Dodaj do ulubionych

Serwis firmy ADATA

27.11.12, 21:10
Prawie 2 lata temu kupiłam dysk ww. firmy, taki:
gadzetomania.pl/2009/10/03/bardzo-twardy-dysk
Rzadko go używałam, bo miał być tylko miejscem przechowywania zdjęć. Ostatnio zepsuł mi się, tzn. podłączyłam do komputera i po prostu padł. Podobno nie da się go naprawić. Niestety, sklep, w którym go kupiłam, zlikwidował się :/ Szukałam w sieci serwisantów w Polsce, ale nic nie mogę znaleźć, napisałam do ADATA, ale mnie olali. Zostało mi już mało czasu, gwarancja się kończy, wiecie może czy mają w Polsce serwis? Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Serwis firmy ADATA IP: *.zask.pl 27.11.12, 21:49
      Dystrybucja zajmuje sie ABC Data i do nich oddaje sie na gwarancje, jednak raczej nie obsluguja klientow koncowych. W kazdym razie mozesz do nich zadzwonic i zapytac co masz zrobic, moze jakos Ci pomoga.

• justyszda Re: Serwis firmy ADATA 29.11.12, 20:11
      Bardzo dziękuję za podpowiedź. Dzwoniłam i rzeczywiście nie obsługują klientów końcowych :/ Jednak jeśli odnajdę właściciela sklepu i właściciel zechce mi pomóc, tzn. złożyć reklamację, dodatkowo, jeśli kupował u tego dystrybutora, wymienią mi dysk na nowy. Szanse marne, ale jakieś są :) To jedyna opcja, bo firma znajduje się na Tajwanie i do nich dysku nie ma możliwości bezpośrednio przesłać. Generalnie, przestroga brzmi: kupować w większych sklepach i zwracać uwagę na serwis :) Tak szczerze, to już spisałam dysk na straty ;/
      • Gość: slawek_62 Re: Serwis firmy ADATA IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 20:26
        A skąd wiesz o uszkodzeniu? Serwis, diagnostyka? Możesz opisać objawy?
        • justyszda Re: Serwis firmy ADATA 01.12.12, 22:39
          Nie powiem konkretnie bo się nie znam :/ Na dysk były wgrywane 3 razy zdjęcia, już na początku coś było nie tak, ale mój znajomy miał program do naprawy, nie wiem, jak to się nazywało i było do czasu ok. Niedawno zaniosłam dysk do innego kolegi (chodziło o wgranie filmów) i miał włączony jakiś program monitorujący- pokazał, że jest na wykończeniu- ledwo zgrał mi te zdjęcia :/ Teraz efekt jest taki, że włączam do kompa, niby go widzi, ale otworzyć się nie da. Nie dawałam do serwisu, ufam koledze, że nic nie da się rady zrobić, ale pewnie z ciekawości kiedyś dam...
          • slawek_62 Re: Serwis firmy ADATA 02.12.12, 17:04
            Gwarancja na dyski obejmuje uszkodzenia fizyczne dysku. Za uszkodzenia logiczne odpowiada użytkownik. Jeśli dysk jest widoczny w systemie, to prawdopodobnie występują uszkodzenia logiczne dysku np. systemu plików. To można naprawić bez wizyty w serwisie.
            crystalmark.info/download/index-e.html
            CrystalDiskInfo 5.1.0 [2012/11/24]
            pobrać
            Shizuku Edition (exe)
            wersja instalacyjna
            lub bez instalacji
            Portable Edition (zip
            Wersja bez instalacji - rozpakować i kliknąć na DiskInfo.exe
            Funkcje > Advanced Feature > Wartość Raw : zaznaczyć(kliknąć na [DEC])
            Otwierasz nowy plik Notatnik. W CDI > Edycja klikasz na Kopiuj, w Notatniku Edycja > Wklej
            Plik nazywasz np. SMART i podajesz na jakiś serwer
            wklejto.pl/
            www.sendspace.pl/
            Lub wysyłasz mi na pocztę gazety.
            A-DATA SH93 to obudowa i kontroler Sata =>USB. Wewnątrz modelu o pojemności 320 GB znajduje się dysk Western Digital Caviar Blue WD3200BEVT. Dysk takowy można wyjąć z obudowy.
            • justyszda slawek 02.12.12, 18:43
              Wysłałam na gazetowego. Pozdrawiam!
              • slawek_62 Re: slawek 02.12.12, 20:09
                Dysk jest uszkodzony. Choć można go uruchomić na magazyn pomocniczy. Reszta w poczcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka