Dodaj do ulubionych

skaner (zeby czytal druk)

21.11.14, 07:55
Moj poprzedni skaner umiał to robic.

Teraz mam PlustekOpticSlim 2000.

Powiedzieli mi ze musze "przez OCR". Szukam i szukam w tym skanerze i nie mam tego, czy co ?
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: skaner (zeby czytal druk) 21.11.14, 08:13
      przy znakomitej wiekszosci - moze 99% OCR jest w oprogramowaniu dolaczonego do skanera a nie w samym skanerze. Moze jakies cuda na rynku, ale tych bedzie malo i bede drogie.
      • plater-2 Re: skaner (zeby czytal druk) 21.11.14, 14:23
        Moze napisz mi po prostu , jaki guziczek naciskac w tym moim nowym skanerze.
        • speedy13 Re: skaner (zeby czytal druk) 21.11.14, 15:25
          To nie tak: OCR (Optical Character Recognition, optyczne rozpoznawania znaków) to funkcja oprogramowania, nie samego skanera. Na 99% dostałeś/-aś wraz ze skanerem pakiet oprogramowania obsługujący OCR. U mnie (sprzęt HP) jest to HP Control Center; u ciebie też zapewne jest coś takiego. Uruchamiasz więc ten program i szukasz funkcji "skanuj do..." i prawdopodobnie będzie nawet już gotowa funkcja np. "skanuj do DOC" albo "skanuj do PDF". Wkładasz do skanera kartkę z tekstem, uruchamiasz wspomnianą funkcję i dokument się skanuje i rozpoznaje od razu.

Może być też tak, że po uruchomieniu wspomnianego wyżej oprogramowania obsługowego któryś z przycisków na skanerze sam już od razu wywoła funkcję skanowania z OCR. Ale czy tak jest i który to guzik, wybacz - nie jestem jasnowidzem, nie mam takiego skanera, to ty go masz wraz z kompletem dokumentacji, instrukcją itd. Na pewno taka informacja tam jest.
        • wariant_b Re: skaner (zeby czytal druk) 21.11.14, 16:07
          To może podaj poprawne oznaczenie twojego skanera.
          Na stronach Plusteka nie występuje OpticSlim 2000.

Owszem, jest OpticSlim 2600 i ten ma przycisk OCR na obudowie skanera
          oraz analogiczny przycisk w programie DocAction, który powoduje że zeskanowany
          tekst jest rozpoznawany przez dołączone oprogramowanie ABBYY FineReader Sprint.
          Ten ostatni program przypuszczalnie jest w wersji bez własnego interface'u użytkownika,
          więc nie da się z niego korzystać samodzielnie, a jedynie przez DocAction.
          • Gość: ? Re: skaner (zeby czytal druk) IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.14, 21:42
            Cie choroba. Np mój skaner Epson to niby powinien skanować do tekstu, ale nie chce.
            Wiesza się.

Jak zeskanuje, to dopiero potem jakieś takie dodane do niego oprogramowanie AbbycośtamSprint przerabia jpeg na dokument tekstowy, robi to dosyć sprawnie :-)
            • marekggg Re: skaner (zeby czytal druk) 21.11.14, 21:58
              juz pisalem, ze to nie sprawa scannera, ale dodatkowego oprogramowanie, ktore (jezeli juz) jest w pakiecie. Oczywiscie, mozna dokupic tez inne, ale to juz jest od kilka set do zlotych. Abby jest OK, ale sa tez inne (okolo 500 zeta w wersji Pro). To co jest dolaczone to sa okrojone wersje OEM. I zapomnijcie o OCR tabelek itp - tam to juz zupelnie glupieje, tak samo rozne czcionki itp.
    • plater-2 Re: skaner (zeby czytal druk) 22.11.14, 06:12
      Naciskam ikonke na pulpicie "Fast stone image viewer".

Pojawia sie to z dopiskiem - "4,9".

Na pasku na gorze sa rozmaite kolorowe rysuneczki z podpowiedziami.

Postepuje nastepujaco:
      PLIK
      POBIERANIE OBRAZOW ZE SKANERA (ctr +B)

Pojawia sie skaner w okienku ma napisane: Plustek Optic Slim 2600
      pod tym napisem jeszcze dwa male
      a) stymuluj skanowanie dwustronne
      b) zmien rozmiar

i jeden duzy przycisk SKANUJ.

Zadnego OCR nie ma .

Poprzedni skaner byl jakos inaczej skonfirurowany, umiala sie posluzyc bez zawracania blixnim glowy.

• Gość: uououo Re: skaner (zeby czytal druk) IP: *.protonet.pl 22.11.14, 06:54
        Człowieku, przeczytaj instrukcję:

Podstawowe informacje
        Producent

Plustek

Kod producenta

PLUS-OS-2600

Rodzaj

Płaski

? Linia

OpticSlim

? Przeznaczenie

Do domu lub biura

? Załączone wyposażenie

Instrukcja obsługi
        Płyta CD z oprogramowaniem i sterownikami
        Przewód USB 150cm

Fizyczne
        ? Wysokość [cm]

3.3

? Szerokość [cm]

25.7

? Głębokość [cm]

37.8

? Waga [kg]

1.4

Skanowanie
        ? Prędkość skanowania - b/w [s]

43.5

? Prędkość skanowania - kolor [s]

101.5

Techniczne
        ? Kodowanie koloru [bit]

Skala szarości: wyjście 8/16bit
        Kolor: wejście 48bit
        Skala szarości: wejście 16bit
        Czerń i biel: 1-bit
        Kolor: wyjście 24/48bit

? Maksymalny format dokumentu

A4

? Podajnik na dokumenty

Nie

? Przyciski

5 przycisków

? Przystawka do slajdów

nie

? Skanowanie dwustronne

Nie

? Układ optyczny

CIS

? Wyświetlacz

Nie

? Inne

Zasilanie z portu USB
        Możliwość skanowania grubych książek i obiektów 3D

Charakterystyka
        Format dokumentu

A4

Oprogramowanie
        ? Wspierane systemy operacyjne

Windows 2000
        Windows XP
        Windows Vista
        Windows 7

? Inne oprogramowanie

Plustek Action Manager 32
        Plustek PDF Tool
        ABBYY FineReader 9.0 Sprint PL
        NewSoft Presto! PageManager 7.10

Złącza
        Interfejs

USB 1.1

ABBYY FineReader 9.0 Sprint PL - to jest ocr.
        • plater-2 Re: skaner (zeby czytal druk) 22.11.14, 17:34
          Przeciez j z tego nic nie wiem.

na moim skanerze jest z przodu przycisk OCR.

Naciskam i nic sie nie dzieje !!!!!!
          • wariant_b Re: skaner (zeby czytal druk) 22.11.14, 17:59
            Czy inne przyciski skanera działają prawidłowo?
            A co się dzieje, jeśli wybierasz skanowanie w programie.skanera?

Jaka wersja Windows, jaki poziom uprawnień użytkownika?
            Jaki program antywirusowy i do jakiego portu USB wpięty skaner?
          • Gość: Kolobos Re: skaner (zeby czytal druk) IP: *.zask.pl 23.11.14, 01:23
            FineReader masz zainstalowany? Jezeli nie to zainstaluj.

• plater-2 Re: skaner (zeby czytal druk) 23.11.14, 08:29
      Innych przyciskow skanera nie naciskałam od chwili zakupu.

Wkladalam kartke pod klapke. Potem naciskalam ikonke Fast Stone Image Viever. Pojawial sie skkaner. Dalej wg. instrukcji pana ze sklepu. Plik, popierz obraz ze skanera, skanuj itd.

Ale gdzie jest ta wajcha na przestawienie na OCR ?

Nacisnelam ten guziczek podpisany OCR i nic sie nie stalo. A chyba powinno ?

Jakies powiadomienie, ze jestem w innym programie czy trybie, jak go zwal, tak wal..

kartka wlozona na probe zeskanowala sie w takim samym trybie, jak fotografia, grafika... Stalo sie tak prawdopodobnie dlatego, ze nie ma innej mozliwosci.
      Jest jeden przycisk skanuj.
      Po nacisnieciu skanuje sie na probe. Potem nie ma innych mozliwosci jak operowanie ramka ze strzalkami celem wybrania pola, ktore chce skanowac.

Poprzedni skaner pracowal z moim komputerem, czyli to nie wina komputera a moja, ze nie znam sie na zyciu wewnetrznym mojego skanera.

Do portu skaner wpinali pan ze sklepu z mezem.

Programy antywirusowe sa jakies, ale maz jeszcze spi... Chyba adobe reader i Java update....

• wariant_b Re: skaner (zeby czytal druk) 23.11.14, 09:30
        Odpowiedni program na komputerze musi być uruchomiony, aby działały przyciski skanera.
        Zamiast FastStona zainstaluj i uruchom oprogramowanie dołączone do skanera.

Pomijając już to, że FastStone to przeglądarka do plików graficznych i skanuje tylko do grafiki,
        dołączony do skanera program FineReader Sprint jest w wersji, która nie pozwala korzystać
        lub mocno utrudnia korzystanie z OCR przez inne oprogramowanie, niż dołączone do skanera.

Przy okazji - dla typowych potrzeb domowych oddzielny skaner jest już przeżytkiem.
        Raczej kupuje się wielofunkcyjną drukarkę ze skanerem - jest wygodniejsza w obsłudze.
        • plater-2 embaras de richesse 23.11.14, 11:30
          Mamy juz dwie drukarki i ksero. Skaner sie zepsul, kupiono nowy.

Program jest chyba uruchomiony, skoro bez problemu skanuje sie w trybie jpg i pdef ????
          • Gość: uououo Re: embaras de richesse IP: *.protonet.pl 23.11.14, 12:07
            Kobieto, czytaj to co ludzie ci piszą a jak nie to wezwij fachowca niech ci zeskanuje.
            • plater-2 Re: embaras de richesse 23.11.14, 19:02
              Wlasnie dlatego pytam,ze jest to forum.
              • Gość: Kolobos Re: embaras de richesse IP: *.zask.pl 23.11.14, 20:17
                Pytasz, dostajesz odpowiedz i nadal nie rozumiesz...

Popros o pomoc kogos kto bedzie potrafil zainstalowac program do OCR oraz wytlumaczy Ci jak z niego korzystac.
                • plater-2 Re: embaras de richesse 24.11.14, 05:04
                  Jak bym rozumiala, to bym nie pytala.
                  • kolobos Re: embaras de richesse 24.11.14, 16:49
                    Problemem jest to, ze nie rozumiesz odpowiedzi co wyklucza jakakolwiek pomoc na forum.
          • speedy13 Re: embaras de richesse 25.11.14, 12:30
            plater-2 napisała:

> Program jest chyba uruchomiony, skoro bez problemu skanuje sie w trybie jpg i
            > pdef ????

Owszem. Program Fast Stone Image V. jest uruchomiony. Ale co ci z tego? On nie ma funkcji OCR. Musisz zainstalować program, który otrzymałaś wraz ze skanerem. Bo on ma funkcję OCR. I jego używać do skanowania tekstów. I po jego zainstalowaniu prawdopodobnie przycisk OCR na skanerze stanie się aktywny bez dalszych zabiegów z twojej strony.
            • plater-2 Re: embaras de richesse 26.11.14, 09:24
              Dzieki.
              Dalej jednak nie wiem, jak sie instaluje OCR, ktory "dostalam razem ze skanerem ???".
              • wariant_b Re: embaras de richesse 26.11.14, 10:07
                Z krążka CD dołączonego do skanera.
    • plater-2 Re: skaner (zeby czytal druk) 26.11.14, 20:16
      Nie bylo, skaner kupiony latem.
      • wariant_b Re: skaner (zeby czytal druk) 26.11.14, 21:54
        No to nie za dobrze.

Sprawdź jeszcze raz - może się gdzieś te krążki zawieruszyły.
        Jak się nie znajdą chyba trzeba będzie molestować sprzedawcę,
        bo w tym, co Plutek wystawia w Internecie nie widziałem OCR-u.
      • Gość: antoni Re: skaner (zeby czytal druk) IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 28.11.14, 10:35
        To sobie zainstaluj FreeOCR.net

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka