Dodaj do ulubionych

pomocy MBR

IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 18:29
Mój laptop pokazuje komunikat MBR error , wykasowałam Hirenem cały dysk i teraz chc iałam zainstalować win7 ale jest ten nieszczęsny komunikat . Wie ktoś może jak sobie z tym poradzić. Dziękuję za pomoc. Ewa.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: pomocy MBR IP: *.multimo.pl 06.07.13, 18:34
      Wybootuj instalator Windows 7, usuń wszystkie partycje, utwórz nową (nowe) i instaluj sytem.
      • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 18:40
        A możesz dać jakieś wskazówki jak mam to zrobić. Dziękuję.
        • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 18:42
          Laptop hp dv 6000 i niestety nie mogę uruchomić instalacji win 7 , cały czas pokazuje się komunikat MBR Error.
          • Gość: mufi Re: pomocy MBR IP: *.home.isko.net.pl 06.07.13, 19:06
            Uruchom komputer z płyty instalacyjnej windows i postępuj za wskazówkami instalatora.
            • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 19:10
              Napisałam że nie mogę nic zrobić nie uruchamia się płyta instalacyjna systemu i pokazuje się wspomniany komunikat. Nie mogę również uruchomić Hirena bo również pojawia sie mój ulubiony komunikat.
              • wariant_b Re: pomocy MBR 06.07.13, 19:45
                Sprawdź, czy uruchamiają się narzędzia DOS-owe w hirenie i przy pomocy MHDD
                lub Victorii (w MHDD poleceniem erase) zamaż początek dysku. Przy okazji wykonaj
                testy dysku i sprawdź SMART. Jeśli dysk nie będzie widzialny - w BIOS-ie ustaw tryb
                IDE dla dysków. Jeśli nie poskutkuje, trzeba będzie wyjmować dysk i sprawdzać
                jako drugi w innym komputerze.

Można prosić o więcej informacji, bo objaw nie jest typowy.
                Jaki był powód do reinstalacji?
                • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 19:57
                  Na laptopie miałam system vista ale w kiepskim stanie ,,moj komuter ,, otwieral sie 10 minut a przeglądarka to już katasrofa , chciałam zainstalować win7 ale nie mogłam nic zrobić więc wypalił am hirena i programem do partycji dysku wszystko usunęłam i teraz nic nie mogę zrobić nawet nie wiem jak uruchomić to o czym piszesz bo hiren nie chce wystartować w biosie f10 zmieniam aby startować z cd i niestety nic się nie dzieje tylko pokazuje się ten napis .
              • Gość: slawek_62 Re: pomocy MBR IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 19:59
                Czy możesz napisać co dokładnie zrobiłaś i dlaczego? Płytą Hirens wykasować można chyba jedynie owłosienie. Natomiast przy użyciu programów z płyty, jak np.: Vivard, MHDD czy HDAT2, można poczynić znaczne szkody na dysku. Masz jakieś wyniki diagnostyki dysku np. zdjęcie SMART dysku z MHDD, lub screen CDI?
                Jak pisał wariant_b sprawdź w menu boot z czego startujesz, czyli ustaw w biosie cd jako pierwsze urz. boot.
                • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 20:10
                  napisałam co zrobiłam , niestety nie mam zadego zdjęcia itd , w biosie mam cd na 1 miejscu ale nic to nie daje
                • Gość: slawek_62 Re: pomocy MBR IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 20:11
                  Pisałem gdy na część pytań udzieliłaś już odpowiedzi, przepraszam.
                  Pobrałaś obraz płyty Hirens i wypaliłaś płytę, jakim programem? Następnie bootowałaś z tej płyty i użyłaś jakiegoś programu do partycjonowania dysku, jakiego(nazwa), czy też uruchomiłaś jakiś program z płyty Hirens pod Vistą? Czy płyta Hirens bootuje na innym komputerze?
                  • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 20:43
                    płyta botuje na innym komputerze , uruchomiłam plyte hiren z poziomu Visty i uruchomiłam program Partition Wizard Home Edition 7.0 i tym programem wykasowałam cały dysk c , nie mam dysku d , i teraz już nic nie mogę zrobić :(
                    • wariant_b Re: pomocy MBR 06.07.13, 20:56
                      Objaw jest dziwny, bo przy starcie z CD błąd MBR nie powinien przeszkodzić w bootowaniu.
                      Skończy się to na wyjęciu dysku z laptopa i podpięciu do drugiego komputera do sprawdzenia.
                      Być może będziesz musiała skorzystać z czyjejś pomocy.

Przy okazji - z tego co widzę, HP nie dostarcza sterowników Win 7 do tego modelu.
                      Być może stare poczciwe XP byłoby lepszym wyborem.
                    • Gość: slawek_62 Re: pomocy MBR IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 21:05
                      Przeczytaj:
                      www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk
                      Czy możesz załadować jakąkolwiek bootowalną płytę z DVD? Winowajcą może być DVD.
                      Na innym komputerze startujesz z wykonanej płyty Hirens i możesz załadować np. Mini WinXP, lub programy dosowe?
                      Czy widzisz na innym komputerze taki obraz?
                      www.hirensbootcd.org/screenshots/
                      Boot Menu
                      Lub jeśli masz dostęp do innego komputera programy
                      SARDU:
                      www.sarducd.it/
                      Yumi:
                      www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/
                      i utworzenie bootowalnego pena
                      • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 21:30
                        a jeżeli spróbuję wypalić hirena na pendrive to uruchomi się , czy może wypalić windowsa xp na pendrive i spróbować
                        • Gość: ? Re: pomocy MBR IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 22:21
                          Za xp instalowany z pendriva - to ty się nawet nie bierz. Poważnie...
                          • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.13, 22:39
                            To zainstaluje z płyty ale na razie nie wiem jak to zrobic
                            • Gość: cin1977 Re: pomocy MBR IP: *.centertel.pl 07.07.13, 11:07
                              Może po prostu istniejący, ale po zabawie Hirenem uszkodzony lub wadliwy MBR? Ściągnij jakiegokolwiek linuxa i zrób z nim bootowalnego pendrive'a programem unetbootin. W kompie w BIOS-ie ustaw na bootowanie z pena. Oczywiście linux nie będzie ci do niczego później potrzebny, ale instalacja powinna przywrócić prawidłowy MBR. Potem spróbuj zainstalować z płyty Windowsa, formatując dysk przy instalacji.
                              • wariant_b Re: pomocy MBR 07.07.13, 12:21
                                Gość portalu: cin1977 napisał(a):
                                > ciągnij jakiegokolwiek linuxa i zrób z nim bootowalnego pendrive'a...

Kawał polega na tym, że komunikat o błędzie MBR pojawia się także przy starcie z CD,
                                zatem można się spodziewać, że próba uruchomienia z USB również da ten sam efekt.
                                • Gość: ewa Re: pomocy MBR IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 07.07.13, 14:52
                                  Spróbuje z linuxem ale nie wiem jaki ma być nigdy nie miałam kontaktu z tym systemem . Możecie mi podpowiedzieć skąd mogę go pobrać , jakiś link tylko nie do google ; (
                                  • wariant_b Re: pomocy MBR 07.07.13, 16:03
                                    Na przykład SystemRescueCd, czyli linuxowy odpowiednik hirena.
                                    Ale praktycznie może być dowolna dystrybucja typu live.

Ale skoro ani hiren nie startuje z CD, ani instalator Windows 7, można się spodziewać,
                                    że nic nie wystartuje. Może BIOS nie pozwala, może jakiś problem z napędem.
                                    Niemniej spróbować można, podobnie zresztą jak start z pendrive'a.
                                    Bardziej obiecujące jest przygotowanie dysku na innym komputerze.
                                  • Gość: lajosz Re: pomocy MBR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 18:03
                                    Wyjmij dysk z laptopa.
                                    Odpal lapka, wejdź do BIOS-u i przywróć ustawienia domyślne (default).
                                    Nie wkładaj dysku do laptopa.
                                    Odpal go, włóż płytę Hiren i spróbuj uruchomić z niej tego lapka.
                                    Jak ruszy, to przynajmniej masz pewność, że problem powoduje dysk.
                                    Jak nie ruszy, to sprawdź jeszcze jakąkolwiek inną bootowalną płytę.
                                    Jak ruszy, to znaczy, że coś nie tak z płytą Hiren.
                                    Jak nie ruszy, to możliwe, że coś napędem, a wtedy:
                                    Spróbuj zrobić sobie jakiegokolwiek pena bootojącego i odpalić z niego kompa.
                                    Jeśli i w tym przypadku nie ruszy, to możliwe że laptop jest uszkodzony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka