Gość: rex IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.07.04, 11:21 Będę formatował dysk. Jak podzielić go przy instalacji Windows XP na partycje ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: partycje 14.07.04, 11:33 zależy jaki dysk ale najlepiej na conajmniej dwie i tak, żeby D nie była mniejsza od C - ułatwi to backup przy ewentualnej reinstalacji systemu. Link Zgłoś
Gość: rex Re: partycje IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.07.04, 11:45 Dysk 80 GB chcę podzielić na dwa. Ale jak to sie robi ? Link Zgłoś
gray Re: partycje 14.07.04, 11:50 instaler windowsa XP posiada partycjoner, który uruchomi się w odpowiednim momencie instalacji. nie ma on jakich szalonych mozliwości ale do potrzeb instalacji wystarcza całkowicie. wszystko jest opisane - wystarczy uważnie czytać. powodzenia. Link Zgłoś
Gość: Reader Zaraz mnie IP: *.mci.co.uk 14.07.04, 11:46 powiesza ;-) ale: instalujesz wiecej niz jeden system na dysku? Jesli nie to po co partycje? System przeinstalowac mozesz (w razie problemow) kasujac katalog WINDOWS. A dane (slawne dokumenty i inne prace) mozesz miec w katalogu. Nie zgina. Backup rob lepiej wypalajac plyty. Bo jesli cos sie z dyskiem spieprzy to zadna partycja Ci nie pomoze. Jesli juz musisz i nie mozesz wytrzymac to jest fdisk (Windows), partition magic i inne linux'owe narzedzia umozliwiajace dowolne operacje na dyskach. Link Zgłoś
Gość: Reader Jesli musisz - przeczytaj ponizsze IP: *.mci.co.uk 14.07.04, 11:49 support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;PL;255867 Link Zgłoś
gray po co 14.07.04, 12:00 od razu wieszać :) ale... przy kasowaniu jedynie katalogu windows zostaje cała masa niepotrzebnych już śmieci a wszystkie programy i tak trzeba będzie zainstalować od nowa. nagrywanie płyt - ok, można. szczególnie przy pomocy ghosta ale to rzecz raczej statyczna - nie ma sensu nagrywać nowych płyt albo dogrywać następnej sesji kiedy skończymy pisać super ważny dokument tekstowy. dyski padają, to fakt, ale prościej backupować, np. na cd-rw, małe ale ważne rzeczy natomiast przy konieczności reinstalacji masowy backup dupereli (mp3, instalki, cholera wie co) zrzucić na czas reinstalki na druga partycje albo i nawet trzymać je tam od początku. nie potrzebny PM, fdisk windowsowy czy linuksowy - instalacja XP zawiera szybki partycjoner (i nawet formatuje ;)) pozdrawiam. - There are 10 types of people in the world: Those who understand binary and those who don't. Link Zgłoś
Gość: Reader takie malutenkie ale... IP: *.mci.co.uk 14.07.04, 12:08 > przy kasowaniu jedynie katalogu windows zostaje cała masa niepotrzebnych już > śmieci a wszystkie programy i tak trzeba będzie zainstalować od nowa. Przy formatowaniu rowniez trzeba reinstalowac co oznacza, ze kasujac Windows mozna w 99.9% spokojnie kasowac Program Files :-) (i wtedy problem z przerzucaniem LEGALNYCH mp3 oraz DivX'ow ginie :-))) Poza tym sugerowalbym NTFS nie FAT. ps. Dla mnie partycje to tradycja i przyzwyczajenie z czasow gdy dyski byly wieksze niz mozliwosci DOS :-)))) Link Zgłoś
gray Re: takie malutenkie ale... 14.07.04, 12:18 Gość portalu: Reader napisał(a): > Przy formatowaniu rowniez trzeba reinstalowac co oznacza, ze kasujac Windows > mozna w 99.9% spokojnie kasowac Program Files :-) > (i wtedy problem z przerzucaniem LEGALNYCH mp3 oraz DivX'ow ginie :-))) prawda. może zwyczajnie jestem zwolennikiem zrobienia od_początku - pewniej wtedy się czuję. inna sprawa, że XP (przynajmniej u mnie) nie wymaga raczej reinstali :) > Poza tym sugerowalbym NTFS nie FAT. oczywiście, że tak. > ps. Dla mnie partycje to tradycja i przyzwyczajenie z czasow gdy dyski byly > wieksze niz mozliwosci DOS :-)))) ha! pamiętam jak nabyłem 'potwora' 3.2GB i musiałem go podzielić na 2.1 i 1.1 - byłem bardzo zawiedziony :) mimo to stosuję partycje - łatwiej mi się połapać i wszystkim zarządzać a i przyzwyczajenie z linuksa robi swoje :) Link Zgłoś
eisman prosze o rade 15.07.04, 13:41 możecie mi wyjasnic (łopatologicznie)jak podzielić dysk na dwie partycje żeby zainstalować drugi system Link Zgłoś
eressea Re: prosze o rade 15.07.04, 13:53 eisman napisał: > możecie mi wyjasnic (łopatologicznie)jak podzielić dysk na dwie partycje żeby > zainstalować drugi system A jaki system chcesz zainstalować i jaki masz teraz? Link Zgłoś
Gość: eisman Re: prosze o rade IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 14:38 mam 98 chce xp jeszcze Link Zgłoś
eressea Re: prosze o rade 15.07.04, 16:04 Gość portalu: eisman napisał(a): > mam 98 chce xp jeszcze A po jakie licho potrzebny ci win98 jak bedziesz miał XP? Masz jedną partycje tak? Musisz ją zmniejszyć i utworzyć drugą podstawową. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=14147109&a=14147949 Link Zgłoś
jolajola1 Re: prosze o rade 15.07.04, 21:08 do starych ale jarych gier często niezbedny jest w98, na XPeku nie pójdą Link Zgłoś