Dodaj do ulubionych

Mozila czy Opera?

02.09.04, 19:59
No właśnie.
Choć tak naprawdę z IE nic takiego sie nie dzieje co przyspieszyć miałoby
ewentualną zamianę,to kusi mnie na Operę,nie wiem co prawda dlaczego,może
ładnie wygląda,może dlatego że bezpieczniejsza,na tym się nie znam...
Ach,i można by fajnie pisać w tej tabelce,tak szerzej...
Obserwuj wątek
    • gwendal Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 20:04
      pyot napisał:

> No właśnie.
      > Choć tak naprawdę z IE nic takiego sie nie dzieje co przyspieszyć miałoby
      > ewentualną zamianę

Pomyśl np. o szybkości ładowania się stron - u mnie i Mozilla Firefox i Opera
      działaja dużo szybciej niż IE.

,to kusi mnie na Operę,nie wiem co prawda dlaczego,może
      > ładnie wygląda,może dlatego że bezpieczniejsza,na tym się nie znam...

Jeśli się postarasz to rzeczywiście obydwie mogą ładnie wyglądać. Proponuję
      przetestować obydwie i zobaczyć czy Ci odpowiadają, ewentualnie która bardziej.

Gwendal
    • pyot Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 20:07
      ...i dłużej.
      Zapomniałem ,dzięki za ewentualne wskazówki.

Pozdrawiam.
      :)
      • pyot Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 20:18
        Więc jeżeli moje laickie neurony w tym temacie,w jakiś przedziwny i
        nieodgadniony sposób zainstalują np Operę pl,to czy po usunięciu jej IE będzie
        tak samo działał jak "przed"?To tak na wszelki wypadek,zwykła asekuracja:)
        Jeszcze jeden dzyngs,czy toto łatwo sie konfiguruje?Nie ukrywam że, mile
        widziana wersja po naszemu,bo mój anglik jest charaszo...
        Pozdr.
        • eressea Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 20:30
          pyot napisał:

> Więc jeżeli moje laickie neurony w tym temacie,w jakiś przedziwny i
          > nieodgadniony sposób zainstalują np Operę pl,to czy po usunięciu jej IE będzie
          > tak samo działał jak "przed"?

Tak.

Czy z tym 'dłużej" i "szerzej" chodziło Ci o długość wersa na forum?
          Jeśli tak, to powiem szczerze - wiele osób drażni gdy ktoś nie zawija
          odpowiednio linii tekstu.

I moim zdaniem lepszy jest jednak firefox, bardziej przejrzysty i bez bannera
          reklamowego :)
          • pyot Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 20:44
            Hmmm,nie bardzo z tym zwijaniem,co to znaczy?
            Czy firefox jest pl,i jaką wersję?

Proszę o cierpliwośc...
            ...staram sie jak mogę,to mnie czasami przerasta...
            • eressea Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 21:02
              pyot napisał:

> Hmmm,nie bardzo z tym zwijaniem,co to znaczy?

Teraz pisząc na forum masz zawijane linie po pewnej ilości znaków (np. 72).
              Jeśli się nie mylę to Opera domyślnie nie zawija wersów, są bardzo długie i
              przez to uciążliwie jest czytać taki tekst.
              I dlatego pytałam się czy pisząc -
              "Ach,i można by fajnie pisać w tej tabelce,tak szerzej... i dłużej" - miałeś na
              mysli własnie to.

> Czy firefox jest pl,i jaką wersję?

Tak. To taka mało rozbudowana przeglądarka, ale można ją wzbogacić o różne
              rozszerzenia (jest to w "narzędzia" > "rozszerzenia"). Na sam początek warto do
              niej zainstalować gesty myszy (All-in-One Gestures).

Jeśli chcesz zobaczyć jakieś zrzuty ekranu tej przeglądarki mogę przesłać Ci na
              maila.

Tu jest najnowsza wersja polska:
              www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=638&t=17

Proszę o cierpliwośc...
              > ...staram sie jak mogę,to mnie czasami przerasta...
              > :)

• mariuszr_77 Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 20:58
          pyot napisał:
          > Jeszcze jeden dzyngs,czy toto łatwo sie konfiguruje?Nie ukrywam że, mile
          > widziana wersja po naszemu,bo mój anglik jest charaszo...

Na www.opera.com/download/ jest aktualnie już dostępna polska wersja najnowszej wersji Opery 7.54.
          Co do konfiguracji to jest prosta z tym że od wersji 7.50 zmienił się trochę domyślny styl interfejsu i dla kogoś kto się przesiada z IE może się ona wydawać trochę dziwna na pierwszy rzut oka.
          Osobiście wolę Operę niż mozillę ponieważ IMHO jest zdecydowanie bardziej funkcjonalna.
          • pyot Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 21:27
            Czizes...
            A tak sobie myślałem:wszyscy którzy sie tu pojawią w liczbie nie mniejszej
            niźli 54,zasugerują mi właściwie tylko jedną li przeglądarkę(czy to jest
            przeglądarka?),mam tu fajne dwie osoby,a każda z osobna przedstawia mi swoje
            poglądy i opinie czyli wersja standartowa jak to bywa z PC...,dobrze że nie ma
            trzeciego/ej.
            eressea,teraz dotarło do mnie to zwijanie,poważnie,tylko mi to bardzo
            odpowiada,i tak napisane lubię czytać jak zwykłą,najzwyklejszą książkę.
            Chyba przesadziłem...,jestem egoistą.
        • oo Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 23:18
          > Więc jeżeli moje laickie neurony w tym temacie,w jakiś przedziwny i
          > nieodgadniony sposób zainstalują np Operę pl,to czy po usunięciu jej IE będzie
          > tak samo działał jak "przed"?

Bez obaw. Poza tym, że obie są przeglądarkami, Operę z Internet Explorerem nic nie łączy. Są to dwa zupełnie oddzielne programy, stworzone przez dwie zupełnie różne firmy i w żaden sposób ze sobą nie kolidują. Bez problemu można używać obydwu przeglądarek jednocześnie.
    • oo Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 23:03
      Skoro Opera Cię kusi, to się nie zastanawiaj tylko spróbuj ;)

Polska Opera, wersja z Javą:
      ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/754/pl/java/ow32plpl754j.exe
      Polska Opera, wersja bez Javy: (wybierz ją jeśli masz już zainstalowaną Javę Sun):
      ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/754/pl/std/ow32plpl754.exe
      Pytania najlepiej zadawać na forum Opery (jest dział polskojęzyczny):
      my.opera.com/forums/

Zachęcam Cię też do wypróbowania FireFoxa i świadomego WYBRANIA produktu, który Ci najbardziej odpowiada (coś, czego większość internautów nigdy nie zrobiła jeśli chodzi o przeglądarki).
      • eressea Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 23:12
        oo napisał:

> Zachęcam Cię też do wypróbowania FireFoxa i świadomego WYBRANIA produktu, który
        > Ci najbardziej odpowiada

Racja. Nic nie stoi na przeszkodzie byś miał kilka przeglądarek na komputerze.
        Ja korzystałam chyba z sześciu i ostatecznie najbardziej odpowiada mi firefox.
        • pyot Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 23:30
          Jestem mądrzejszy o to co przeczytałem.
          Jeszcze tylko jedno małe niewidoczne pytamko i zmylam lulu...
          ...wiec czy przeglądarki owe są bezpieczniejsze od IE?I jak mam się dowiedzieć
          czy na PC mam jakieś java(rany,brzmi jak nestor yoda),ale wstyd...
          Dziękuję,naprawdę.I owszem,sprawdzę jedno i drugie aby uczciwy werdykt wydac i
          nikogo nie skrzywdzić.
          • oo Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 23:48
            Jeśli nie wiesz czy masz Javę Sun, to prawie na pewno jej nie masz ;) Dla pewności możesz zobaczyć w Panelu Sterowania -> Dodaj/Usuń Programy czy jest tam pozycja o nazwie "Java 2 Runtime Environment" lub coś w tym stylu. Jeśli jest, pobierz i zainstaluj wersję bez dołączonej Javy.
            • Gość: Blekota Re: Mozila czy Opera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 08:07
              Sugerowałbym jednak zainstalowanie wersji z Javą, niezależnie od tego, czy jest już ona zainstalowana, czy nie. Parę miesięcy został odkryty jakiś błąd w Javie, nie pamiętam co, ale chodziło o coś z zabezpieczeniami. Obecna wersja Opery (nie wiem, jak jest z innymi przeglądarkami) z dołączoną Javą ma ją już poprawioną, więc zainstalowanie przeglądarki wraz z nainstalowaniem nowszej wersji Javy dobrze wpłynie na bezpieczeństwo komputera.
          • oo Re: Mozila czy Opera? 02.09.04, 23:51
            > ...wiec czy przeglądarki owe są bezpieczniejsze od IE?

Tak, zarówno FireFox jak i Opera są dużo bardziej bezpieczne od IE.
            Wystarczy zajrzeć na Forum Wirusy, kto ma problemy z przeglądarką.
          • Gość: wojtek Wykresy bezpieczenstwa dla IE i Opery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 00:27
            pcc.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=313
    • Gość: wojtek Parę głównych zalet Opery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 00:25
      - konfigurowalność (interfejs, przyciski, przeciąganie obrazków i linków, ręczne wpisy...)
      - bezpieczeństwo (nie zawsze od razu zdarza się załatać to i owo, choć criticali prawie nie ma)
      - Gesty myszy od początku, bardzo rozbudowane (ponad 20, potem będziesz już w windowsie próbował ich używać).
      - szybkość i lekkość, miałem już po 70 stron otwartych, jak pisałem dwie większe rzeczy, bez panelu zakładek po prostu sobie nie wyobrażam
      - chowane panele za pomocą kliknięcia na krawędź (boczną) okna (mysz do oporu i klik)
      - panel zakladek (oprocz paska zakladek), to samo takze pod menu rozwijanym "Window"
      - skalowanie obrazu
      - przywracanie sesji w przypadku zwiechy (jest ciut wrażliwa na niektóre stronki, ale to raczej kwestia javy)
      - zapisywanie sesji (np. przerywasz pracę nad jednym artem i zapisujesz 20-stronicową sesję, z której korzystałeś)
      - przełączanie rolką między stronami
      - niemal doskonały, bezpieczny klient poczty (choc nie tak rozbudowany jak the bat)
      - wznawianie trasferu, nawet po restarcie systemu - do getrighta trochę brakuje, ale podstawowa funkcja działa tak samo
      - w 7.60 bedzie sterowanie glosem i przezroczystosc flashy (z tego co widze po tech preview 1 dziala na plywajace).
      • pyot Re: Parę głównych zalet Opery 03.09.04, 21:36
        Pisze już w Operze,piszę już w Operze,piszę już w Operze...

Dzięki ogromne panie i panowie,w końcu literki nie będą mi spadały tak szybko...
        Pozdrawiam i życzę miłego łykendu!
        • tropiciel_blednego_aha Re: Parę głównych zalet Opery 04.09.04, 15:30
          gdzie mozna sie nauczyc "gestow myszy"?;>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka