Dodaj do ulubionych

z kasety na mp3

31.08.04, 07:26
Mam kasetki magnetofonowe,ktorych nagrania chciałbym zmienić w mp3 i nagrać
na płytkę. Proszę o pomoc jak to technicznie w miarę sprawnie przeprowadzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Re: z kasety na mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 09:12
      Wszystko da sie zrobic, tylko czy nie lepiej poszukac tego na internecie
      (np.www.google.pl), JEsli nie to podlacz magnetofon [najlepiej jakis taki
      lepszy] do karty muzycznej wejdz sobie do rejestratora dzwieku i nagrywaj, mozna
      takze uzyc Nero soud tracks albo oprogramowanie creativa [jezeli posiadasz
      takowa karte] we wszystkich tych programach nagrasz wybrany kawalek w *.wav i
      wystarczy przekonwertowac na mp3 [np oprogramowaniem nero]
      Zapomnialem dodac ze dzwiek nie bedzie idealny, poniewaz kopiujesz go z kasety,
      przerabiasz analoga na cyfrowke
      Pozdrawiam
      • favet Re: z kasety na mp3 31.08.04, 13:00
        Są to kasety z nagraniami tzw.relaksacyjnymi,specjalnie nagrywane do tego
        celu.W internecie tego nie znajdę.Serdeczne dzięki za pomoc przyjacielu.
        • Gość: aaa Re: z kasety na mp3 IP: *.ipt.aol.com 31.08.04, 13:02
          przyjacielu! jestes rownie mily, co leniwy. Bylo o tym pisane z tysiac razy na
          tym forum. wystarczy wstukac w wyszukiwarce.
          • bwv1004 Re: z kasety na mp3 31.08.04, 13:37
            Ile razy można:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12789138&a=12843901
            Chyba zacznę ludziom kasety na mp3 przegrywać za kasę, skoro taki popyt jest...

favet, kamil w swoim krótkim teście popełnił parę błędów i nieścisłości. Uzyj
            linku tego co podałem powyżej.
            • Gość: stinger Re: z kasety na mp3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 14:19
              Chyba zacznę to co napisałem w poprzednim wątku kopiować i wklejać w następnych
              pytaniach, nie będe chamski i ci napiszę, choć mógłbyś to wyszukać na forum bo
              było mnóstwo takich wątków.

1. Kupujesz lub robisz sam kabelek CINCH - MINIJACK (minijack taki jak od
              słuchawek)koszt około 10 złotych.

2. Podłączasz do wieży do gniazdek LineOut/Aux Output/Output wtyczki cinch i
              ustawiasz wieżę w tryb AuxOut/LineOut (źródło dźwięku)

3. Minijack podłączasz w kompie do niebieskiego gniazdka LineIn w karcie
              muzycznej

4. Musisz mieć pprogram do nagrywania dźwięku choć wystarczy badziewny
              rejestrator dźwięku (nie polecam)

5. Ustawiasz w regulacji głośności wymaganą głośność i odznaczasz wyciszenie w
              polu Wejście Liniowe

6. W regulacji nagrywania wybierasz nagrywanie z Wejścia Liniowego

7. Włączasz odtwarzanie kasety a w programie do nagrywanie klikasz na przycisk
              do nagrywania

8. Po nagraniu konwertujesz wav do mp3, np starczy CDex Audiograbber lub coś
              tam z nero do nagrywania

9. Empetrójki wypalasz na płycie

-PS- WAŻNE

Jeśli nie masz w wieży gniazdek na wyjście to podłączasz do gniazda
              słuchawkowego i ustawiasz głośność w wieży na jakieś 1/4 - 1/3 regulatora
              Tak samo zrób jeśli nie masz wieży tylko magnetofon. Ja np. w moim sprzęcie z
              1993 roku (JVC MX66) mam wyjścia output dla przykładu - znajdziesz takie w
              lepszym sprzęcie.

• bwv1004 Re: z kasety na mp3 31.08.04, 14:24
                Jeśli chodzi o ustawienie głośności, które jest bardzo ważne (za duża -
                zniekształcenia, za mała - wzrost szumu) to nie ustawiałbym na oko lub
                na "1/3", bo to zależy od konkretnej karty i źródła. Raczej polecam procedurę
                opisaną w wątku, do którego link dałem wyżej.
                • favet Re: z kasety na mp3 31.08.04, 15:42
                  Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy pomogli problem wyjasnić.
                • Gość: stinger Re: z kasety na mp3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 20:20
                  bwv1004 napisał:

> Jeśli chodzi o ustawienie głośności, które jest bardzo ważne (za duża -
                  > zniekształcenia, za mała - wzrost szumu) to nie ustawiałbym na oko lub
                  > na "1/3", bo to zależy od konkretnej karty i źródła. Raczej polecam procedurę
                  > opisaną w wątku, do którego link dałem wyżej.

Masz rację, choć często ćwierć lub 1/3 regulatora to optymalne rozwiązanie przy
                  sprzęcie klasy midiwieża. W innym sprzęcie już warto wyregulować....Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka