Dodaj do ulubionych

Jak to odnaleźć

IP: *.warszawa.mm.pl 03.07.13, 15:06
Komputer zrobił kompaktowanie mojej odebranej i wyslanej poczty w aplikacji Outlook i wiadomości z poszczególnych folderów poczty gdzieś schował tak, ze teraz nie mogę jej odnaleźć.

Poza tym kompaktowania dokonał według mnie w jakiś idiotyczny sposób bo "schował" mi najnowsze wiadomości a zostawił w dostępnych dla mnie folderach Skrzynka odbiorca i Elementy wysłane wiadomości sprzed roku.

Jak zlokalizować miejsce, gdzie znajduja się skompaktowane moje widomości?
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: Jak to odnaleźć IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 07:02
      a który Outlook?
      i w jakim systemie?

jeśli to Outlook Express, to stare "skrzynki" (pliki*.dbx) szukaj w Kosz

aby przywrócić je - wyciągnij z kosza i wklej do folderu (to podpowiedź dla XP):
      C:\Documents and Settings\**twoja nazwa użytkownika**\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities\{jakś-sugnatura-literowo-cyfrowa}\Microsoft\Outlook Express
      ale wcześniej istniejące tam wszystkie pliki *.dbx skopiuj do innej lokalizacji
      inaczej możesz stracić tak to, co zostało po kompaktowaniu, jak i to sprzed kompaktowania
    • Gość: 802.11n Re: Jak to odnaleźć IP: *.tpnet.pl 04.07.13, 08:42
      Nie chował, tylko usunął. OE tak ma. Też straciłem trochę mejli.

W OE nigdy nie można pozwalać na kompaktowanie (no chyba że wcześniej zrobi się kopie kontenerów .dbx).
      • Gość: aqq Re: Jak to odnaleźć IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 10:33
        chyba mijasz się z nie tylko z teorią, ale i praktyką

właśnie przez nierobienie kompaktowania ze dwa razy straciłem wszystkie maile z danej Skrzynki!

OEx ściągając maile z kont pocztowych na dysk dorzuca je do Skrzynki odbiorczej lub do skrzynki spamu, jeśli ma się antywira (np. Folder programu Norton AntiSpam).
        Te "skrzynki" to pliki *.dbx w lokalizacji, którą podałem wyżej.
        OEx te pliki/skrzynki traktuje przyrostowo, tj. dodaje ściągniętego maila do danej skrzynki i wielkość/rozmiar tego pliku *.dbx wzrasta o wielkość/rozmiar ściągniętego maila (wraz z załącznikami).
        Jeśli następnie tego maila w OEx przeniosłeś do innej skrzynki/katalogu, to wielkość/rozmiar skrzynki/katalogu docelowego wzrasta o wielkość/rozmiar przenoszonego maila, natomiast wielkość/rozmiar skrzynki/katalogu źródłowego pozostaje bez zmian - NIE ZMNIEJSZA SIĘ.
        To jest tak, jakby każda skrzynka/katalog w OEx nadal "pamiętał" wszystkie maile, jakie zawiera obecnie (co oczywiste), ale także te, które w przyszłości przez tę skrzynkę/katalog przeszły!
        Taka skrzynka/katalog, tj. plik *.dbx, rośnie i rośnie do momentu, aż przekroczy pewną wartość graniczną, po której OEx nie obsłuży już tak dużej skrzynki i wtedy OEx otwiera się z komunikatem, że nie może otworzyć skrzynki...
        Właśnie w ten sposób straciłem 2 razy wszystkie maile ze Skrzynki odbiorczej - pliki dbx przekroczyły rozmiar 350MB i OEx nie był w stanie ich obsłużyć... :((
        To było na kompie z prockiem P-III i 512 MB RAM, więc może to własnie powodowało, że OEx się wykładał przy tak (w sumie) niewielkim rozmiarze, jak na dzisiejsze czasy, bo obecnie zdarza mi się dobijać plikami *.dbx do 500MB i na razie nic się nie zawiesza...

Aby się ustrzec przed takimi sytuacjami TRZEBA ROBIĆ KOMPAKTOWANIE!
        Kompaktowanie poprzedzić nalezy usunięciem wszyskich śmieciowych i zbędnych maili oraz opróżnić Kosz na trwale
        Dopiero wtedy należy zrobić kompaktowanie wszystkich folderów - OEx wyczyści swoją "pamięć" maili, które przewinęły się przez skrzynki i zostały z nich usunięte/przeniesione.
        POZOSTAWI JEDYNIE TE MAILE, KTÓRE SĄ W TYCH SKRZYNKACH.
        Ich nie usuwa.

Żeby nie było niejasności - OEx słuzy do odbierania i wysyłania maili, a nie do ich archiwizowania!

Jeśli chcesz sobie zachować jakieś maile, to rób tak, jak ja:
        1.na dysku tworzę sobie katalogi o nazwie np. Poczta Odebrana i Poczta Wysłana
        2.w OEx klikam myszką na wybrane maile mając wciśnięty klawisz Ctrl (myszka+Ctrl) zaznaczając je
        3.na zasadzie przeciągnij i upuść - przeciągam te zaznaczone maile do odpowiednich katalogów na dysku, które tam przyjmują postać plików *.eml (ikonka koperty).
        Tym sposobem każdy mail zostaje "wyciągnięty" ze zbiorczego wora, jakim są pliki *.dbx
        i jako osobny plik *.eml jest przechowywany na dysku

Bez kompaktowania w OEx daleko z nim nie zajedziesz

ufff...
        hmmm...
        wychodzi ze mnie dusza grafomana?
        ;))
        • Gość: Neptek Re: Jak to odnaleźć IP: *.warszawa.mm.pl 04.07.13, 19:10
          Przede wszystkim dziekuje za zajecie sie moim problemem.

W Koszu znalazłem rzeczywiście jak napisal aqq pliki z rozszerzeniem .bak folderów mojej poczty. Na razie nic z nimi nie robe aby nie utracic ich zupelnie. Muze się przygotowac do 'operacji" ich odzyskania.
          • Gość: Neptek Re: Jak to odnaleźć IP: *.warszawa.mm.pl 04.07.13, 19:18
            Jeszcze cos - po osiągnięciu pewnej ilości poczty w OutLooku zauważałem, że wysylajac maile nie pojawialy sie one w folderze Elemnty wyslane choc jak się okazuje, adresaci je otrzymywali.
            I nie miałem w Elementach wysłanych ptwierdzenia, żze coś ode mnie do kogoś poszło.
            • Gość: aqq Re: Jak to odnaleźć IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 19:37
              to efekt "przeładowania" pliku Elementy wysłane
              po prostu skrzynka/plik zrobiły się za duże
              czas na Kompaktowanie folderów
        • Gość: Gość Re: Jak to odnaleźć IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 09:27
          "bo obecnie zdarza mi się dobijać plikami *.dbx do 500MB i na razie nic się nie zawiesza..."

OE jest w stanie obsłużyć pliki dbx do rozmiaru 2GB bez żadnych problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka