Dodaj do ulubionych

XP Mode w Win 7 a stary skaner

IP: *.denko.com.pl 23.07.13, 07:48
Posiadam stary skaner Plusteka do ktorego nie ma sterownikow pod Win7. W zwiazku z tym postanowilem go zainstalowac na nowym kompie stacjonarnym w XP Mode w Win 7 Pro 64. No i niby teraz skaner jest ale mam pare problemow ktore chcialbym ominac wiec prosze o rady....
1. w XP Mode na gornej belce mam zakladke USB w ktorej figuruje ow skaner ale zawsze po włączeniu XP Mode w opcji "Dołącz". Musze tam zawsze kliknąc ("Dołącz" zmienia siedy na "Zwolnij") i wtedy skaner jest do uzytku - komp go "widzi". Da sie jako zautomatyzować aby zawsze komp widział skanera bez tego klikniecia?
2. w Win 7 jestem w jakims programie graficznym i chce cos zeskanowac (program graficzny posiada opcje importu ze skanera) - niestety nie da sie wybrac sterownika Twin - komp znowu nie widzi skanera i opcja wyboru/wyszukiwania jest nieaktywna. Czy to da sie jakos zmienic?
Bo wyglada na to ze w obecnej chwili moge: Wejsc do XP Mode, zeskanowac cos, pozniej musze wyjsc z XP Mode, wejsc do programu graficznego i do obrobki wczytac uprzednio zeskanowny obraz. Niby OK ale drazni tyle operacji wiecej a niedawno pod XP bylo prosciej latwiej i przyjemniej...
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: XP Mode w Win 7 a stary skaner 23.07.13, 09:09
      A mógłbyś przypomnieć, jaki to model skanera?
      • Gość: qwerty Re: XP Mode w Win 7 a stary skaner IP: *.denko.com.pl 23.07.13, 09:42
        (pisze z pamieci) Plustek OpticPro UT16. Dlugo szukalem w necie i spotkalem jedynie glosy innych rozczarowanych - niesttety nie ma sterownikow :(
    • totuus Re: XP Mode w Win 7 a stary skaner 23.07.13, 11:06
      Co do punktu 2: próbowałeś zainstalować ten program graficzny na maszynie wirtualnej (XP Mode)? Powinieneś mieć wtedy możliwość importu ze skanera, aczkolwiek pozostaje kwestia wydajności działania samego programu do obróbki grafiki (XP Mode nie daje chyba możliwości wykorzystania akceleracji sprzętowej).
      • Gość: qwerty Re: XP Mode w Win 7 a stary skaner IP: *.denko.com.pl 23.07.13, 11:22
        moze wyrazilem sie niejasno ale wlasnie mam tak jak piszesz a mozliwosci importu brak :(
      • Gość: qwerty Re: XP Mode w Win 7 a stary skaner IP: *.denko.com.pl 23.07.13, 11:25
        PRZEPRASZAM! Teraz doczytalem dokladnie: programu graficznego nie mam w XP Mode - jesli nie znajdzie sie inne rozwiazanie to sprobuje go zainstalowac tam chociaz jak zauwazyles moze on tam dzialac mniej satysfakcjonujaco (kazde wyjscie w tej sytuacji okazuje sie byc gorszym od rozwiazan na starym poczciwym XP)
        • Gość: qwerty Re: XP Mode w Win 7 a stary skaner IP: *.denko.com.pl 23.07.13, 12:26
          gdzies wyczytalem ze w XP Mode mozliwe jest udostepnienie skanera w sieci lokalnej ale... gdzie i jak sie to robi bo nie zauwazylem zadnego menu oferujacego taka mozliwosc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka