Dodaj do ulubionych

Restart komputera non stop

27.04.14, 10:56
Siemka otóż dzis włączam komputer a on sie nie chce uruchomic non stop sie restaruje po uruchamianiu systemu , wyskakuje na 1sec niebieski sccren ... Nic wicej nie nastepuje .,
Procesor: AMD atholn 64 3500+
Zasilacz: Corsair 450
Grafika: Asus Radeon 4870 darknight 2gb
Płyta Głowna: Asus M2N-X
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 11:07
      1. jaki system
      2. na jakim etapie wyskakuje bluescreen
      3. coś komunikuje?

próbowałeś startu w trybie awaryjnym?
    • 4musialek Re: Restart komputera non stop 27.04.14, 11:18
      Poprzez awaryjny ? Tam działa z 10 min i na tym koniec :(
      Bleu sccren na etapie gdy jest Uruchamianie systemu a gdy system sie uruchomi ble sccren i tyle restart .....
    • Gość: a Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.mm.pl 27.04.14, 11:39
      Sprawdź kondensatory na płycie. Prawdopodobnie to lub ram. Jeśli masz dwie kości pamięci spróbuj uruchomić z jedną - drogą eliminacji.
      • 4musialek Re: Restart komputera non stop 27.04.14, 11:51
        Ram sprawdzałem wiec odpadaja a co to te kondersarory ? Temperatury sa wysokie ale tak było zawsze ;(((
    • Gość: 802.11n Re: Restart komputera non stop IP: *.multimo.pl 27.04.14, 11:49
      Sprawdź temperatury w BIOS-ie.
    • wariant_b Re: Restart komputera non stop 27.04.14, 12:15
      Wystartować z krążka z Hirenem i sprawdzić, czy problem jest sprzętowy, czy programowy.
      Przy tak szybkim restarcie zobaczyć, czy w BIOS-ie nie zmieniono trybu pracy dysków.
      Spróbować uruchomić ostatnią dobrą konfigurację lub cofnąć do punktu przywracania.

Przy okazji - warto już pomyśleć o wymianie bebechów w komputerze.
      • 4musialek Re: Restart komputera non stop 27.04.14, 12:20
        Mozna bardziej po polsku ?;D
        Przywracałem system :/
        Juz nw czy da sie to naprawic bez pomocy informatyka ... Chciałbym jeszcze konecznie dzis zagrac ;D
        • wariant_b Re: Restart komputera non stop 27.04.14, 13:09
          Można - jeśli uszkodzone jest oprogramowanie systemu lub zawartość dysku,
          to na komputerze można uruchomić inny system z innego nośnika. Hiren's HBCD
          to krążek naprawczy do komputerów, głównie z systemem Windows. Zawiera
          wersję Windows XP PE (czyli pracującą bez konieczności instalacji na dysku).
          Oczywiście zamiast tego można spróbować dowolnej dystrybucji live linuxa.

Ponieważ Windows startuje i wywala się blue screenem można również sprawdzić,
          czy w lokalizacji C:\WIndows\Minidump są wpisy ze zrzutem pamięci, co pozwoli
          ew. zlokalizować i wyłączyć uszkodzone oprogramowanie. Nadto można wykonać
          test dysku i sprawdzić, czy nie ma błędów w strukturze systemu plikowego.

Do BIOS-u trzeba zajrzeć, bo zmiana niektórych ustawień może uniemożliwić
          start systemu operacyjnego, w szczególności zmiana ustawienia trybu pracy
          dysków z IDE na SATA lub AHCI.

Jeśli udało się pomyślnie wykonać testy pamięci, to dalej podejrzane pozostają
          płyta główna i karta grafiki. Chipset nvidii należy do awaryjnych, ale zwykle
          komputer jest wtedy całkiem martwy i nawet nie próbuje startować. Karta grafiki
          jest bardziej prawdopodobna. Ale jednak najbardziej podejrzany jest soft.

Wtedy skończy się to ratowaniem systemu przez informatyka lub jego reinstalacją,
          natomiast w przypadku awarii płyty głównej rozsądniejsza byłaby już wymiana
          całości bebechów z uwagi na dość niską jak na potrzeby gier wydajność procesora.
    • Gość: aqq Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 12:20
      a kiedy ostatnio czyściłeś wnętrze kompa z kurzu?
      zwłaszcza chłodzenie procka i wnętrze karty graficznej?

"ostatnio"?

wiatraki kręcą się jeszcze?
      w zasilaczu też?
      • 4musialek Re: Restart komputera non stop 27.04.14, 12:27
        Wszystko sie kreci zasilacz nowy ma moze z 2tyg a czyszczony nw z 1 miesiac temu .
        • Gość: aqq Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 13:09
          skoro niedawno grzebałeś w bebechach, to może jakiś element nie został odpowiednio dopięty, dociśnięty lub zamocowany?
          tym bardziej, że wymieniałeś zasilacz... (dlaczego?)
          sprawdź docisk/mocowanie wszystkich wtyczek, kabli i slotów wewnątrz kompa oraz tych podłączonych do kompa

w BIOS poobserwuj temperatury (wymieniałeś pastę na procku?)
          możesz też zresetować ustawienia BIOS do wartości domyslnych (Load default setup)
          jednak to, co opisujesz "pachnie" mi problemem z kartą graficzną...
          może to tylko jej mocowanie/podłączenie/zasilanie/przegrzewanie
    • Gość: Informatyktosciema Re: Restart komputera non stop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.14, 09:14
      pewnie masz dysk na sata, jeśli tak to sprawdź czy nie zmienił się tryb działania sata z ide na ahci lub odwrotnie(bios), zmiana tego trybu powoduje blue screena zaraz po rozpoczęciu ładowania się systemu z powodu braku sterów, nie czytałem wszystich odpowiedzi, ale jeśli resety odbywają się zawsze w tym samym momencie to może byc to.
      • Gość: dopisuje jeszcze Re: Restart komputera non stop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.14, 09:18
        jak powyższe nie pomoże to padła ci partycja, przekładasz dysk do innego kompa,patrzysz czy jest partycja cała,

• Gość: aqq Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 09:29
        Gość portalu: Informatyktosciema napisał(a):

> pewnie masz dysk na sata, jeśli tak to sprawdź czy nie zmienił się tryb działan
        > ia sata z ide na ahci lub odwrotnie(bios), zmiana tego trybu powoduje blue scre
        > ena zaraz po rozpoczęciu ładowania się systemu z powodu braku sterów, nie czyt
        > ałem

bez sensu!
        zmiana trybu z IDE na AHCI lub odwrotnie powoduje, że system w ogóle nie staruje!
        tak, jak przy braku dysku
        • 4musialek Re: Restart komputera non stop 28.04.14, 15:34
          Tak system nie startuje wogule za kazdym razem blue sccren . Czyli w biosie co mam zmienic ? karta raczej odpada ale sprobuje właczyc stara ktora byla wymieniana ze wzgledu na nuskie parametry :-) Zasilacz wymienialem bo nie pasował wogule do karty ktora mam bo miał ylko 350v a to za mało ..
          • Gość: mufi Re: Restart komputera non stop IP: *.home.isko.net.pl 28.04.14, 15:56
            A podłączyłeś zasilanie do karty graficznej?
            • 4musialek Re: Restart komputera non stop 28.04.14, 16:05
              Tak wszystko jest moim pytaniem jest co mam zmie ic w Biosie ?
              • Gość: aqq Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 20:03
                poobserwuj temperatury w BIOS (co najmniej kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt minut!)

jeśli nie będą przekraczać 65 st.C , to można przyjąć, że chłodzenie procka i płyty gł. jest OK

później w BIOS kliknij
                Load default setting (configuration)

a IDE i AHCI nie ruszaj, bo skoro system ci startuje w trybie awaryjnym, to nie ma potrzeby
                a patrzyłes w tym trybie awaryjnym do Menedżera urządzeń?
                nie było tam wykrzykników?

sprawdź podłączenia z zasilacza
                spróbuj starej karty graficznej

niestety, jeśli chcesz sam to robić, bez pomocy sprzętowca, to musisz to robić metodą prób i błędów
                no i uzbroić się w cierpliwość
                • Gość: k19 Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 22:08
                  Niemalże identyczne objawy miałem. U mnie grafika padła. nVidia oczywiście, gorszego syfu chyba nikt inny nie robi.
                  • 4musialek Re: Restart komputera non stop 01.05.14, 14:46
                    Dziekuje wszystkim za starania . :-). Kompuer zaniosłem do Komputronika :/
                    • Gość: aqq Re: Restart komputera non stop IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 10:15
                      4musialek napisał(a):

> Dziekuje wszystkim za starania . :-). Kompuer zaniosłem do Komputronika :/

szkoda, że nie podałaś z jakiego miasta klikasz
                      może ktoś by Ci pomógł z tut. Forum albo za pośrednictwem Oferii
                      mam nadzieję, że w Komputroniku nie zerżną Cię za bardzo
                      no i dobrze by było, gdybyś dał znać CO było przyczyną problemów
                      (ja obstawiam przegrzewającą się kartę graficzną lub RAM)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka