favet 31.08.04, 07:26 Mam kasetki magnetofonowe,ktorych nagrania chciałbym zmienić w mp3 i nagrać na płytkę. Proszę o pomoc jak to technicznie w miarę sprawnie przeprowadzić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kamil Re: z kasety na mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 09:12 Wszystko da sie zrobic, tylko czy nie lepiej poszukac tego na internecie (np.www.google.pl), JEsli nie to podlacz magnetofon [najlepiej jakis taki lepszy] do karty muzycznej wejdz sobie do rejestratora dzwieku i nagrywaj, mozna takze uzyc Nero soud tracks albo oprogramowanie creativa [jezeli posiadasz takowa karte] we wszystkich tych programach nagrasz wybrany kawalek w *.wav i wystarczy przekonwertowac na mp3 [np oprogramowaniem nero] Zapomnialem dodac ze dzwiek nie bedzie idealny, poniewaz kopiujesz go z kasety, przerabiasz analoga na cyfrowke Pozdrawiam Link Zgłoś
favet Re: z kasety na mp3 31.08.04, 13:00 Są to kasety z nagraniami tzw.relaksacyjnymi,specjalnie nagrywane do tego celu.W internecie tego nie znajdę.Serdeczne dzięki za pomoc przyjacielu. Link Zgłoś
Gość: aaa Re: z kasety na mp3 IP: *.ipt.aol.com 31.08.04, 13:02 przyjacielu! jestes rownie mily, co leniwy. Bylo o tym pisane z tysiac razy na tym forum. wystarczy wstukac w wyszukiwarce. Link Zgłoś
bwv1004 Re: z kasety na mp3 31.08.04, 13:37 Ile razy można: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12789138&a=12843901 Chyba zacznę ludziom kasety na mp3 przegrywać za kasę, skoro taki popyt jest... favet, kamil w swoim krótkim teście popełnił parę błędów i nieścisłości. Uzyj linku tego co podałem powyżej. Link Zgłoś
Gość: stinger Re: z kasety na mp3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 14:19 Chyba zacznę to co napisałem w poprzednim wątku kopiować i wklejać w następnych pytaniach, nie będe chamski i ci napiszę, choć mógłbyś to wyszukać na forum bo było mnóstwo takich wątków. 1. Kupujesz lub robisz sam kabelek CINCH - MINIJACK (minijack taki jak od słuchawek)koszt około 10 złotych. 2. Podłączasz do wieży do gniazdek LineOut/Aux Output/Output wtyczki cinch i ustawiasz wieżę w tryb AuxOut/LineOut (źródło dźwięku) 3. Minijack podłączasz w kompie do niebieskiego gniazdka LineIn w karcie muzycznej 4. Musisz mieć pprogram do nagrywania dźwięku choć wystarczy badziewny rejestrator dźwięku (nie polecam) 5. Ustawiasz w regulacji głośności wymaganą głośność i odznaczasz wyciszenie w polu Wejście Liniowe 6. W regulacji nagrywania wybierasz nagrywanie z Wejścia Liniowego 7. Włączasz odtwarzanie kasety a w programie do nagrywanie klikasz na przycisk do nagrywania 8. Po nagraniu konwertujesz wav do mp3, np starczy CDex Audiograbber lub coś tam z nero do nagrywania 9. Empetrójki wypalasz na płycie -PS- WAŻNE Jeśli nie masz w wieży gniazdek na wyjście to podłączasz do gniazda słuchawkowego i ustawiasz głośność w wieży na jakieś 1/4 - 1/3 regulatora Tak samo zrób jeśli nie masz wieży tylko magnetofon. Ja np. w moim sprzęcie z 1993 roku (JVC MX66) mam wyjścia output dla przykładu - znajdziesz takie w lepszym sprzęcie. Link Zgłoś
bwv1004 Re: z kasety na mp3 31.08.04, 14:24 Jeśli chodzi o ustawienie głośności, które jest bardzo ważne (za duża - zniekształcenia, za mała - wzrost szumu) to nie ustawiałbym na oko lub na "1/3", bo to zależy od konkretnej karty i źródła. Raczej polecam procedurę opisaną w wątku, do którego link dałem wyżej. Link Zgłoś
favet Re: z kasety na mp3 31.08.04, 15:42 Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy pomogli problem wyjasnić. Link Zgłoś
Gość: stinger Re: z kasety na mp3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 20:20 bwv1004 napisał: > Jeśli chodzi o ustawienie głośności, które jest bardzo ważne (za duża - > zniekształcenia, za mała - wzrost szumu) to nie ustawiałbym na oko lub > na "1/3", bo to zależy od konkretnej karty i źródła. Raczej polecam procedurę > opisaną w wątku, do którego link dałem wyżej. Masz rację, choć często ćwierć lub 1/3 regulatora to optymalne rozwiązanie przy sprzęcie klasy midiwieża. W innym sprzęcie już warto wyregulować....Pozdrawiam! Link Zgłoś