Dodaj do ulubionych

format/naprawa windows xp

IP: *.tepsalan.pl 17.01.14, 12:58
mam pytania, bo wyłączyłem na szybko laptopa, nie chce ponownie uruchomić Windowsa, załatwiłem płytę, to jakaś stara wersja Windowsa i mam problem, bo przy formacie zazwyczaj pojawia się możliwość naprawienia systemu wciskając " r ", u mnie nie ma tego, idę dalej z instalacją, wyświetlają mi się dwie partycje i ich wielkości, moje pytanie dotyczy tego czy jak zacznę formatowanie dysku c, to po instalacji stracę inne dane, programy stamtąd? czy dojdzie tylko do podmiany Windowsa
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: format/naprawa windows xp IP: *.dynamic.mm.pl 17.01.14, 13:17
      Wszystkie dane zostaną utracone. Opcja "napraw" nie pojawia się być może dlatego, że płyta instalacyjna nie jest zgodna z systemem.
    • phowiec Re: format/naprawa windows xp 18.01.14, 14:53
      Tak, utracisz dane z partycji, którą wybierzesz do instalacji bo zazwyczaj poprzedzą ją format.
    • Gość: Gość Re: format/naprawa windows xp IP: 89.76.184.* 18.01.14, 17:57
      Co dokładnie dzieje się gdy włączasz komputer (w którym miescu przestaje się się ładować system, ewentualne komunikaty, itp.)?

Jak stwierdzili inni, reinstalacja jest związana z formatowaniem i utratą wszelkich danych z partycji docelowej. Jeśli masz płytę instalacyjną XP i nie pojawia się opcja naprawy istniejącego systemu, płyta jest zapewne modyfikowana, w takim przypadku rozejrzyj się za "normalną" płytą instalacyjną XP przy której nikt nie majstrował.

Dane z partycji (o ile system plików nie został uszkodzony, póki co nie wyjawiłeś czemu istniejący system nie chce się uruchomić) powinno dać się zgrać startując komputer np. z live-cd Linuksa lub WindowsPE i zgrywając je na podłączony dysk USB lub udział sieciowy; alternatywnie można wymontować dysk, podłączyć go do innego komputera i tam zgrać dane.
      • Gość: goscinnie Re: format/naprawa windows xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 22:31
        ok, na tą chwilę wiem że nie mam badsektorów, mam uszkodzony jakiś plik systemowy ale informatyk który to naprawiał i skanował na różne sposoby twierdzi, że na stronie microsoftu ten błąd może oznaczać kilka rożnych uszkodzeń, system dalej się nie odpala, choć wszystkie dane zostały prawdopodobnie zachowane, moje pytanie dotyczy teraz tego czy istnieje i jak się nazywa program który możemy odpalić z usb albo płyty, dzięki któremu dostaniemy się do zawartości dysków, chcę zgrać wszystkie potrzebne dane żeby zrobić konkretne formatowanie, on miał jakieś swóje programy ale twierdził że skoro się nie znam za dobrze żebym się za to nie łapał, bo mogę narobić bałaganu, wspominał coś o "rescue system cd" a sam używał Winternals, polećcie proszę mi jakiś prosty program
        • wariant_b Re: format/naprawa windows xp 26.01.14, 23:37
          Informatyk zapewne miał ERD Commandera znanego również jako MSDaRT 5.0
          Można go znaleźć w Internecie, podobnie jak inny zestaw narzędzi Hiren's Boot CD.
          Ale jeśli dysk nie jest uszkodzony, jest również spora szansa na naprawę instalacji.
          Tylko trochę za mało mamy informacji, co to za błąd i na jakim etapie rozruchu.
          • Gość: goscinnie Re: format/naprawa windows xp IP: *.tepsanet.com 27.01.14, 11:18
            na tą chwile ciężko będzie naprawić system, bo ktoś już próbował na kilka różnych sposobów, najważniejsze w tej chwili jest dostanie się do prywatnych dokumentów i odzyskanie ich, a system to sprawa drugorzędna, potrzebuje tylko sposobu na dostanie się do kompa bez udziału mojego systemu, prawdopodobnie pomysł z wymontowaniem dysku i podłączenie przez usb nie przejdzie bo na kompie było hasło
            • Gość: lajosz Re: format/naprawa windows xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 12:40
              Gość portalu: goscinnie napisał(a):
              " prawdopodobnie pomysł z wymontowaniem dysku i podłączenie przez usb nie przejdzie bo na kompie było hasło"

A po co kombinować przez USB ?
              Normalnie podłączyć do gniazda (najpewniej S-ATA)
              Co do hasła, to nie wiadomo co masz na myśli.
              Jeśli zaszyfrowałeś partycję systemową, a nie znasz hasła, to może być problem, ale jeśli masz na myśli tylko hasło podawane przy logowaniu się do systemu, to problemów nie będzie żadnych.
              Podłączasz dysk do innego kompa i kopiujesz pliki.
              Ewentualnie jak Windows na innym kompie stwierdzi, że "nie ma dostępu do tych plików" , to możesz przejąc uprawnienia, albo:
              Nie wymontowujesz dysku.
              Odpalasz laptopa z jakiegoś Linuksa Live i kopiujesz co chcesz i gdzie chcesz, np. na inna partycję tego samego dysku, na dysk zewnętrzny, na pendrive-a, gdziekolwiek.
            • wariant_b Re: format/naprawa windows xp 27.01.14, 12:53
              No to ściągaj Windows PE albo linuxa live, wypal i kopiuj dane na dysk zewnętrzny,
              jeśli tylko będą widoczne. Mam nadzieję, że hasło nie dotyczyło szyfrowania dysku
              pod systemem operacyjnym, bo będą kolejne schody.
              • Gość: gościnnie Re: format/naprawa windows xp IP: *.tepsalan.pl 27.01.14, 13:31
                to było hasło użytkownika, to które wklepuje się po uruchomieniu systemu
        • Gość: lajosz Re: format/naprawa windows xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 04:53
          Wymontuj dysk z laptopa i podłącz do innego kompa.
          Skopiuj potrzebne pliki z partycji systemowej.
          Odpal "Check Disk" dla tej partycji, czyli:
          Mój komputer --> prawa mysz na ikonę dysku --> Właściwości --> Narzędzia --> sekcja "sprawdzanie błędów" --> przycisk "Sprawdź" --> zaznaczasz opcję "automatycznie napraw błędy systemu plików".

Jeśli otrzymasz komunikat, że w tym momencie sprawdzanie nie jest możliwe, to zgódź się na opcję, żeby sprawdzić podczas ponownego rozruchu po czym ponownie uruchom komputer.
          Po uruchomieniu rozpocznie się sprawdzanie (Check Disk), a po nim komp wystartuje.
          Teraz wyłączasz kompa, odłączasz dysk i podłączasz do laptopa.

Powyższy opis dlatego bo bywa (dość często) , że taka procedura pomaga i komp/system wstaje jak gdyby nigdy nic.

Jeśli nie pomoże, to dane (pliki) masz już skopiowane i możesz spokojnie formatować partycję systemową i instalować Windowsa.
    • Gość: gościnnie problem rozwiązany *przynajmniej częściowo IP: *.tepsalan.pl 30.01.14, 13:42
      do uruchomienia kompa i odzyskania danych użyłem płyty z programem Hirens czy jakoś podobnie, świetna rzecz, prosty dostęp do dysków i przenoszenie ich na pamięć usb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka