Dodaj do ulubionych

OpenOffice - Napis Tajne lub Poufne w tle dokument

06.03.13, 11:40
Witam
czasami potrzebuję oznaczyć dokument tekstowy lub arkusz napisem w tle tak aby nie mógł zostać łatwo wykorzystany przez "kolegów" jako ich własny wytwór. Innym razem tworzę dokumenty wyłącznie do wewnętrznego obiegu.

W pakiecie Microsoftu było to łatwe - teraz dysponuję tylko OpenOffice'm.

Jak mogę wprowadzić w tle strony napis typu POUFNE, TAJNE lub własny tekst typu: "Dokument stworzył...." w programach Writer i Calc?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: OpenOffice - Napis Tajne lub Poufne w tle dok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 12:04
      Chyba nie mam dobrych wieści.

Otóż zapewne można "zabezpieczyć" dokument poprzez tzw. znak wodny, ale jako że cudów nie ma, to i tez zabezpieczenia co bardziej myślący może zdjąć lub ominąć.
      To tylko kwestia odpowiedniego oprogramowania i/lub czasu i cierpliwości.
      • sattom Re: OpenOffice - Napis Tajne lub Poufne w tle dok 06.03.13, 12:44
        Znak wodny jest mi właśnie potrzebny - tylko nie wiem jak go wstawić w Calcu i Writerze - chodzi o zabezpieczenie wydruków a nie plików.
        • Gość: Kolobos Re: OpenOffice - Napis Tajne lub Poufne w tle dok IP: *.zask.pl 06.03.13, 13:07
          Nie potrafisz wpisac samodzielnie w google: znak wodny open office ?

Pierwszy lepszy link: openoffice.pl/forum.php?a=tree&id=3254
          • sattom Re: OpenOffice - Napis Tajne lub Poufne w tle dok 06.03.13, 14:33
            Zapomniałem nazwy tej funkcji - po informacji że jest to znak wodny sam odnalazłem stosowną informację.
            Z grzeczności odpowiedziałem po prostu koledze który pisał, że tym sposobem nie zabezpieczę pliku (a jedynie wydruk).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka