27.06.04, 20:40

Córka mojej koleżanki dostała komputer i wprowadziła sobie hasełko i wszystko
byłoby dobrze gdyby nie.....właśnie- zapomniała go:(
Bardzo prosze o pomoc:)Jak z tego wybrnąć?
Nie jestem w tych sprawach .......ale może z waszą pomocą coś poradzimy
na ten problemik...bardzo proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: bobo Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 20:57
      z tego co wiem problem jest dość prosty, choć sam nie byłem zmuszony nigdy go rozwiązywać - zapamiętuję hasła (jestem duży!). ale czytałem coś o tym.
      do rzeczy:
      trzeba rozkręcić obudowę, wyjąć z płyty gł. bateryjke podtrzymującą zegar na ok 1 min. - wszystkie ustawienia zostana zresetowane - włożyc bateryjkę, skręcić obudowę - i ma byc o.k.
      (bateryjka jest typu "okrągłe metalowe")
      • drops22 Re: Prośba 28.06.04, 20:43
        Gość portalu: bobo napisał(a):

> z tego co wiem problem jest dość prosty, choć sam nie byłem zmuszony nigdy go
        r
        > ozwiązywać - zapamiętuję hasła (jestem duży!). ale czytałem coś o tym.
        > do rzeczy:
        > trzeba rozkręcić obudowę, wyjąć z płyty gł. bateryjke podtrzymującą zegar na
        ok
        > 1 min. - wszystkie ustawienia zostana zresetowane - włożyc bateryjkę,
        skręcić
        > obudowę - i ma byc o.k.
        > (bateryjka jest typu "okrągłe metalowe")

Czyli co będzie trzeba zrobić jeśli taka "metoda " będzie zastosowana?
        Wgrywać od nowa programy czy co?Możesz troche bliżej wyjaśnić?
    • Gość: Dodka Re: Prośba IP: *.labedy.pl / *.crowley.pl 27.06.04, 21:09
      Bardzo proste!
      Kliknij na moj komputer prawym przycieskiem myszy i daj zarządzaj, otworzy się
      okienko, a w nim wybierz użytkownicy i grupy lokalne, następnie otwórz folder
      użytkownicy (użyszkodnicy hehe)kliknij na nazwę użytkownika którego hasła nie
      pamiętasz i daj ustawianie hasła, wyjdzie ostrzeżenie ... i później już
      podajesz nowe hasło, albo zostawiasz puste i ztwierdzasz, wtedy będzie bez
      hasła, a jeśli nie możesz sięwogóle dostać do kompa, bo tylko jedno konto ma
      hasło to zrób dokładnie to samo tyle że na trybie awaryjnym ufff to chyba
      wszystko, powodzenia
      • Gość: bobo Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 22:00
        no tak.
        a ja myślałem, że chodzi o hasło wprowadzone do BIOS-u...
      • drops22 Re: Prośba 27.06.04, 22:57
        Gość portalu: Dodka napisał(a):

> Bardzo proste!
        > Kliknij na moj komputer prawym przycieskiem myszy i daj zarządzaj, otworzy
        się
        > okienko, a w nim wybierz użytkownicy i grupy lokalne, następnie otwórz folder
        > użytkownicy (użyszkodnicy hehe)kliknij na nazwę użytkownika którego hasła nie
        > pamiętasz i daj ustawianie hasła, wyjdzie ostrzeżenie ... i później już
        > podajesz nowe hasło, albo zostawiasz puste i ztwierdzasz, wtedy będzie bez
        > hasła, a jeśli nie możesz sięwogóle dostać do kompa, bo tylko jedno konto ma
        > hasło to zrób dokładnie to samo tyle że na trybie awaryjnym ufff to chyba
        > wszystko, powodzenia

Tzn. ,że w trybie awaryjnym uruchomi się system,czyli d razu będzie można wejść
        do komputera bez logowania się(bez "hasełka")?

• koktajl_molotowa a hasło na BIOS czy na konto użytkownika? /bt 27.06.04, 23:04

• drops22 Re: a hasło na BIOS czy na konto użytkownika? /bt 28.06.04, 00:16
            koktajl_molotowa napisał:

> Bardzo dziękuje za wyczerpującą wypowiedź.
    • Gość: loki Re: Prośba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 07:01
      A może ktoś wreszcie powie że w systemach od win2k wzwyż nie ma możliwości
      odzyskania hasła ani jego zmiany bez zalogowania się jako admin (Administrator).
      • Gość: Dodka Re: Prośba IP: *.labedy.pl / *.crowley.pl 28.06.04, 09:03
        Jeśli podczas instalki windy nie wpisywałeś hasła dla admina to nie ma problemu
        z trybu awaryjnego zmienić hasła, zminisz je też z każdego innego konta na
        kompie jeśli takie jest, od czego mamy zarządzanie komputerem ????
        • Gość: JP Re: Prośba IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 28.06.04, 09:22
          Masz oczywiscie racje. Dlatego dobrze w tym miejscu przypomniec wszystkim
          uzytkownikom Win2000 i XP aby zalozyli jezeli nie maja haslo dla administratora.

No, chyba ze boja sie ze zapomna kiedys hasla :)
          • Gość: Dodka Re: Prośba IP: *.labedy.pl / *.crowley.pl 28.06.04, 09:50
            Ćwiczmy pamięć, ćwiczmy - użytkownicy niech zakładają hasła, użyszkodnicy :)
            lepiej nie - bo i tak zapomną :) Pozdrawiam !!
    • j.ang Re: Prośba 28.06.04, 11:52
      Do czego jest to hasło?
      Jaki system operacyjny?
      • drops22 Re: Prośba 28.06.04, 19:52
        j.ang napisał:

> Do czego jest to hasło?

Zapomniała hasła do zalogowania się(chyba tak to się zwie?) jako Administrator
        i teraz jak chce skorzystać z nagrywarki,to pojawia się wiadomość skierowana
        do Administratora (ale dokładnie to nie wiem o co chodzi?)

Natomiast jako Użytkownik może się zalogować bez problemu(bo hasło zna )
        jednak są inne problemy....

Jaki system operacyjny?

Czy to większe znaczenie? System XP
        • Gość: bokaj Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 21:05
          po raz setny powtórzę prawdę, na którą sam zostałem parę miesięcy temu nawrócony:

dla własnego bezpieczeństwa dzielić dysk na partycje, zainstalować DWA systemy operacyjne - nie po to linux jest za darmo (lub prawie za darmo - zależy skąd wzięty), żeby leżał bezczynnie w kioskach...
          Mandrake zainstalowany na drugiej partycji - i nie byłoby problemu z dostępem do danych...

(to naprawdę działa!)
          • drops22 Re: Prośba 28.06.04, 22:52
            Gość portalu: bokaj napisał(a):

> po raz setny powtórzę prawdę, na którą sam zostałem parę miesięcy temu
            nawrócon
            > y:
            >
            > dla własnego bezpieczeństwa dzielić dysk na partycje, zainstalować DWA
            systemy
            > operacyjne - nie po to linux jest za darmo (lub prawie za darmo - zależy skąd
            w
            > zięty), żeby leżał bezczynnie w kioskach...
            > Mandrake zainstalowany na drugiej partycji - i nie byłoby problemu z dostępem
            d
            > o danych...
            >
            > (to naprawdę działa!)

Cena owego linuxa.......
            Istnieje (podobno ?) coś takiego jak kopia zapasowa......to też podobno
            wyjście!

Co by bylo gdyby......
            A teraz nie jest gdyby,teraz jest teraz i potrzebna mi jest teraz pomoc:(
        • Gość: piecyk gazowy Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 23:12
          Trzeba usunąć plik c:\WINDOWS\system32\config\SAM z tym że:

1. sam tego nie testowałem (miałem okazję, ale zapomniałem, żeby to zrobić),

2. tego pliku nie da się ot tak zwyczajnie usunąć, jest "dobrze chroniony",
          nawet nie można go skopiować...
          • Gość: bokaj Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 01:04
            "Co by bylo gdyby......
            A teraz nie jest gdyby,teraz jest teraz i potrzebna mi jest teraz pomoc:("

jasne. ja tak tylko ku przestrodze, przy okazji...
            pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka