Dodaj do ulubionych

problem z dyskiem

08.01.13, 16:24
Witam !
Proszę o odpowiedź. Miałam w komputerze dysk lokalny C i dysk F ,na którym umieszczałam zdjęcia. Od paru dni zdarzały się momenty,że zawieszała się mysz i komp długo się włączał.
Przed chwilą chciałam przerzucić fotki z "moich obrazów" i się okazało,że nie ma dysku F !
Czy to oznacza,że padł ? Czy mogę jakoś odzyskać zdjęcia i? Dziękuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: problem z dyskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 16:59
      elcia125 napisała:
      "Czy to oznacza,że padł ? Czy mogę jakoś odzyskać zdjęcia i? "

Może oznaczać, że padł, ale wcale nie musi.
      Jeśli dysk fizycznie jeszcze "żyje", to jest duże prawdopodobieństwo, że zdjęcia odzyskasz.
      Być może nie wszystkie, ale sporą część.
      Jednak jest bardzo ważna zasada przy odzyskiwaniu czegokolwiek.
      Otóż im niej zapisujesz cokolwiek na dysk, ty, lepiej, a najlepiej w ogóle ni odpalać kompa w innym celu niż odzyskanie zdjęć.
      Dlaczego ?
      Napisano już o tym tysiące razy, wiec nie będę się powtarzał.
      Informacje o tym jak i czym odzyskać bez problemów znajdziesz w necie.

Jednak fakt, że nie możesz się dostać na dysk F nie musi oznaczać, że dysk jest uszkodzony fizycznie (bad sectory).
      Może to być wina również (ogólnie pisząc) systemu, wirusów i td. itp, więc na poczatek proponuję:
      Nie uruchamiaj tego kompa na którym ten dysk(roboczo nazwijmy go komp_1) i w ogóle nic z nim nie rób.
      Odpal innego kompa (roboczo nazwijmy go komp_2) i ściągnij z netu ISO płyty Hiren's Boot.
      Wypal płytę i uruchom z niej komputer (komp_1).
      Z menu wybierz MiniXP.
      Uruchomi się system XP.
      Teraz wejdź w "Mój komputer" i zobacz czy dysk ze zdjęciami (czyli dysk F) jest widoczny.
      Litera dysku ze zdjęciami może być inna (mniejsza o szczegóły) .
      Jeśli dysk jest widoczny, to na 99% coś nie tak jest z twoim systemem.
      Jeśli widoczny nie jest, to albo padła fizycznie, albo poleciała tabela partycji.
      W jednym i drugim przypadku można spróbować korzystać z programów do odzyskiwania plików.

Napiszę jeszcze, ze jeśli pd MiniXP widzisz dysk ze zdjęciami, to o razu możesz sobie je skopiować np. na pendrive-a lub zewnętrzny dysk twardy.
      • elcia125 Re: problem z dyskiem 08.01.13, 17:11
        Ok !
        Bardzo dziękuję . Postaram się to sprawdzić . Pozdrawiam
    • oby.watel Re: problem z dyskiem 09.01.13, 20:09
      Nieco inaczej sytuacja się będzie miała gdy dysk F to partycja, a inaczej, gdy osobny dysk. Jeśli to osobny dysk, to zanim cokolwiek zacznie się robić należy sprawdzić, czy BIOS go widzi.

Z kolei jeśli to jest partycja na dużym dysku, a system XP, to trzeba uważać, bo próba naprawy go może doprowadzić do utraty nieodwracalnej danych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka