IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:56
Mam dwa pytania, moze pomoze mi Piecyk?
1/ sciagnelam eMulem pliki muzyczne, ktore na koncu maja rozszerzenie OGG -
czym mozna je odtworzyc, bo Windsows Media Player nie chce ich odczytac?
2/ nie moge poprawnie napisac tego postu, bo nie dzialaja mi zupelnie polskie
czcionki, ale tylko tutaj, bo w Wordzie i w innych miejscach normalnie sa
polskie litery - mysle o z,c,s z kreska itp.
Z gory dziekuje za podpowiedz co zrobic, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.09.04, 09:03
      1. Ściągnij Winampa, on odtwarza m.in. OGG; polecam wersję 2.x
      www.oldversion.com/downloadx/winamp295.exe

2. Odinstaluj Google Tool Bar.
      • Gość: asia Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:53
        Piecyku jesteś wielki!!! Pomogło, bo polskie litery chodzą, ale mam następny
        problem. Mam dobry komputer z Windowsem XP,niedawno kupiłam głośniki Creative
        Inspire P380 - subwoorfer + 2 satelitarne. Pięknie odtwarza na Windows Media
        Playerze, ale na Winampie widać po widoku fali głosowej, że gra, tylko nic nie
        słychać. Próbowałam ustawić w panelu sterowania w "dźwięki i urządzenia audio",
        ale w "zaawansowane-ustawienia glośnikow", nie ma takiego czegoś jak 2+1, są
        tylko stereo kwadro, itp.
        Bądź tak dobry i poradź mi, co mam zrobić, aby te głośniki odtwarzały także z
        Winampa?
        Całuję Cię już na zapas w podzięce.
        • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.09.04, 17:46
          Gość portalu: asia napisał(a):

> Playerze, ale na Winampie widać po widoku fali głosowej, że gra, tylko nic
          nie
          > słychać.

Nie słychać? Też mam głośniki 2.1. Żadnych problemów. Może masz w Winampie
          przesunięty suwak głośności?

> Próbowałam ustawić w panelu sterowania w "dźwięki i urządzenia audio",
          >
          > ale w "zaawansowane-ustawienia glośnikow", nie ma takiego czegoś jak 2+1, są
          > tylko stereo kwadro, itp.

OK, tam ma być stereo (dwa głośniki).

Możesz też skorzystaj z rozwiązania zaproponowanego przez Obywatela (zainstaluj
          same kodeki OGG i dalej korzystaj z Windows Media Playera), jeżeli Ci to
          odpowiada.
          • Gość: asia Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 18:45
            Piecyku Drogi!
            Jest ustawienie na stereo, suwak na maksa. Na Winampie wyświetla się tytuł
            utworu, wykonawca i widać, że odtwarza. Ściągnęłam to co kazał Obywatel, ale
            jak ja nie uczona w komputerach kobieta, mam to skojarzyć z Windows Media
            Playerem, to nie wiem. Ale chciałabym też słyszeć tego Winampa, bo chyba
            odtwarza on więcej rozszerzeń, a nie zawsze wiem, co ściągam do słuchania.
            Co jeszcze mam zrobić, ale jeśli możesz, to podaj to językiem dostępnym dla
            laika.
            Dziękuję i pozdrawiam
            • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.09.04, 18:57
              Nie rozumiem dlaczego to u Ciebie nie działa w Winampie, tym bardziej, że w WMP
              odtwarza...

Spróbuj tak: kliknij na oknie Winampa w lewym górnym rogu, wybierz Options ->
              Preferences -> Output i sprawdź czy masz tam podświetlone "waveOut output
              v2.02.a [out_wave.dll]". Nazwa może się nieco różnić.

Aby skojarzyć pliki OGG z WMP, kliknij na jednym z nich PRAWYM przyciskiem
              myszy i wybierz Otwórz za pomocą... -> Wybierz program, podświetl Windows Media
              Player, zaznacz opcję Zawsze używaj wybranego programu i wciśnij OK.

Zanim skojarzysz, możesz spróbować odsłuchać. Otwórz WMP, potem Plik -> Otwórz
              itd...
              • Gość: asia Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:48
                Głupia pewnie jestem kompletnie, ale:
                w Winampie jest podświetlona wtyczka, którą wskazałeś i nadal dźwięku nie
                słychać.
                Ściągnięte OggDs0995 jest w downloads, ale klikanie myszą otwiera okno z
                tylko "otwórz", a nie 'otwórz za pomocą". Gdy uruchomiłam to OggDs0995, to
                pewnie gdzieś są, ale nie wiem gdzie i stąd nie udaje mi się wyłapać
                pojedyńczego pliku. Gdy w menu start, usiłowałam wyszukać, gdzie to się
                podziało, to pokazuje mi na downloads.
                Aż wierzyć mi się nie chce, że jestem taka słaba i nie potrafię sobie z tym
                problemem poradzić........
                • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.09.04, 21:00

> w Winampie jest podświetlona wtyczka, którą wskazałeś i nadal dźwięku nie
                  > słychać.

Dziwne. Jeśli w tej sytuacji w WMP jest dźwięk, no to to jest nawet bardzo
                  dziwne.

> Ściągnięte OggDs0995 jest w downloads, ale klikanie myszą otwiera okno z
                  > tylko "otwórz", a nie 'otwórz za pomocą". Gdy

Otwórz za pomocą też jest, tyle że niżej.

Albo uruchom WMP, wybierz Plik -> Otwórz, wskaż plik OGG i zobacz, czy da się
                  odtworzyć.
                  • Gość: asia Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 22:10
                    Gdybym miała Twój mail, to zrobiłabym zdjęcia i przysłała Ci to, co widzę na
                    ekranie. Ale Winamp gra, tyle, że bezdźwiękowo na wszystkich plikach, a Win.
                    Player nie na wszystkich, ale na tych co odtwarza, to bardzo głośno.
                    To okienko dialogowe nie ma "otwórz za pomocą", ono ma:
                    -otwórz
                    -uruchom jako..
                    -dodaj do archiwum
                    -skompresuj i wyślij e-mailem
                    ....
                    -wyśij do...
                    Tak więc chyba się poddam.
                    Jesteś bardzo życzliwym i skorym do pomocy człowiekiem, dziękuję Ci więc za
                    zainteresowanie, ale nie bardzo mam odwagę zawracać Ci więcej głowę.
                    Dziękuję więc i pozdrawiam.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.09.04, 22:17

> Gdybym miała Twój mail, to zrobiłabym zdjęcia i przysłała Ci to, co widzę na
                      > ekranie.

To by niewiele mi chyba pomogło. :-)

> Ale Winamp gra, tyle, że bezdźwiękowo na wszystkich plikach, a Win.
                      > Player nie na wszystkich, ale na tych co odtwarza, to bardzo głośno.

Spróbuj: Start -> Uruchom - wpisz "sndrec32" i posprawdzaj czy są
                      powłączane "źródła" dźwięku i czy nie są pościągane suwaki.

> To okienko dialogowe nie ma "otwórz za pomocą", ono ma:
                      > -otwórz
                      > -uruchom jako..
                      > -dodaj do archiwum
                      > -skompresuj i wyślij e-mailem
                      > ....
                      > -wyśij do...
                      > Tak więc chyba się poddam.

A jaki to system? Chyba Windows 98? Jeśli tak, wciśnij Shift i dopiero wtedy
                      prawy klawisz myszy, potem wybierz Otwórz z...
                      • Gość: asia Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 23:38
                        System jest XP.
                        Pokazał się rejestrator dźwięków.Ma poziomą zieloną kreskę, 1 suwak działający
                        chyba przy odtwarzaniu i napisy: plik, edycja, efekty, pomoc. Żadnych źródeł
                        dźwięku ani suwaków nie ma.
                        Co dalej?
                        Miłej nocy
                        • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.09.04, 23:40
                          Sorry, miało być sndvol32...

XP i w menu podręcznym nie ma "Otwórz za pomocą"?
    • netsec Re: pliki OGG 20.09.04, 09:07

> Mam dwa pytania, moze pomoze mi Piecyk?
      > 1/ sciagnelam eMulem pliki muzyczne, ktore na koncu maja rozszerzenie OGG -
      > czym mozna je odtworzyc, bo Windsows Media Player nie chce ich odczytac?

Core Media Player www.tucows.com/preview/299014.html

> 2/ nie moge poprawnie napisac tego postu, bo nie dzialaja mi zupelnie polskie
      > czcionki, ale tylko tutaj, bo w Wordzie i w innych miejscach normalnie sa
      > polskie litery - mysle o z,c,s z kreska itp.

Przeskanuj system ad-aware. Czasami takie problemy pojawiają się przy
      niektórych programach do blokowania wyskakujących okien.
      • Gość: Obyatel Re: pliki OGG IP: *.ists.pl / *.ists.pl 20.09.04, 10:39
        Jeśli nie chcesz instalować odtwarzaczy typu WinAmp, CoreMediaPlayer czy innych
        ściągnij i zainstaluj www.vorbis.com/files/1.0/tobias/OggDS0995.exe
        i skojarz plik ogg z Windows Media Player. WMA będzie odtąd traktował pliki ogg
        identycznie jak mp3 czy wma.
        • Gość: Obywatel Re: pliki OGG IP: *.ists.pl / *.ists.pl 21.09.04, 01:49
          Po zainstalowaniu OggDS0995.exe i dwukrotnym kliknięciu na pliku ogg powinna się
          wyświetlić lista programów, którymi można ten plik otwierać. Wybranie z niej
          Windows Media Player przypisze do niego to rozszerzenie i potem wystarczy
          dwukrotnie kliknąć na pliku, żeby sam się otworzył w WMA.

Można także w eksploratorze Windows z menu "Narzędzia" wybrać "Opcje folderów",
          na karcie "Typy plików" wyszukać ogg (bo zapewne jest już skojarzony z WinAmpem)
          i zmienić skojarzenie na WMP.

Ogg w przeciwieństwie do mp3 może obsługiwać dźwięk wielokanałowy. Poza tym
          OggDS (OggDirectShow) umożliwia oglądanie niektórych filmów AVI, które bez niego
          nie mają dźwięku.

• Gość: asia Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 08:15
      Chłopaki jesteście wspaniali!!!!! Dzięki Wam obu za życzliwość i nawet nocną
      cierpliwość.Wszystko chodzi. Wielkie dzięki i oby na świecie wiecej było takich
      jak Piecyk I Obywatel.
    • Gość: słuchacz Re: pliki OGG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 13:48
      To jeszcze jedna prośba: jak to nagrac na płytę i słuchać ze zwykłego odtwarzacza CD?
      Pozdrowionka
      • Gość: Obywatel Re: pliki OGG IP: *.ists.pl / *.ists.pl 23.09.04, 14:20
        Dokładnie tak samo jak mp3. Ściągnij jakikolwiek program do konwersji, choćby stąd:
        winvorbis.stationplaylist.com
      • Gość: piecyk gazowy Re: pliki OGG IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 14:27
        cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/index.php?sm=nero/audio
        cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka