Dodaj do ulubionych

port USB, interfejs PS/2 i myszka

01.08.04, 13:18
Witam
Wybaczcie lamerskie pytanie: co to jest interfejs PS/2(port PS/2)? Jak mogę sprawdzić czy w moim komputerz coś takiego mam?
Chciałabym sobie kupić myszkę bezprzewodową ale w wymaganiach technicznych wspomina się o PS/2. Jeśli czegoś takiego nie mam, to czy zainstalowanie lub wbudowanie tego jest w ogóle możliwe? Czy też wiąże się z zawożeniem komputera do serwisu?
Pzdr
iza_dora
Obserwuj wątek
    • Gość: mały Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka IP: *.aster.pl 01.08.04, 13:23
      z którego roku masz kompa?

to jest takie małe okrągłe zielone :)
      • iza_dora Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka 01.08.04, 13:32
        Komputer kupiłam w 2000r r. lub 1999. Nie pamiętam już tak dokladnie. W każdym bądź razie wówczas był chyba nienajgorszy.

A czy to małe, zielone i okrągłe ma się świecić ?;) Bo jeśli nie, to takie cóś posiada obudowa. Z tyłu. Ale to wygląda po prostu jak wtyczka. Do czego więc myszcze bezprzewodowej ... wtyczka?
        • gray Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka 01.08.04, 13:40

to właśnie ta wtyczka. a wtyka się do niej kabelek od urządzenia, z którym
          komunikować się będzie mysz bezprzewodowa.
        • Gość: mały Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka IP: *.aster.pl 01.08.04, 13:41
          nie powinno się świecić, a powinnaś obok miec napisane ps/2, świecić się będzie
          dioda w myszcze, a raczej pod nią :)

widzisz sama sobie odpowiadasz na pytania :), ta wtyczka (raczej gniazdo 6
          pinowe) jest Tobie potrzebna, gdyż pod nia podłączysz takie małe ustrojstwo :),
          które bedzie zbierało fale radiowe lub podczerwone emitowane od myszki, która
          będzie na akumulatorki lub ładowana w stacji dokującej
          • iza_dora Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka 01.08.04, 13:49
            No więc tak: wtyczka jest zielona i okrągła. Ale napis widniejący przy niej to MOUSE. I w niej siedzi myszka. No i nie pasuje mi tu opis: gniazdo 6 pionowe. Ja bym powiedziała raczej gniazdo 2 poziomo. Czy to wiciąż PS/2?
            • Gość: mały Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka IP: *.aster.pl 01.08.04, 13:56
              to jeszcze więcej mówi, mysz czyli mysz :)
              a i tak jak będziesz kupować teraz myszkę bezprzewodową to dostaniesz pewnie na
              usb ale powinna być przejściówka na ps/2, więc nawet może nie być potrzebne to
              złącze :)

ale to jest to złącze, pod nie podłaczysz swoją nową myszkę
              • Gość: mały Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka IP: *.aster.pl 01.08.04, 13:58
                acha piny są we wtyczce a nie w gnieździe :)
        • webminister Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka 01.08.04, 13:50
          to nie ma się świecić :]
          i jest z tyłu obudowy...
          i to jest taka "wtyczka"...

zapewne do tego masz podłączoną myszkę...
          a jeśli nie, i obok tego co znalazłaś nie masz jeszcze filoteowego złącza, to
          być może mówisz o wyjściu na głośniki...

Po lewej stronie - zielone i filoetowe - looknij:
          rankingi.chip.pl/ranking_109477.html?tt_cmd=3&tt_p=42741
          myszka bezprzowodowa musi się jakoś komunikować z komupterem, a do tego służą
          porty (dla myszy właśnie PS/2).
          bezprzewodowość polega na tym, że wkładasz w port PS/2 mały odbiornik, który
          zbiera sygnał wysyłany przez nadajnik umieszczony w myszy...
          • iza_dora Re: port USB, interfejs PS/2 i myszka 01.08.04, 13:58
            Dziękuję wszystkim za pomoc. Obudowa ma i zieloną i fioletową wtyczkę. Wygląda to tak jak na zdjęciu:
            rankingi.chip.pl/ranking_109477.html?tt_cmd=3&tt_p=42741
            Codziennie się człowiek czegoś uczy: dziś się dowiedziałam, że jestem bogatsza o port PS/2 :)

Serdeczne dzięki
            Pzdr
            iza_dora

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka