Dodaj do ulubionych

Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga

07.06.14, 13:40
Dzien Dobry,

Moj 17" komputer przenosny Samsung padl po 3 latach zycia, zaraz po koncu gwarancji.
Zmienilam baterie, zasilacz 3 razy, jakis kontakt przy wtyczce zasilacza do komputera sie wylamuje.
To wszytko zostalo naprawone przez fachowa autoryzowana firme naprawcza Samsunga, ale wlasnie padl mi dysk twardy. Byl jakis dziwny komunikat po angielsku i koniec.
Moj maz dowiedzial sie w biurze, ze dane mozna odzyskac wkladajac twardy dysk do lodowki. Niestety nic to nie dalo.

Czy mozna odzyskac dane z komputera, jezeli padl dysk twardy?
Moze jest jakis program bezplatny?

Moge go zaniesc do tej autoryzowanej firmy naprawvzej Samsunga, ale juz wydalam 230 euro za naprawe, nie wiem czy to ma sens. Wg. nich to kosztuje min. 80 euro i trzeba zakupic nowy dysk twardy. Czy to oni moze mi zalozyli jakis program, zeby twardy dysk padl?

Dziekuje serdecznie za odpowiedz i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bioderma Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 07.06.14, 13:48
      Kupilam sobie na razie Acer Iconia:

www.darty.com/nav/achat/informatique/portables/tablette/acer_iconia_w510_32_w8.html
      Czy mozna odzyskac dane twardego dysku z samsunga na ten tablet Acer Iconia w510 pod Windowsem 8?
      • bioderma Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 07.06.14, 14:00
        Przepraszam, chodzi o komputer Asus K7OIJ, a nie Samsung, dysk twardy jest marki WD Scorpio Blue 320GB
    • bioderma Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 07.06.14, 14:09
      Przepraszam, chodzi o komputer Asus K7OIJ, dysk twardy jest marki WD Scorpio Blue 320GB.

Czy mozna zainstalowac jakis program odzysku danych z dysku twardego Asusa, najchetniej na tablet Acer Iconia pod Windowsem 8.
      Przepraszam, chodzi o komputer Asus K7OIJ, dysk twardy jest marki WD Scorpio Blue 320GB.

.
      Mam tez komputer przenosny Acer i biurowy NEC i HP.
      • slawek_62 Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 07.06.14, 15:23
        Asus K7OIJ
        support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&m=K70IJ&os=30
        polski manual
        dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/K70AB/pl4806_K70_user_manual_v2.pdf
        Jak rozkręcić
        www.insidemylaptop.com/disassemble-asus-k-series-notebook/
        laptop posiada czytnik kart , napęd DVD i porty USB, a więc musisz stworzyć bootowalny nośnik na karcie, penie lub DVD. Np:
        www.hiren.info/pages/bootcd
        www.hirensbootcd.org/download/
        Obraz iso kombajnu z niezbędnymi do diagnostyki dysku programami.
        Hirens.BootCD.15.2.zip
        po pobraniu rozpakować i nagrać na płytę (Nagraj obraz ISO) CD lub pena - na innym sprawnym komputerze.
        www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk
        Najpierw podaj komunikat jaki wyświetla Asus przy starcie. Czy potrafisz weejść w Bios Asusa? Czy dysk jest widoczny w Biosie?
        Mężowi pogratuluj kolegów z pracy. Niech oni wsadzą co tam mają do lodówki i sprawdzą po kilku godzinach co mogą odzyskać.
        • bioderma Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 07.06.14, 22:56
          Dobry Wieczor,
          Dziekuje serdecznie za porade, na razie nie bardzo rozumiem wszytkiego, ale zrobie jak mowisz.
          Ja tez nie wierzylam w ta porade z lodowka, ale sprawdzilam na google.fr i niektorzy tak radza.
          Nawet ten autoryzowany serwis Asusa tez mi potwierdzil, ze moge sprobowac. Zaluje, ze wogole ten komputer naprawialam, to sie nie oplacalo.

Pozdrawiam serdecznie
        • bioderma Do Slawka_62 08.06.14, 07:33
          Dzien Dobry,

Moj maz mi powiedzial, ze to system napedzajacy twardy dysk nie funkcjonuje. Dysk zostal wyciagniety z komputera, jest polaczony z biurowym NEC-iem i slychac burczenie, ale niesety nic nie mozna odczytac. Mam na nim wazne dokumenty, nie zdazylam zrobic kopii.
          Mam nauczke na przyszlosc.
          Moze znasz jakis serwis komputerowy w Polsce w Warszawie, Wroclawiu lub w Walbrzychu, ktory mi by to sprobowal odzyskac. Wczoraj moj maz poszedl do innej firmy naprawczej, powiedzieli, ze to moze kosztowac nawet 1200 euro.
          To system napedzajacy twardy dysk wysiadl.

Z tymi komputerami Asus we Francji to skandal, wszedzie poa Francja uznano, ze jest problem z wylamaywaniem sie zatyczki na komputerze przy zasilaczu. Niestety Asus France nic nie chce o tym wiedziec. I tak moj typ komputera to byl jeden z tanszych, inne typy komputerow Asus za 800-900 euro maja ten sam problem.
          • slawek_62 Re: Do Slawka_62 08.06.14, 10:52
            Dysk jest podpięty do komputera stacjonarnego?
            Podłączony do:
            1 kontrolera Sata na płycie gł.
            2 czy przez przejściówkę (kieszeń) USB.
            www.ceneo.pl/;szukaj-sata+do+usb
            www.skapiec.pl/cat/3107-kieszenie-na-twarde-dyski.html?gclid=CPGR277j6b4CFfMZtAodDVMAQQ
            Ad 1. Czy jest widoczny w Biosie?
            Ad 1 i 2. Czy jest widoczny w menadżerze urządzeń(MU), czy przejściówka USB ma własne zasilanie?
            Start > Uruchom i wpisz: diskmgmt.msc naciśnij OK. dla XP
            Start > w wyszukaj wpisz: diskmgmt.msc Vista,7
            Prawy myszy na znalezionym > Uruchom jako admin..

Jeśli diagnozy laptopa dokonywał serwis polecający lodówkę jako fachowca od hdd, to lepiej oddaj laptopa do serwisu w Polsce. Cena 1200 Euro jest wzięta z sufitu, choć przy uszkodzeniu mechanicznym dysku możliwa. Jeśli dysk jest widoczny w MU to odzyskasz sama i za darmo.
            • bioderma Re: Do Slawka_62 08.06.14, 10:59
              Tak na razie dysk jest wyciagniety z laptopa Asusa i polaczony do komputera biurowego Neca.
              Sprobuje po poludniu zrobic, to co ty mowisz.
              Tak, serwis Asusa potwierdzil mi, ze moge sprobowac odczytac dane z dysku wkladajac go do lodowki.
              Dizekuje bardzo za porade, tak w innym serwisie naprawczym powiedzieli mojemu mezowi, ze odzyskanie danych moze kosztowac 1200 euro.
              • bioderma Re: Do Slawka_62 08.06.14, 11:11
                Prosze, praktyczna porada na youtube.fr, jak odzyskac dane z dysku wkladajac go do lodowki.
                www.youtube.com/watch?v=lFcNXLPusDU
                • bioderma Re: Do Slawka_62 08.06.14, 11:12
                  Porada na forum:
                  "Jak to dziala":
                  www.commentcamarche.net/faq/4292-mythes-disque-dur-au-congelateur
                  • bioderma Re: Do Slawka_62 08.06.14, 11:19
                    Jedni mowia, ze z tym sposbem dysku do zamrazarki, ze to mit, inni, ze prawda:
                    www.commentcamarche.net/forum/affich-25394875-disque-dur-au-congelateur
                  • slawek_62 Re: Do Slawka_62 08.06.14, 11:19
                    Cóż idiotów na świecie nigdy nie brakowało, dzięki Internetowi mogą doradzać innym. Aktualne kłopoty mogą być wynikiem tej porady.
                    Czy dysk jest podpięty tak:
                    1.
                    www.youtube.com/watch?v=lpW3dZO9RsY
                    czy tak
                    2.
                    www.youtube.com/watch?v=nm8OvsJ9xf4
                    Lepszym rozwiązaniem jest sposób 1. (nowe dyski nie posiadają łączówki Molex od zasilania, zasilanie podpięte jest do łączówki obok kabla sygnałowego
                    www.allpinouts.org/index.php/Serial_ATA_(SATA,_Serial_Advanced_Technology_Attachment
              • wariant_b Re: Do Slawka_62 08.06.14, 12:00
                Na razie wygląda na to, że twój mąż postępuje z dyskiem prawidłowo i faktycznie
                uszkodzenie jest tego rodzaju, że nie da się skorzystać z programowych narzędzi
                do odzyskiwania danych. Można powiedzieć, że miałaś pecha, bo jednak w większości
                przypadków dysk chce z nami rozmawiać i można próbować odzyskać samodzielnie.
                Tu wygląda na to, że specjalistyczny warsztat będzie musiał rozmontować dysk
                i próbować dostać się do jego zawartości w inny sposób. Oczywiście dysk takiej
                naprawy zwykle nie przeżywa, ale szanse odzysku lub częściowego odzysku są spore
                o ile zawartość dysku nie była zaszyfrowana.

Kontrowersyjne schładzanie dysku było kiedyś zalecane przy samodzielnym
                odzyskiwaniu danych - czasem pozwalało uzyskać kontakt z dyskiem, częściej
                przedłużało czas, przez jaki udawało się ten kontakt utrzymać. Czy to działa
                we współczesnych dyskach - raczej wątpię - to już inny sprzęt i inne awarie.

W Polsce ceny mogą być niższe niż we Francji. Lokalizacja w kraju jest mniej
                istotna - można korzystać z przesyłek kurierskich. W każdym przypadku trzeba
                jednak sprawdzić wiarygodność firmy, której zleca się odzyskiwanie danych.
                Każdy błąd w postępowaniu z dyskiem, czy to u ciebie, czy w firmie, może
                znacząco zmniejszyć szanse na powodzenie operacji. Cena będzie zależała
                od faktycznego rodzaju usterki, trybu pracy serwisu (normalnie jest to bardzo
                powolne, tryb ekspresowy kosztuje extra spore pieniądze) oraz ilości odzyskiwanych
                danych (lub pojemności nośnika). Dochodzi jeszcze koszt nowego dysku, na którym
                dane zostaną zwrócone, ale to pikuś w porównaniu z resztą.
                • bioderma Re: Do Slawka_62 08.06.14, 12:18
                  Tu ludzie z nieuznaniem przez Asus France problemu lamania sie czegos w laptopach Asusa przy zalaczania zasilacza. Wszedzie ponoc te komputery zostaly przywolane/naprawione z wyjatkiem Francji.
                  www.forum-des-portables-asus.fr/www/threads/g53jw-alimentation-prise-cass%C3%A9e.7826/
                  Problem byl taki, ze pod koniec 3-letnej gwarancji, laptopy Asus maja problem z zasilaniem, bo cos celowo kruszy sie po 3 latach, albo tuz przed. Niektorzy polecali zakladac gumke elastyczna, potem dawalo sie do naprawy, gddzie lutowano cos przy wejsciu zasilacza do laptopa. Ale nawet po naprawie, lutowana czesc nie trzyma dlugo, ok.6 miesiecy. Potem zmienia sie baterie, zasilacze, ja zmienilam 3 razy (2 byly jeszcze na gwarancji), a potem pada dysk .
                • slawek_62 Re: Do Slawka_62 08.06.14, 12:25
                  wariant_b może wyjaśnisz skąd posiadasz informację o postępowaniu męża, oraz rodzaju uszkodzeń dysku, jeśli dalej nie wiadomo JAK dysk jest podłączony? Telepatia? Lodówka jest i była pomocna przy okładach z lodu na główeńki. Co może dać obniżenie temperatury dysku? Domeny magnetyczne się wyprostują? Gorszy kontakt PCB z mechanizmem? Czy raczej uszkodzenie zawartości ROM dysku?
                  • wariant_b Re: Do Slawka_62 08.06.14, 13:15
                    slawek_62 napisał:
                    > wariant_b może wyjaśnisz skąd posiadasz informację o postępowaniu męża...

Z postów autorki wątku. Prawidłowo wymontował dysk z laptopa i podłączył
                    do komputera stacjonarnego. Prawidłowo korzystał z internetu do znalezienia
                    rozwiązania problemu z dyskiem. Prawidłowo informację o schładzaniu dysku,
                    która wydała mu się wątpliwa, skonsultował z serwisem. Skontaktował się
                    z firmą odzyskującą dane, opisał przypadek i dostał orientacyjną wycenę.
                    Zapewne pytali go dokładnie o to samo, o co ty teraz pytasz. Nie wiem, czemu
                    zakładasz, że może być idiotą i źle podłączył dysk. To akurat nie jest trudne.
                    Problem leży w tym, że nie można się dobrać do jego zawartości, a wtedy
                    w warunkach domowych nic się nie da zrobić.

> Co może dać obniżenie temperatury dysku?

Nie mam pojęcia - w moim otoczeniu nikt nie stosował tej metody, ale napotykałem
                    w necie opisy, że w konkretnych przypadkach to pomagało. Być może dotyczyło
                    to dysków firm, które skutkiem nadmiernej awaryjności wypadły już z rynku lub
                    rozwiązań, układów lub materiałów, z których już zrezygnowano. Być może podobny
                    efekt dawało odłożenie dysku na kilka godzin (co mogę potwierdzić, czasem skutkowało).
                    Chłopskim targiem - jeśli powiem, że na przykład mogło to pomóc na niewłaściwy
                    plastik w scalakach używanych przez Fujitsu - to czy jesteś w stanie zaprzeczyć?
                    Były (i pewnie z rozpędu są) takie doniesienia w necie, a tonący brzytwy się chwyta.
                    Jeśli nie przekroczy się dozwolonych temperatur roboczych, niczym nie ryzykuje.
                    Te dla WD wynoszą obecnie zwykle 5-55 stopni Celsjusza (do -40 przy przechowywaniu,
                    choć gradient temperatury też jest ograniczony - nie należy go wkładać do zamrażarki).
                    Nieprawdaż?
                    • slawek_62 Re: Do Slawka_62 08.06.14, 19:57
                      Wariant nic nie pisałem na temat postępowania właściciela dysku. Czy postępował poprawnie niech sam oceni. Natomiast nie wiesz JAK dysk jest podłączony – SATA, USB przejściówka, USB kieszeń, E-SATA. Nie widzisz różnicy w możliwościach odczytu dysku? Od autorki nie mogę uzyskać tej informacji od początku. Jak również co widać w Zarządzaniu dyskami, czy Biosie. Bez tych informacji ocena czy uszkodzony jest dysk, czy system plików jest wróżeniem z fusów. Na temat uzdrowień hdd przez nakładanie rąk, czy modlitwę nie będę się wypowiadać.
                      • bioderma Re: Do Slawka_62 09.06.14, 14:01
                        Dziekuje bardzo za pomoc, ale sadze, ze moj twardy dysk jest martwy.
                        Przeczytam, ze byc moze po naprawie (lutowniu) byc moze dysk zostal, zle podlaczony do jakies "nappe"- podkladu?
                        Wiec, moze to z tym jestem problem.
                        Na rzaiz twardy dysk po wskrzeszeniu w zamrazace jest podlaczony portem Usb do komputera stacjonarego, slychac jakis dzwiek, jakby cos sie probowalo urochomic, ale niestety danych odczytac nie mozna.

Nie mam wyboru, pojde do autoryzowanego serwisu Asusa, zrobia mi oszacowanie, ile to moze kosztowac.

pozdrawiam
                        bioderma
                        btw; Z tym biosem, to ponoc trzeba bardzo uwazac, bo mozna zobie wsztkie dane wymazac.
                        • bioderma Re: Do Slawka_62 09.06.14, 14:11
                          Tu kobiety same nie moga chodzic do takich serwisow, oni tez probuja wyciagnac maximum pieniedzy.
                          Nowy zasilacz kupilam w dzielnicy napraw komputerow z czesciami zamiennymi, tam rzadza glownie Chinczycy, cene sa rozne, mi sprzedawca chcial sprzedac zasilacz pewno juz przechodzony, bo na zapleczu udawal, ze wymuje z oryginalnego opakowania, wzieli 49 euro, ale cos mi sie wydawalo, ze probuja mnie oszukac,prosilam, zeby moj maz szybko przyjechal i wyjasnil sprawe. Po interwencji mojego mea dali mi zasilacz w oryginalnym opakowaniu.
                          panowie z naprawy Asusa powiedzili, ze zasilacz ma tez zlamana czesc stykowa, wiec kupilam nowy zasilacz. To jest droga przez meke, nie nalezy nic naprawiac w tych laptopach Asusa, bo one maja jakis nieuznany problem przy wejsciu zasilacza so komputera.
                          Mezczyzni tez naprawiaja, powiedzialam, ze Asus po oszacowniu problemu za 70 euro, potem jest naparwa na wlasne koszty, chodzi o lutowanie, ono niestety nie wytrzymuje. trzeby by chyba zmienic cala karte "matke".
                        • slawek_62 Re: Do Slawka_62 09.06.14, 15:29
                          Twój dysk, Twoje pieniądze, Twój wybór. To, że nie potrafisz odczytać nic z dysku nie oznacza iż dysk jest zepsuty. Do określenia stanu dysku służą odpowiednie programy diagnostyczne i wiedza. Pierwszą diagnostykę stanu dysku wykonuje Bios komputera, jeśli dysk jest widoczny w Biosie, to odzysk danych jest bardzo prawdopodobny i to za darmo!
                          Podłączenie sprawiającego kłopoty dysku po USB wymaga nieco wiedzy. Twój dysk należy podłączyć do stacjonarnego komputera do portu SATA i dopiero rozpocząć diagnostykę. Ale to już Twój wybór. Co to jest BIOS możesz przeczytać np.:
                          www.pcworld.pl/artykuly/394339/Jak.skonfigurowac.i.zaktualizowac.BIOS.html
                          windows.microsoft.com/pl-pl/windows/bios-faq#1TC=windows-7Powodzenia.
                          • bioderma Re: Do Slawka_62 09.06.14, 21:35
                            Bardzo Wam dziekuje za poardy, ale ja nie jestem informatykiem tylko prawnikiem.
                            Moj maz ma w pracy kolegow informatykow, oni cos tam sprawdzali w biosie.
                            Ale ja nie chce im zawracac glowy, to moze zajeloby duzo czasu, a tak za darmo to tu nikt nic nie robi.
                            Pytalam sie sporo osob o pomoc, na razie nikt nie widzi rozwiazania mojego problemu.
                            • wariant_b Re: Do Slawka_62 09.06.14, 22:09
                              > Moj maz ma w pracy kolegow informatykow, oni cos tam sprawdzali w biosie.
                              > Ale ja nie chce im zawracac glowy, to moze zajeloby duzo czasu, a tak za darmo
                              > to tu nikt nic nie robi.

Ależ zrobiliby za darmo, gdyby się dało. A przynajmniej powiedzieli lub pokazali,
                              co trzeba zrobić. Lub sklonowali dysk na sprawny, żeby go nie zajeździć do końca.
                              A przy okazji mąż nasłuchałby się, co myślą o kimś, który nie dba o ważne dane.
                              • bioderma Re: Do Slawka_62 10.06.14, 19:17
                                Tu nie jest tak jak w Polsce, koledzy meza sa egoisci, jak wiekszosc mezczyzn we Francji.
                                Moj maz pracuje w specyficznej firmie, kiedys byla panstwowa, teraz ja sprywatyzowali, zagonili ludzi z mentalnoscia urzednikow do pracy. Kilka tysiecy na 120 tysiecy pracownikow popelnilo samobojstwo. Bylych pracownikow ze statusem urzednika, probuja na wszelka cena wypchac na bruk, jest ogromny mobbing, inzynierowi daja prace technika, a technikowi prace fizycznego.Niektorym inzynierom pozabierali biurka, musieli pracowowac z laptopem na kolanach, czekajac, az znajda im jakies inne sensowane zajecie. Niedawno moj maz byl na pogrzebie kolegi, ktory rzucil sie pod metro.Co to za firma?
                                • wariant_b Re: Do Slawka_62 10.06.14, 19:38
                                  bioderma napisała:
                                  > Co to za firma?

Poniekąd znana i u nas.
                                  Ale stosunek zarządu do pracowników, a pracownika do klientów wydaje się zbliżony.
                                  Tylko może poziom mediów inny i najwyżej kończy się to karną kampanią reklamową.
                                  • bioderma Re: Do Slawka_62 11.06.14, 00:56
                                    Oni chca sie pozbyc do ktoregos tam roku wszytkich pracownikow ze wspanialym statusem urzednikow panstwowych. Raz, ze nie mozna ich wyrzucic, to dwa dostaja teraz tezpakiety akcyjne dwa razy do roku. Te pakiety sa oszczednosciami, ktore mozna wyplacic w pewnych sytuacjach, jak slub, urodziny dziecka, albo dopiero po uplywie x lat.
                                    Moj maz widzial swoich kolegow w Polsce, chcial nawet zagadac, czy sa dobrze oplacani.
                                    Nie sadze, bo kiedys moj maz zlozyl kandydature na prace w Polsce, ale pani od zasobow ludzkich mu powiedizala, ze mu sie to nie oplaca. Oni biora z reguly tanich i mlodych do pracy we Wschodniej Europie.
                                    Dlaczego Polska tak wyprzedala swoje firmy?
                        • wariant_b Re: Do Slawka_62 09.06.14, 20:12
                          bioderma napisała:
                          > Nie mam wyboru, pojde do autoryzowanego serwisu Asusa, zrobia mi oszacowanie,
                          > ile to moze kosztowac.

Asus nie produkuje dysków, a jego autoryzowany serwis ich nie naprawia.
                          Być może w ogóle niczego nie naprawia, no może za wyjątkiem wyłamanych wtyków
                          i tego, co można przelutować zwyczajną lutownicą i jedynie wymienia podzespoły.

Może to kosztować do 1200 Euro, co mąż już sprawdził w Kroll Ontrack
                          lub jakiejś innej międzynarodowej lub lokalnej firmie zajmującej się
                          profesjonalnie odzyskiwaniem danych.
    • bioderma Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 08.06.14, 12:32
      Asus France ponoc zwraca za naprawe zlamanej czesci zasilania, ale tylko te najdrozsze Asusy i jak ktos dlugo im zawraca tym glowe. ja pisalam, dzwonilam, nic, z tego nie wyszlo.
      Kiedys mialam problem z pierwszym laptopem bialym Macbookiem, zapomnieli kawalek jakiejs tasmy przezroczystej w wentylatorze, nie wiedzieli o tym, mialam kupiona rozszerzona gwarancje za 300 euro, 3 lata sie z nimi klocilam i dostam nowy laptop MacBook.
      Ale ciagle dzwonienie na ich linie, pisanie do ich siedziby do Irlandii tez kosztuje.
      Tu jest taka polityka, ten co kupuje komputery, kupi sobie nowy, ten co kupuje fanatazyjna bizuterie Christiana Diora, jesli jest problem, to naprawia przez 3 lata, a potem do kosza. Maz mi kupil takie "bijoux", ciagle cos sie lamalo, a kosztowalo 1300 euro.
      • bioderma Re: Jak odzyskac dane z twardego dysku Samsunga 08.06.14, 12:42
        Tu niezalezna prasa "Atlantico" pisala, ze sprzedawcy drogich marek i drogich rzeczy sa specjalnie uczeni agresywnosci i mowienia z duza wyzszoscia, bo znane marki jak Chanel, Christian Dior, a takze Apple podniosly ceny na najtansze artykuly luksusowe jak torebki damskie, komputery, gdyz chca zachowac min.30% czysta marze i nie chca byc utozsamiane z innymi znanymi, ale tanszymi markami. Specjalnie traktuja klienta jak intruza, jesli nie jestes gotowy/a wydac na ich artykuly ich cene bez szemrania, a dlaczego to tak drogo kosztuje, to nie przychodz.
        Asus chyba idzie w strone Apple'a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka