Dodaj do ulubionych

kwarantanna

05.07.12, 15:47
Przeskanowałam komputery i jeden z nich ma wirusy. Program zalecił kwarantannę, na którą się zgodziłam. Czy kwarantanna w pełni zabezpiecza mój komputer, czy te zawirusowane pliki nadal są groźne? Z tego, co czytałam, kwarantannę zaleca się dlatego, ponieważ usuwając pewne pliki od razu, można narazić się na usunięcie zainfekowanych plików systemowych, co może skutkować reinstalką systemu. Poprzez kwarantannę program sprawdza, jak komputer radzi sobie bez tych plików. Kiedy mogę je usunąć? Czy program sam je w pewnym momencie usunie, jeśli komputer może bez nich funkcjonować? I czy opcja:" delete selected objects from quarantine, to opcja usunięcia ich z kompa, czy usunięcia z kwarantanny i przywrócenia do normalnego funkcjonowania w systemie
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: kwarantanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:13
      kika_op napisała:
      "Przeskanowałam komputery i jeden z nich ma wirusy. Program zalecił kwarantannę"

Jeśli antywir wykrył plik i zdiagnozował go jako wirus, to najpewniej tak właśnie jest, czyli plik jest wirusem, ale jeśli komunikat podczas wykrycia zagrożenia brzmiał mniej więcej tak "wykryto podejrzaną aplikację lub podejrzany plik", to nie koniecznie musi to być wirus.

Dlatego pliki najpierw trafiają do kwarantanny.

kika_op napisała:
      "można narazić się na usunięcie zainfekowanych plików systemowych"

Ano można się narazić, ale po co komu zainfekowane pliki systemowe ?
      Jeśli rzeczywiście zarażone zostały pliki systemowe, a antywir ich nie potrafił wyleczyć, to i tak najprawdopodobniej bez reinstaliki się nie obejdzie.

kika_op napisała:
      "Czy program sam je w pewnym momencie usunie, jeśli komputer może bez nich funkcjonować?

Dość ciekawe pytanie.
      Otóż usunie, jeśli wcześnie ustawiłaś antywira żeby usuwał pliki z kwarantanny po określonym czasie, który to czas określasz sama.
      Natomiast nigdy nie wiadomo czy komp będzie bez nich funkcjonował poprawnie bo może być tak, ze usunięte pliki (systemowe) nie będą nigdy przez system wykorzystane bo nie będzie potrzeby korzystania z nich, a to dlatego, że np. użytkownik nigdy nie uruchomił aplikacji systemowej korzystającej z usuniętego pliku, ale jeśli którego pięknego dnia uruchomi taką aplikację, to system może zgłosić brak pliku.
      Napisałem może zgłosić (a nie zgłosi) bo (że się tak wyrażę) strategiczne/ważne pliki systemowe są przechowywane w systemowym w specjalnym archiwum służącym właśnie do tego żeby odtworzyć brakujący plik gdyby system stwierdził ze go brakuje.
      Tak więc komp może funkcjonować prawidłowo, ale wcale nie musi.
      Wszystko zależy od tego jak mocno dany wirus ingeruje w system.

opcja:" delete selected objects from quarantine" oznacza całkowite usunięcie pliku.
      Do przywrócenia pliku z kwarantanny służy inna opcja.
      • Gość: aqq Re: kwarantanna IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:34
        Gość portalu: lajosz napisał(a):

> Jeśli antywir wykrył plik i zdiagnozował go jako wirus, to najpewniej tak właśnie jest

Lajoszu, a jeśli to jakiś produkt 'antywirusopodobny' ???

NIC NIE WIESZ o tym programie rzekomo antywirusowym I NIC TEZ NIE WIESZ które pliki uznał on za niebezpieczne, do kwarantanny...

nie żebym kwestionował twoje uwagi, ale.....

• Gość: lajosz Re: kwarantanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 20:43
          Ależ ja się z Tobą zgadzam.
          Tylko co to zmienia ?

Pewnie dlatego pisałem w każdym zdaniu, że jeśli, albo być może, nie wiadomo czy.

Pytanie autorki było ogólne, toteż odpowiedziałem ogólnikami.
    • wariant_b Re: kwarantanna 05.07.12, 20:52
      Kwarantanną nie przejmuj się nadmiernie. To byt z minionych czasów, kiedy
      wirusy głównie modyfikowały istniejące programy ("przyczepiały się").
      W prostych przypadkach można je było zwyczajnie usunąć "naprawiając"
      program, w bardziej skomplikowanych naprawa wymagała jakichś dodatkowych
      sztuczek i jeśli programu nie można było na razie naprawić, trafiał do kwarantanny.
      Kolejna wersja sprawdzała, czy w kwarantannie nie ma czegoś co jest naprawialne.
      Teraz tego typu infekcje są rzadkie - wirus jest najczęściej samodzielnym programem,
      więc typowo się go kasuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka