Dodaj do ulubionych

Problem z dźwiękiem cyfrowym

IP: *.icpnet.pl 06.01.13, 09:09
Witam
Kupiłem używaną kartę dźwiękową - Creative Sound Blaster USBmp3+. Karta jest jak nazwa wskazuje na USB i ma przełącznik - only digital/digital-analog. Po podłączeniu do komputera karta zarówno w opcji only digital jak i digital-analog jest wykrywana przez system, ale gra tylko w opcji digital - analog. Do karty są podłączone tylko głośniki (wyjście na dwa jacki)
Czy ktoś może wie co zrobić żeby karta grała też w opcji tylko digital? (only digital). Bo jak się domyślam będzie wtedy lepszy dźwięk.(System to WindowsXP)
Z góry dzięki za porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 09:41
      Gość portalu: mixer napisał(a):
      "Do karty są podłączone tylko głośniki (wyjście na dwa jacki)"

Czyli analogowe.

Chcesz cyfrowego dźwięku, musisz podłączyć przez wyjście optyczne do jakiegoś wzmacniacza (kino domowe, wieża) które ma optyczne wejście albo do głośników z takim wejściem (które notabene i tak muszą mieć swój wewnętrzny wzmacniacz)

Z resztą, cyfrową jakość (czyli różnice na korzyść) usłyszysz tylko w przypadku dobrego źródła, czyli plików wave lub flac, które będą odtwarzane poprzez właśnie wyjście cyfrowe/optyczne na wysokiej klasy sprzęcie.
      W innym przypadku, zabawa w cyfrowy dźwięk (moim zdaniem) jest bezcelowa.
      • Gość: mixer Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.icpnet.pl 06.01.13, 10:15
        Dzięki za odp. W sumie ta karta gra bardzo dobrze w opcji analog-digital. (Głównie słucham muzyki z Youtube.) Myślałem że opcja only digital karty dotyczy tylko wejść w karcie a nie wyjść.
        • Gość: lajosz Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 10:25
          "Głównie słucham muzyki z Youtube"

W takim razie zaprawdę powiadam Ci, niepotrzebnie wydałeś pieniądze.

A tak na marginesie, to co Ci daje wejście cyfrowe w karcie muzycznej ?
          Przecież jeśli chciałbyś dostarczyć do karty dźwięk cyfrowy, raz że musiałbyś mieć urządzenie (wysokiej klasy) z którego ów dźwięk dostarczyłbyś, a dwa, że musiałoby by to być w jakimś celu, czyli np. przetwarzanie w czasie rzeczywistym (z naniesionymi przez kompa/oprogramowanie efektami) i jednoczesnym odsłuchem bo jakoś innego zastosowania nie widzę.
          • Gość: mixer Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.icpnet.pl 06.01.13, 10:37
            Karta jest warta wydanych pieniędzy - tym bardziej że nie była droga. Gra jednak zauważalnie lepiej niż ten zintegrowany kodek na płycie (który też grał nieźle, ale jednak gorzej). Co do wejścia cyfrowego to myślałem że dźwięk z portu USB jest przesyłany w tej formie i jak uaktywnię kartę w opcji tylko digital to będzie grać jeszcze lepiej niż w opcji analog - digital.
            Pozdr.
            • Gość: lajosz Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 10:50
              "Co do wejścia cyfrowego to myślałem że dźwięk z portu USB jest przesyłany w tej formie"

Zapewne jest, ale co z tego, jak na wyjściu idzie przecież przez analog, czyli przetwornik cyfrowo-analogowy przetwarza cyfrę z powrotem na analog i w takiej formie puszcza na głośniki.

Co do zintegrowanej muzy, to powiem/napiszę tylko, że jakiś miesiąc temu kupiłem nowe "flaki" do kompa gdzie na płycie MSI Z77A-G43 jest integra Realtek ALC892.
              Gara bardzo dobrze, a jak (na Win7 64bit) zainstalowałem oprogramowanie Creative-a THX TruStudio PRO, to jest po prostu super.
              Oczywiście powyższego nie napisałem, żeby się wymądrzać (lub chwalić, bo nie ma czym).
              Po prostu odnotowuję fakty.
              • Gość: mixer Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.icpnet.pl 06.01.13, 11:11
                Myślałem że opisany przełącznik dotyczy też wejścia USB a nie tylko wyjść z karty. Do tej mojej karty też jest oprogramowanie (Creative Media Source), ale do karty nie było z nim płyty, a w internecie nigdzie tego nie ma (albo ja nie potrafię znaleźć).
                • Gość: lajosz Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 12:14
                  support.creative.com/downloads/searchdownloads.aspx?strstring=cms5_pcapp_lb_5_10_38.exe&showdetails=1
                  Powyższy link prowadzi do "Creative Media Source"

No chyba, że Tobie chodzi o płytę CD (jeśli takowa była).
                  Jeśli tak, to trudno będzie znaleźć bo mało kto umieszcza ISO takich płyt gdziekolwiek.
                  Jednak może tu znajdziesz coś przydatnego --> us.creative.com/support/downloads/download.asp?DriverLang=1033&searchString=SB0270&Image4.x=0&Image4.y=0&details=1
                  • Gość: mixer Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.icpnet.pl 06.01.13, 12:37
                    Dzięki za linki. Tam gdzie one prowadzą (czyli na główną stronę Creative) już byłem, tylko jakoś nie udało mi się ściągnąć tego media source.
                    POZDr.
                    • Gość: lajosz Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 12:53
                      Tu masz bezpośredni link --> ccftp.creative.com/manualdn/Applications/CONV/9834/0xC842570D/CMS5_PCAPP_LB_5_10_38.exe
                      • Gość: mixer Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.icpnet.pl 06.01.13, 17:12
                        Wielkie dzięki - faktycznie się udało ściągnąć. Muszę się teraz z tym zapoznać. Dziękuję i Pozdrawiam.
    • Gość: quark Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 22:25
      trochę bez logiki, jeżeli są dwie opcje to po co przełączać tylko na jedną przy głośnikach analogowych ?Obsługa karty należy do systemu, każde urządzenie podłaczane do komputera przez tylko USB to karta dźwiękowa, ogólnie cyfrowa.W windows karta zwykle pracuje jako "analogowa" transmisja, ale w nowych linuksach multimedialnych po uruchomieniu jest wykrywana i do wyboru sa opcje analog i cyfrowa.Jakby narzekać, cyfrowy sygnał jest bez szumu i zakłóceń, w granicach techniki i matematyki.Nie sądzę, żeby to było łatwe do wykrycia.
      • Gość: mixer Re: Problem z dźwiękiem cyfrowym IP: *.icpnet.pl 07.01.13, 23:56
        Ssory, ale z logiką czy bez logiki - są dwie opcje i można wybrać tylko jedną lub drugą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka