Dodaj do ulubionych

Windows XP problem z danymi na pendrive 32GB

24.04.16, 10:56
Witam.
Robiłem reinstalke systemu, ważne dane w róznych formatach plików zapisałem na pendrive.
Po zapisaniu w starym systemie ponownie odpaliłem pendrive i dane wszystkie były.
W nowym systemie widzi pendrive i raz powiadamia mnie o potrzebie formata pendriva ( format RAW) a raz WIDZI GO NORMALNIE fat32, lecz po kliknięciu pokazuje się skrót dysku i dalej nic się nie dzieje. We właściwościach widać że jest coś zapisane 13Gb zajete. Próbowałem róznymi programami Recuva itp ale nic z tego. Moze ktoś wie jak sie uporać z tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: Windows XP problem z danymi na pendrive 32GB IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.16, 11:11
      spróbuj miniWInXP z płyty CDHirens
      odpal kompa z tej płytki, a później podepnij pena
      **
      a co do problemu, to pewnie osiągnąłeś lub nawet przekroczyłeś granice FAT32:
      windows.microsoft.com/pl-pl/windows-vista/comparing-ntfs-and-fat-file-systems
    • kolobos Re: Windows XP problem z danymi na pendrive 32GB 24.04.16, 13:01
      Czy pendrive ma faktycznie 32GB czy moze jest to podrobka z 8GB lub mniej wyswietlajaca tylko 32GB?

Jezeli nosnik jest zainfekowany, to uzyj USBFix, opcja Clean, powinien usunac skrot i odkryc ukryte pliki.
    • wariant_b Re: Windows XP problem z danymi na pendrive 32GB 24.04.16, 14:11
      To tylko gdybanie, ale jeśli miałbym obstawiać, to załatwił go z twoją pomocą
      program antywirusowy w nowym systemie.

Ale po kolei - jeśli to możliwe, sprawdź pendrive w innym komputerze,
      a jeśli będzie widoczny - zgraj zawartość, sprawdź poprawność kopii,
      sformatuj (do NTFS o ile nie ma przeciwwskazań) i przywróć pliki.

Możesz również próbować odzyskać zawartość na swoim komputerze
      uruchamiając go z krążka z hirenem, DLCD lub linuxem, bo niekoniecznie
      problem leży w pendrivie i szwankować mogą Windowsy.

Jeśli faktycznie uszkodzona jest struktura systemu plikowego, dość dobrze
      z naprawą radzi sobie DMDE odnajdując i przywracając właściwą partycję.
      Tym lub innymi narzędziami można także próbować odzyskać zawartość.

Jeśli problem jest w systemie - czasem pendrive pokaże się w innym porcie USB,
      można również po wyjęciu pena usunąć jego wpisy za pomocą USBDeview.

Ale jeśli uszkodzony jest sam pendrive - to mamy większy problem.
      Do części są narzędzia do naprawy, części nie naprawimy we własnym zakresie.
    • expol1 Re: Windows XP problem z danymi na pendrive 32GB 25.04.16, 13:14
      Udało się odzyskać dane !!!!! pomógł program Renee Undeleter - szkoda że w demo można odzyskać 20mb tylko, ale najważniejsze mam. Filmy i muzykę poszukam innego a jeśli nie to trudno. Polecam i zamykam post. Dziekuję za pomoc wam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka