Dodaj do ulubionych

nie widzi hdd

IP: *.zone11.bethere.co.uk 10.07.13, 14:46
Witam, bardzo proszę o pomoc w sprawie dysku twardego. Kupiłem dysk wd5000aakx, i po podłączeniu nie widzi mi tego dysku, w biosie niby coś jest ale bez nazwy, a w systemie w ogóle. Chciałem zainstalować na nim win 7, podłączyłem go jako jedyny dysk, ale wtedy na początku pojawia się komunikat "4th master hard disk error" i muszę nacisnąć F1, włącza się instalacja windowsa ale w miejscu gdzie powinien być wybór partycji pojawia się komunikat o braku sterowników do dysku. Próbowałem znaleźć takowe ale bezskutecznie. Dodam, że płyta główna obsługuje sata 2 (msi 790gx-g65), a dysk jest pod sata 3 i nie wiem czy może nie trzeba ustawić zworek na dysku, nie stety takowych nie posiadam. Macie jakieś pomysły? Czy może dysk jest walnięty? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: nie widzi hdd IP: *.multimo.pl 10.07.13, 16:00
      Zaktualizuj BIOS płyty głównej, jeśli jest dostępna nowsza wersja. Tylko nie aktualizuj z poziomu Windows.
      • Gość: seage Re: nie widzi hdd IP: *.zone11.bethere.co.uk 10.07.13, 16:17
        Patrzałem i mam najnowszą dostępną wersję BIOSu.:(
        • Gość: 802.11n Re: nie widzi hdd IP: *.multimo.pl 10.07.13, 16:41
          Podłącz dysk do innego kompa. Może jest uszkodzony?
          • Gość: 802.11n Re: nie widzi hdd IP: *.multimo.pl 10.07.13, 16:42
            Sprawdź w BIOS-ie, czy masz ustawione wykrywanie dysków, wszystkie kanały SATA uaktywnione itp.
    • wariant_b Re: nie widzi hdd 10.07.13, 16:45
      Najlepiej sprawdź dysk w innym komputerze. Tradycyjnie - hiren i Victoria.

Jeśli nie możesz, odepnij pozostałe dyski i podłącz go na port SATA0.
      Jeśli ten sam objaw - przypuszczalnie dysk do reklamacji. Zdarza się.
      • Gość: seage Re: nie widzi hdd IP: *.zone11.bethere.co.uk 11.07.13, 13:31
        Podpinałem pod wszystkie porty sata, w biosie wszystko ustawione ok, zakładałem zworki i dalej nic. Wychodzi, że albo jest nie kompatybilny z moją płytą główną, albo uszkodzony. Niestety nie mam możliwości sprawdzić go w innym komputerze.
        • wariant_b Re: nie widzi hdd 11.07.13, 14:57
          Wygląda na to, że chyba dysk jest do wymiany.

Zworek w SATA w zasadzie nie używa się - chyba, że masz jakąś kapryśną
          starą płytę z SATA1/150 i dysk działa dopiero ze zworką na 5-6.
          W poście tytułowym miałeś dysk chyba na porcie SATA5 w trybie Enhanced ATA,
          skoro pokazywał się jako "4th master hard disk" - co czasem też kaprysi.
          • Gość: 1.st.2 Re: nie widzi hdd IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 14:03
            Mam ten sam dysk i wszystko jest jak należy, ale polecam ci strone producenta. Tam mówia o ustawieniu zworki, o formatowaniu, o instalacji systemu na tym dysku. Nie czytałem tego uważnie ale w tym przypadku chyba jest to konieczne. To jest seria Blue i prawdopodobnie są jakies specjalne metody. Nawet narzedzia do tego można pobrać. Może to pomoże rozwiązac twój problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka