konrad-85 26.07.04, 23:45 Mam teraz Windowsa XP. Chcialbym rowniez miec Linuxa wiec rodzi sie pytanie czy jest to mozliwe i czy nie utrace zadnych danych? Prosze o rady. Link Zgłoś Obserwuj wątek
eressea Re: Mam WIN XP czy moge doinstalowac Linuxa? 27.07.04, 00:22 konrad-85 napisał: > Mam teraz Windowsa XP. Chcialbym rowniez miec Linuxa wiec rodzi sie pytanie > czy jest to mozliwe i czy nie utrace zadnych danych? Możliwe. Ja mam WinXP i linux, i zapewne nie jedna osoba na tym forum podobnie. Z reguły danych nie tracisz. no chyba, że bardzo, bardzo sie postarasz ;-))) Zeby Ci trochę pomoc napisz jaki masz układ partycji. mozesz poczytac sobie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=14453225&a=14457319 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=14273105&a=14275056 Link Zgłoś
konrad-85 Re: Mam WIN XP czy moge doinstalowac Linuxa? 27.07.04, 00:32 Partycje: 1. Systemowa fat32 2. reszta Link Zgłoś
eressea Re: Mam WIN XP czy moge doinstalowac Linuxa? 27.07.04, 01:35 konrad-85 napisał: > Partycje: > 1. Systemowa fat32 > 2. reszta Czyli rozumiem, że dwie partycje fat32? Najlepiej byłoby gdybys mógł pozbyć się drugiej partycji (dane z niej przeniósł na systemową lub zgrał na płyty). Partycje pod XP łatwo usunąć: mój komputer > prawy przycisk myszy > zarządzaj > zarządzanie dyskami. Ale pewnie nie bardzo Ci pasuje pozbycie się drugiej partycji. Mozesz ją odpowiednio zmniejszyć programami które wymienione są we wcześniejszych linkach. Powinieneś uzyskac układ: 1. fat32 systemowa 2. fat32 dane 3. puste miejsce, brak partycji albo 1. fat32 system + dane 2. puste miejsce, brak partycji Partycje pod linuksa mozesz tworzyć podczas instalacji. Np. /boot ok. 100 MB ext3 / ok. 3-6 GB ext3 /home - wedle upodobania ext3 swap -ok.300MB w zalezności ile masz RAM Czyli będziesz miał np. tak hda1 fat32 sys hda2 fat32 dane hda3 /boot hda5 / hda6 /home hda7 swap Polecam zaawansowany podział na partycje podczas instalacji. Bootloader grub/lilo instalujesz albo w MBR albo na /boot. Ja polecam na /boot. Wtedy po instalacji linuksa odpalasz Partiton Ranish albo Partition Magic i zmieniasz hda3 /boot na partycję aktywną. Jeśli jednak decydujesz się umieścić grub/lilo w MBR mozesz zrezygnować z tworzenia partycji /boot. Zanim zabierzesz się do instalacji poczytaj sobie trochę. Polecam artykuły dotyczące instalacji z tej strony www.vexnet.net Link Zgłoś