
              Osram
              Bolix
              Akzo
              Mapei
              Lincoln
              Decoral
              Kreisel

Tak to widzę , chyba że nie zinterpretowałem właściwie słów autora o faworyzowaniu , jeżeli ma na myśli innego rodzaju faworyzowanie , możemy dyskutować dalej .
              Pozdrawiam.
              • castopstryczek Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 24.09.11, 21:28
                Pisząc "FAWORYZOWANIE" miałem na myśli wywieszanie w alejce z "żarówkami" tablic na których zostały umieszczone rysunki modeli żarówki oraz jej dane techniczne a nad tymi tablicami w ekspozytorach są wkręcone dane modele. Innych ekspozytorów w które mógłbym wkręci żarówki innych marek łącznie z marką CASTO, która jak wiemy jest tak zapakowana że otwarcie bez noża jest niemożliwe nie można umieścić. Ale jest postęp. Przyszło pismo z centrali że logo OSRAM na tablicach informatycznych mamy zakleić .Ale i tak będzie wiadomo że tak wyglądające żarówki z takimi parametrami są tylko jednego producenta.To tylko "ślepy" się nie spostrzeże.
                • trawers-ocynk Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 24.09.11, 22:02
                  Nie wiem jak w innych ,ale w sklepie w którym parcuję od wczoraj stoją równiez wielkie displaye i ekspozytory Philipsa .
                  • anakonda-2 Re: FAWORYZOWANIE PRZEZ CASTORAME MARKI "OSRAM" 12.10.11, 17:04
                    Wrocław też ma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka