Dodaj do ulubionych

Linux zamiast Windowsa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 10:47
Witam,

chciałbym podmienić windows na linuxa. mam dwie partycje C, gdzie mam system i D, gdzie mam zainstalowaną resztę oraz ukrytą partycje RECOVERY z systemem. Mam pytanie, jak zainstalować linuxa tak aby pozostawić partycje D. Nie chce instalować obok windowsa, a zamiast niego. Czy da się też pozostawić tą partycje RECOVERY ? (na wszelki wypadek). Windows gdy go uruchamiam zawiesza się i nic nie mogę z jego poziomu zrobić. Jakieś propozycje ? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Linux zamiast Windowsa 28.12.12, 12:42
      Będą drobne problemy.

Partycja recovery może być po reinstalacji niedostępna z poziomu BIOS-u,
      więc lepiej polegać na zrzucie obrazu fabrycznego na krążki DVD.

Jeśli systemem był Windows 7 masz jeszcze dodatkową partycję rozruchową,
      czyli wypełnioną tablicę partycji. Linux wymaga minimum 2 partycji (/ i swap)
      Trzeba uważać przy wyborze partycjonowania, żeby system nie zabrał całego
      dysku. Można profilaktycznie usunąć zbędne partycje przez instalacją.
      • Gość: benji Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 14:10
        nie wiem jak zgrać tą recovery. na windows oprócz logowania nie mogę nic zrobić, nawet zgrać danych z partycji D. ewentualnie da się to zrobić z pozycji linuxa ?
      • abcdefowicz Re: Linux zamiast Windowsa 29.12.12, 11:23
        Ogólnie zgadzam się z Tobą (nie zawsze jak pamiętasz, ale w tym temacie tak jest), jedynie co do partycji nie do końca. Partycja swap nie jest konieczna jak masz dużo pamięci RAM w komputerze. Ja mam na Dell Vostro z 2GB RAM zainstalowanego Ubuntu 12.04 i nie mam partycji wymiany. Jednak aby oddzielić "system" od "swoich danych", mam partycję /home i partycję /
        start.ubuntu.pl/installing-partitioning.html
        • abcdefowicz Poprawiona linka :D 29.12.12, 11:26
          Linka
    • Gość: lajosz Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 14:46
      Jaki to Windows ?

Pytam, bo jeśli to Vista/Win7, to masz prawdopodobnie jeszcze jedną ukrytą partycję oprócz recovery.

Z resztą, tak czy siak, Linux przy instalacji i tak zapewne nadpisze MBR, więc:

Najlepiej będzie (moim zdaniem) zrobić sobie obraz partycji recovery, partycji systemowej (nawet uszkodzonej) i ewentualnej ukrytej partycji w przypadku Win7/Vista (a najlepiej całego dysku) jakimś programem do robienia obrazów (np. Acronis True Image).
      Obraz umieścić na zewnętrznym nośniku (pendrive, zew. dysk twardy, inny fizyczny dysk twardy w kompie) lub w ostateczności na płytach DVD.

Po wykonaniu powyższego, możesz już bez obaw likwidować i zakładać nowe partycje.

W razie gdyby Ci się Linux nie spodobał, przywracasz wszystko (lub tylko to co uważasz za stosowne) z obrazu i po kłopocie, albo:

Robisz kopię partycji recovery, ale nie w formie obrazu, a po prostu kopiujesz wszystkie pliki które na niej są i umieszczasz gdzieś na zewnętrznym nośniku.

W razie kłopotów (lub gdy Linux się nie spodoba) przywracasz system (Windows) z partycji recovery.
      Jak to zrobić, w przypadku gdy na dysku nie ma już nic (albo jest namotane), jest szeroko opisywane w necie, więc nie powinno być kłopotów.
      Tu przykład jak to zrobić w przypadku laptopów Dell --> www.sevenforums.com/backup-restore/135785-no-factory-image-restore-choice-3.html
      ale myślę, że powyższa porada mogłaby być stosowana wszędzie.
      Dodatkową zaletą takiego sposobu przywracania systemu z recovery jest fakt, że jeśli posypie nam się tabela partycji, zlikwidujemy (lub sformatujemy) przez przypadek partycję recovery lub (co gorzej) dysk padnie fizycznie, to mamy legalny (nowiutki) system z powrotem na kompie.

Można jeszcze (a i tak należałoby jak pisze kolega wariant_b) zrobić sobie płytki Recovery, no ale jeśli system padł, to póki co nic z tego. Takie rzeczy jak płytki Recovery powinno się robić na dzień dobry zaraz po zakupie kompa.
      • Gość: benji Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.waw.pl 28.12.12, 22:21
        dzięki Wam za odpowiedzi ! problem w tym, że nie wiem jak zrobić obraz tych partycji, bo mi Windows w ogóle nie działa po uruchomieniu go. Tzn. wystarczy ze gdziekolwiek klikne i zawiesza się. Da się zatem jakoś to obejść ? w zasadzie chodzi mi tylko o dysk D i ewentualnie te recovery, tylko tyle.

pozdrawiam
        • wariant_b Re: Linux zamiast Windowsa 28.12.12, 23:26
          Hiren's w wersji z oznaczeniami rebuild lub restored albo MSDaRT i można spróbować
          naprawić Windowsy a przy okazji nagrać obraz dysku lub przynajmniej Recovery.
          Ewentualnie zorganizować inny dysk i na nim spróbować z instalacją linuxa.

Większość linuxów ma możliwość uruchomienia jako live CD (bez instalacji na dysku)
          i można sobie również z linuxa podpatrzeć, co dzieje się z systemem.

Nie wiemy, jaką dystrybucję chcesz posadzić, ale w większości istnieje możliwość
          ręcznego ustawienia partycji z zachowaniem tych, które chcesz zachować.
          Może być problem z odpaleniem Recovery klawiszem przy starcie komputera,
          ale (również nie podałeś co to za komputer) w większości przypadków da się
          wystartować Recovery ustawiając partycję jako aktywną. Więc właściwie problem
          sprowadza się do tego, żeby nie popełnić jakiegoś głupiego błędu przy instalacji.
          Trochę optymizmu - uda się!
        • Gość: lajosz Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 00:18
          Obrazy partycji (dysków) najlepiej robić poza systemem, czyli system nie jest Ci do tego w ogóle potrzebny.
          Zapewne teraz piszesz z jakiegoś (jednak :)) działającego kompa, więc:
          Korzystając np. z Acronis True Image (piszę o tym programie, bo go po prostu lubię, ale inne również mogą być) , wypalasz sobie płytkę z Acronisem (albo przygotowujesz pendrive) z której/którego odpalasz kompa, a dalej to już z górki, czyli program poprowadzi za rękę.

Jeśli nie masz programu do robienia obrazów partycji (albo nie wiesz jak ściągnąć wersję studencką :), to:

1. Podłączasz do kompa zewnętrzny dysk twardy albo pojemnego pendrive-a.
          2. Albo wyjmujesz dysk z laptopa i podłączasz do jakiegoś stacjonarnego na którym inny dysk posłuż jako magazyn dla Twoich kopii (partycje, pliki, obrazy)

Ściągasz (zupełnie legalne) .iso płyty Hiren's Boot, wypalasz płytkę i uruchamiasz kompa za jej pomocą.
          Z menu wybierasz "MiniXP"
          Uruchomi się Windows XP (live), czyli malutka (nazwijmy to) dystrybucja XP pracująca tylko na pamięci komputera.
          Teraz po prostu klikasz na "Mój komputer" i kopiujesz całą zawartość partycji Recovery na inny nośnik/dysk/penrive-a./dysk zewnętrzny.
          To samo z każdą inną partycją którą chcesz uratować.
          Teraz możesz (jeśli chcesz), usunąć wszystkie partycje z dysku na którym chcesz zainstalować Linuksa, a zrobisz to programem "Prtition Wizard" który jest dostępny z bogatego menu dostępnego w MiniXP.
          W tymże menu, można znaleźć również programy do robienia obrazów partycji.

Po wszystkim restartujesz kompa.
          Montujesz dysk (jeśli go wyciągałeś) z powrotem w laptopie, a jeśli nie wyciągałeś, to wyjmujesz płyte z Hirenem z napędu, wkładasz płytę z Linuksem i instalujesz Linuksa.
          To wszystko.
          • Gość: benji Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 17:53
            super ! udało si, dzięki Wam bardzo. Ubuntu ! :P
    • Gość: R Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.183.197.123.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.12.12, 11:53
      Ja bym postąpił tak:
      1. W pierwszej kolejności napraw Windowsa przywracając system z partycji Recovery.
      2. Wykonaj kopię całego dysku oprogramowaniem do wykonywania tzw image całego dysku twardego (Redo Backup EaseUS TodoBackup, Clonezilla itp). Przed wykonaniem kopii przenieś z dysku filmy, zdjęcia, muzykę, gry na inny komputer lub dysk USB itp w celu zmniejszenia rozmiadu kopiowanych danych.
      2.a. Na laptopie powinieneś mieć jakieś narzędzie do wykonania dysków naprawczych (coś w stylu przeniesienie partycji Recovery na płyty DVD w celu póżniejszego zainstalowania systemu). Tym narzędziem też możesz wykonać kopię zamiast a najlepiej jednocześnie ze sposobem opisanym w punkcie nr 2.
      3. Wykonaj kopię zapasową MBR (sektor rozruchowy dysku twardego). Jak ci się znudzi linux lub coś popsujesz z bootowaniem systemu po przywruceniu tego sektora z kopii Windows powinien się uruchomić .
      4. Zmniejsz partycję D (Gparted, EaseUs Partition Master lub czym tam chcesz )
      5. Na wolnym miejscu po partycji D zainstaluj linuxa
      • Gość: R Re: Linux zamiast Windowsa IP: *.183.197.123.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.12.12, 12:04
        Polecam Tobie jeszcze zaznajomienie się z programem YUMI-0.0.8.3.exe. Dzięki niemu możesz wykonać multi Bootowalnego pendriva zawierającego:
        1. programy do wykonywania image dysku RedoBackup, Acronis True Image, CloneZilla EaseUs ToDo Backup i wiele innych
        2. progrmay do partycjonowania dysku (minidystrybucja PartedMagic z programem partycjonującym gparted)
        3. Linux Live, który można odpalić z pena i potestować, zgrać na bok dane z uszkodzonego laptopa (Ubuntu, Minty, Fedory, Debiany, praktycznie wszystko co jest na rynku)
        4. Instalkę Windowsa
        5. Hirens Boota (zawiera mini Windows XP w wersji Live z wieloma ciekawymi narzędziami do naprawy komputera)

Na jednym penie można mieć kilka- kilkanaście różnych narzędzi i dystrybucji linuxa z Windowsami włącznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka