Dodaj do ulubionych

Co oznaczają symbole kłódki na ikonach

21.04.14, 14:53
skrótów do programów na pulpicie Win 7?
Bawiłem się z programami porządkującymi rejestr systemowy i te żółte kłódki się pojkawiły zamiast niebieskiej strzałki na białym polu. Wszystko działa normalnie, ale intryguje mnie to.
M/
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Co oznaczają symbole kłódki na ikonach IP: *.centertel.pl 21.04.14, 19:17
      Oznaczaja, ze nie jestes wlascicielem. Chcesz sie bawic to kup sobie klocki, a komputera i systemu nie ruszaj.

Pierwszy lepszy link z gogole:
      answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_7-files/z%C5%82ota-k%C5%82%C3%B3dka-na-ikonie-folderu/1d940107-f285-4b74-916e-ea7c9ab06a6c?msgId=8825aa6b-beec-48c4-aecc-bcac220de928
    • wariant_b Re: Co oznaczają symbole kłódki na ikonach 21.04.14, 22:03
      Może być trochę zabawy z przywróceniem normalnych "strzałek" przy skrótach.
      Na początek wyeksportuj i podaj gałązkę rejestru: HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile
      zobaczymy, czy tutaj nie ma jakichś zmian. Odpowiada za obsługę skrótów .lnk.

Utwórz ręcznie nowy skrót i podaj, jak wygląda. To samo sprawdź na innym koncie.
      Być może "kłódki" faktycznie dotyczą niepoprawnie ustawionych uprawnień,
      ale jeśli tak - to program, którego używałeś mocno ponarozrabiał. Co to było?

Sprawdź, czy istnieją punkty przywracania sprzed wprowadzonych zmian, bo
      w razie czego możesz cofnąć zmiany w systemie i pewnie na tym się skończy.
      • mariner4 Na szczęście przed każdą 22.04.14, 12:40
        ingerencją w system tworzę punkt przywracania i to pomogło.
        Już nie pamiętam jak to się stało. Instalowałem nowe sterowniki, czyściłem rejestr i takie różne. Wszystko programami, nie ręcznie, bo tak bardzo się nie znam
        A może wiesz co oznacza: "External exeption E06D7363". Pokazuje się to podczas startu systemu.
        Szukałem w necie, ale jest dużo różnych porad na ten temat.
        M.
        • wariant_b Re: Na szczęście przed każdą 22.04.14, 18:54
          mariner4 napisał:
          > A może wiesz co oznacza: "External exeption E06D7363". Pokazuje się to podczas
          > startu systemu.

Niestety, ten komunikat to dość obszerny worek - wystąpił nieobsługiwany wyjątek w C++
          Trzeba poszukać w dzienniku zdarzeń, co się wywaliło, ale i to nie gwarantuje łatwego
          rozwiązania problemu - problem może być w samym kodzie programu, w niezgodności
          z Windows 7, w runtimach C++ itd. Poszukaj, co jest na czerwono w dzienniku aplikacji.

Jeśli komunikat pojawił się po cofnięciu systemu do punktu przywracania, może to
          być ubocznym skutkiem późniejszych zmian lub czyszczenia systemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka