Dodaj do ulubionych

Windows 7 USB

IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 01.06.13, 11:49
Witam
Kupiłem laptopa Sony Vaio 11 cali I chciałbym zainstalowac nowy system Windows 7 ktory posiadam w wersji pudełkowej , niestety mój laptop nie ma napędu cd , co powinienem zrobić aby nie inwestować w win 7 USB
Dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Windows 7 USB 01.06.13, 11:59
      Skombinować napęd DVD po USB albo zainstalować Windows 7 z pendrive'a
      lub dysku USB. Oczywiście można również wyjąć dysk i pierwszy etap instalacji
      wykonać na innym komputerze lub spreparować go do instalacji z dysku,
      ale jest to bardziej kłopotliwe.
      • Gość: alek Re: Windows 7 USB IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 01.06.13, 12:03
        zainstalować z USB , czyli całą płytę z systemem win7 skopiować na pendrive i zacząć instalację ??
        • Gość: 802.11n Re: Windows 7 USB IP: *.multimo.pl 01.06.13, 12:21
          Nie skopiować, tylko utworzyć obraz ISO z płyty i "wypalić" na pendrivie.
          • Gość: alek Re: Windows 7 USB IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 01.06.13, 12:37
            juz mam , ale w biosie nie mam opcji startu z usb :( a recovery nie moge uruchomic , nawet nie wiem czy jest ta ukryta partycja na dysku a wszystko po to abym miał windows pl
        • wariant_b Re: Windows 7 USB 01.06.13, 12:55
          Nie, bo MS nie przewidział takiej możliwości i konieczne jest wystartowanie
          instalatora z bootloadera krążka DVD lub setupu działającego pod Windows.
          Czyli musisz przygotować bootowalny pendrive z instalatorem Windows 7.
          Opisy jak się to robi znajdziesz w Internecie.

Ale sugeruję coś innego. Ściągnij sobie hirena i przygotuj bootowalny pendrive
          z hirenem (mam nadzieję, że będzie widział dysk laptopa, a jest to niezbędne),
          przegraj całe DVD do kartoteki na pendrive i uruchom laptop z pendrive'a
          wybierając mini Windows XP, a dalej utwórz partycje dyskowe i programem
          WinNTSetup z hirena przenieś instalator na dysk laptopa. Po restarcie dokończy
          poprawnie instalację. Jest to o tyle wygodne, że hiren często się przydaje,
          a resztę możesz normalnie zmieniać zwyczajnie korzystając z pendrive'a.

Przy okazji ściągnij sobie podstawowe sterowniki do laptopa i też wrzuć na pena.
          Potem przegrasz je do jakiejś kartoteki na dysku i zainstalujesz.
          • Gość: alek Re: Windows 7 USB IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 01.06.13, 15:13
            nie mam mozliwosci uruchomienia z pendrive , brak w biosie
            • Gość: alek Re: Windows 7 USB IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 01.06.13, 15:49
              teraz narobiłwm
              usunąłem partycje c i nie mogę nic zainstalować , nie wiem jak odpalić ukrytą partycję recovery teraz komputer jest bez systemu , a w biosie nie moge ustawic rozruchu z pendrive
              • Gość: alek Re: Windows 7 USB IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 01.06.13, 16:34
                chyba spamuje ....
                jak na razie jest ok
                zainstalowalem z pena Hirena i zrobilem porzadek z dyskiem , teraz z pena idzie instalka 7 ultimate 64 zobaczymy co bedzie dalej :)
          • abcdefowicz Re: Windows 7 USB 01.06.13, 20:05
            Do zrobienia instalki W7 na USB wystarczy znaleźć i pobrać z netu Windows7-USB-DVD-tool.exe (nie chcę sugerować źródła pobierania, link zamieszczam bo jest opis programu. Ja mam ten soft jeszcze jak M$ go miał na swojej stronie, później go chyba zdjęli, ale nie wiem na bank bo nie miałem potrzeby go szukać). Soft na 100% działa, bo robiłem na SDHC i z niej instalacja poszła szybko i bez problemów.
            • Gość: alek Re: Windows 7 USB IP: *.static.simnet.is 04.06.13, 11:59
              witam
              sysem już zainstalowany ale teraz jest problem z sterownikami go grafiki
              na stronie Sony ich nie ma w gogle nie mogę wyszukać , wiecie może skąd je mogę pobrać
              laptop sony vaio 11,6 cali ,standardowa karta graficzna vga
              • wariant_b Re: Windows 7 USB 04.06.13, 12:52
                Albo dokładny model laptopa, albo identyfikator urządzenia z Menadżera Urządzeń.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka