Dodaj do ulubionych

oszczędny komputer pc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 12:42
Na czym złożyć tradycyjny komputer desktop żeby był możliwie oszczędny w poborze prądu? Komp sluży głównie do netu, multimediów i pracy w środowiskach graficznych, nauki wiec nie potrzeba mi extra mocnej maszyny. Obecnie mam złożony na starym intel e2140 i moze bym nie zmieniał bo procek do moich zadan wystarczajacy (ramu bym dodał do 4gb lub więcej) ale z przerażeniem widzę jak w stresie zestaw ciagnie prawie 100W.
Myślalem nad jakimś atomem lub czymś innym na itx. jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: oszczędny komputer pc IP: *.warszawa.mm.pl 20.06.13, 13:14
      Np G465 - tdp max 35W. To chyba taki najlepszy kompromis na dzisiaj.
    • asfo Re: oszczędny komputer pc 20.06.13, 13:27
      Poczytaj sobie tutaj:
      www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-ga-b75n-test/strona/19779.html
      • Gość: a Re: oszczędny komputer pc IP: *.warszawa.mm.pl 20.06.13, 13:45
        Jemu nie chodziło o mniejsze gabaryty tylko mniejszy pobór mocy. Ta płyta jest droga. GIGABYTE GA-H61M-S1 można kupić za 150zł, a w zasadzie niczym się nie różni poza dodatkową funkcjonalnością.
        • Gość: web Re: oszczędny komputer pc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 14:59
          no dokładnie, chodzi o pobór mocy. dlatego wspomniałem o atomie choć nei wiem ile taka płytka ze zintegrowanym atomem 330 pobiera z jednym dyskiem na pokładzie. Komplet chyba zabierze ok 40w tak na oko w stresie
          • Gość: a Re: oszczędny komputer pc IP: *.warszawa.mm.pl 20.06.13, 15:08
            GIGABYTE GA-H61M-S1 +G465 +Pure Power L7-300W pobierze max 50W, z tym, że będzie to 2x szybszy komputer. Prawdopodobni wyjdzie też taniej.
    • technozdzich Re: oszczędny komputer pc 20.06.13, 20:42
      Jak chcesz coś oszczędnego kup sobie laptopa biurowego, a jak nie to i tak jesteś skazany na to, że urządzenie będzie pobierać prąd, tak więc co nie zrobisz i tak tego nie zmienisz. Polecam rozsądnie podejść do tematu. 2 rdzeniowy procesor, 4 GB RAM, Windows 7 lub Ubuntu 13.04, karta graficzna z co najmniej 1 GB pamięci własnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka