Dodaj do ulubionych

Instalacja W7 na dysku SSD

13.02.15, 13:45
W jednym z poprzednich postow przekonaliscie mnie ze warto zainwestowac w dysk SSD.
Poradzcie, czy zwykly uzytkownik komputera moze bezpiecznie samemu zainstalowac W7 na tym nowym SSD? Chodzi mi o to aby nie byla to migracja ze starego dysku (mam tam wiele niepotrzebych/nieuzywanych progamow/smieci) i chcialbym ze tak powiem zaczac od nowa.
Nie mam plytki instlacyjnej, jedynie klucz produktu z naklejki na lapku.
Ogladalem wiele amatorskich nagran (tutoriali) ale zaden nie pokazal sprawy od pocztaku.
tzn:
1/ mam nowy SSD i obecny laptop, i co teraz? (podlaczyc przez USB i wgrac na nowy SSD pobrane W7? Czy od razu z SP1, a jak pozniej podlaczyc do internetu, wszak nie bede mial zadnej przegladarki aby sciagnac SP1 i inne update)
2/ fizyczna wymiane dysku juz przecwiczylem, wiec to nie bedzie problemem.
3/ nastepne kroki uruchamiania W7? Wlaczyc komputer i juz samo sie zainstaluje? (oczywiscie beda odpowiedzi na pytania typu haslo itd)
Bylbym wdzieczny za jakies linki, lub instrukcje.
Zas jesli to nie wypali to ile trzeba bedzie zaplacic za taka usluge?
Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
Z
Obserwuj wątek
    • gyubal_wahazar Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 16:52
      Słabo szukałeś. Jak nie widać całościowego tutla, to szukaj odpowiedzi na poszczególne pytania. A jeśli po polsku czegoś nie ma, a w angielskim nie jesteś biegły, to jest coś takiego jak google translator.

Przez usb się nie uda na pewno, możesz nie próbować. Na Twoim miejscu zainstalowałbym z dowolnej płytki, a potem zmienił numer seryjny na właściwy utyliszczem kórych pełno w sieci. Dobrze też wyłączyć swapa, defragmentacje, indeksacje itt

Jest powiedziane 'szukajcie, a znajdziecie' ;)
      • gyubal_wahazar Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 16:53
        Jak za coś tak prostego zapłacisz, to odbierzesz mi resztki wiary w człowieka
        • cheng2 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 19:42
          Roznymi drogami chodza ludzkie mozliwosci.
          1/ Ja jestem mechanikiem i podobnie jak ty mowilem gdy znajomy chcial wymienic klocki hamulcowe w warsztacie.
          Moja tezciowa zas nie wyobraza sobie kupna ciasta z cukierni. A robi je ze paluszki lizac.
          • gyubal_wahazar Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 21:33
            Co prawda, to prawda. Ale wyczułem potencjał i próbowałem go aktywować delikatnym wjazdem na ambit ;)
            • cheng2 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 17.02.15, 15:18
              Potencjal mi wezbral i zrobilem sam.
              Co nie bylo trudne bo wraz z Sams 850 Evo byl software do takiej operacji.
              Ciekawe ze w necie sprzedajacy nie posiadaja tego sotfware. W sklepie Sams byl w komplecie.
              • gyubal_wahazar Re: Instalacja W7 na dysku SSD 17.02.15, 16:10
                No staary :) Brawo ! Od początku wiedziałem że dasz radę. Bardzo się cieszę.
                • gyubal_wahazar Re: Instalacja W7 na dysku SSD 17.02.15, 16:14
                  Ten SSD to świetny wybór, ale i tak jak byś za parę dni dał znać jak się sprawuje, miło byłoby przeczytać
                  • cheng2 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 21.02.15, 18:03
                    Jak na razie sprawuje sie super.
                    Na oko przyspieszyl ok 3 razy.
    • 2romki Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 19:15
      Zainstaluj to co chcesz mieć na tym dysku co masz (HDD). A potem zrób migrację - podłącz dysk SSD za pomocą USB - sklonuj dysk np przy użyciu EaseUS To Do Backup Free 7.5 - funkcja kopia zapasowa dysku/partycji. Potem wyjmujesz dysk stary, wkładasz nowy i gotowe!
      • 2romki Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 19:17
        Chodziło o opcję "klonuj" :)
        • 2romki Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 19:39
          www.todo-backup.com/support/tutorial/clone-hard-drive.htm
          • cheng2 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 19:48
            OK, opcja warta zastanowienia, ale:
            Obecny HDD to juz drugi w tym lapku. Piwerwszy mial orginalnie wersje polska. Gdy padl akurat bylem daleko od Polski i powrot mialem za 3 miesiace, wiec znajomy zainstalowal mi na obecnym HDD ale niestety nie udalo sie zainstalowac wersji polskiej, jedynia angielska.
            Z roznych powodow chcialbym miec jednak wersje polska a to chyba przy kolnowaniu odpada.
            Pozdro
            Z
            Pozdro
            Z
            • 2romki Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 19:50
              No to zainstaluj polską wersję na tym co masz i potem klonuj.
    • serenita123 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 22:32
      proponują Ci tu jakieś dziwne "myki" z klonowaniem,a to niewiele się różni od instalacji Win98 :))
      najprościej:
      pożycz od kogoś płytkę z takim Win7, do jakiego masz legalny klucz licencyjny
      lub ściągnij obraz takiej płytki z sieci (np. p2p) i se wypal,
      jeśli w lapku masz 2 dyski, to w BIOS ustaw kolejność startu:
      1. DVD/CD
      2. SSD
      ten (ewentualny) drugi dysk nie ustawiaj w kolejce bootowania

następnie włóż płytkę do CD/DVD i wystartuj lapka
      powinien ruszyć z płyty instalator
      w trakcie instalacji zostaniesz obdarzony Internet Explorerem
      łącze z siecią zapewnią Ci sterowniki domyślne Win7 - na początek proponuję łączność na kablu
      mając IE ściągniesz to, co chcesz
      choć na początek proponowałbym wizytę na stronie producenta lapka i ściągnięcie wszystkich najnowszych sterowników do bebechów lapka
      • serenita123 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 22:34
        oczywiście - w trakcie instalacji użyj tego legalnego klucza
    • wariant_b Re: Instalacja W7 na dysku SSD 13.02.15, 23:19
      Największy problem będzie ze znalezieniem OEM-owej wersji Windows 7 od,
      jeśli dobrze pamiętam, Sony, tak żeby pasowały klucze aktywacyjne Windows.
      Od Microsoftu nie ściągniesz obrazu płyty, bo odeślą cię do producenta sprzętu.
      Najlepiej byłoby znaleźć jakiegoś posiadacza laptopa Sony z polskim Windows 7
      i "pożyczyć sobie" jego system klonując dysk z partycją recovery i przywracając
      system do stanu fabrycznego.
      • serenita123 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 14.02.15, 15:22
        nie chcę się wdawać w polemikę, ale... kupiłęm używanego laptopa Asusa z wgranym pirackim Win7 Ultimate i do tego w ang. wersji językowej
        Lapek miał nalepkę Win7 Home Premium
        pożyczyłem od kumpla Win 7 Home Premium x64 OEM i zainstalowałem
        aktywowałem używając numerów z plakietki - aktywacja przebiegłą pomyślnie
        potem ze strony Asusa pościągalem sterowniki do podzespołów
        laptop działa bez problemu

po co więc bawić się w klonowanie ?
        • Gość: Greg Re: Instalacja W7 na dysku SSD IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.02.15, 10:01
          Po co się bawić w klonowanie? Choćby po to, żeby nie tracić czasu na reinstalacje dziesiątek łatek do systemu oraz samych programów. Nie wiem jak to jest w twoim wypadku, ale moje komputery nie wymagają reinstalacji systemu w celu jego wyczyszczenie.
          • serenita123 Re: Instalacja W7 na dysku SSD 15.02.15, 12:20
            moje też nie
            po "czystej" instalacji systemu, doinstalowaniu sterowników, aktualizacji, niezbędnych programów i łatek - robię obraz systemu; "na zaśkę"
            i tutaj też jest taka sytuacja - gostek ma zasyfiony system, bez recovery,
            i ma nowy dysk (SSD), na który chce wgrać czysty, nizasyfiony system
            więc niech wgra, doinstaluje stery, programy, aktualizacje i łatki
            i dopiero niech wtedy zrobi sobie obraz (kolna) systemu na przyszłość!
            a Wy tu zaczynacie od doopy strony: sfromatuj HDD, zainstaluj system, wgraj stery, programy, aktualizacje i łatki i zrób klona, którego PÓŹNIEJ przenieś na SSD...
            po kiego człona???
            cały proces instalacji na HDD jest dokładnie taki sam, jak na SSD.
            z jedną różnicą: TRWA DŁUŻEJ.
            DUżo dłużej, jeśli jeszcze będzie z HDD robił obraz/klona i potem przenosił go na SSD
            bezsens
    • serenita123 SSD są jednak dość trwałe 15.03.15, 12:20
      wydaje się, że nie ustępują trwałością dyskom HDD
      pclab.pl/news62564.html
      więc warto
      • Gość: ? Re: SSD są jednak dość trwałe IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.15, 14:03
        Jednak preferowałbym pamięci SLC...
        • wariant_b Re: SSD są jednak dość trwałe 15.03.15, 19:26
          Gość portalu: ? napisał(a):
          > Jednak preferowałbym pamięci SLC...

A gdzie byś to wetknął?

Na rynku konsumenckim dyski SSD z pamięciami MLC praktycznie w ciągu jednego roku
          całkowicie wyparły rozwiązania bazujące na pamięciach SLC z uwagi na zdecydowanie
          niższą cenę przy porównywalnej funkcjonalności. W tej chwili można dostać najwyżej
          dyski SATA DOM SLC 16- lub 32-GB wpinane wprost do płyty głównej oraz dyski SSD
          klasy przemysłowej z interfacem SAS nieobsługiwane przez typowy domowy komputer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka