Dodaj do ulubionych

Windows 10

06.05.16, 21:14
Codziennie wyskakuje mi okienko żeby pobrać Windows 10, może ktoś doradzić czy to pobrać czy nie? dużo się namiesza,będzie lepiej czy gorzej? z góry dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenek Re: Czy pobrać Windows 10? IP: *.dynamic-ra-12.vectranet.pl 06.05.16, 22:29
      Od Ciebie zależy, czy zaktualizujesz swój system do Windows 10. Masz czas do lipca tego roku, bo potem już go nie pobierzesz za darmo i pozostaniesz na dotychczasowym systemie Windows, który jeszcze tylko kilka lat będzie aktualizowany. W internecie są różne opinie na temat tego systemu, ale akurat ja nie mam z nim prawie żadnych problemów, a jeżeli drobne są, to je z sukcesem pokonuję.
      Jeżeli podejmiesz decyzję o aktualizacji posiadanego systemu do Windows 10, to należy się do tego przygotować, gdyż potem w trakcie jej trwania będzie trzeba decydować...
      W internecie jest dużo stron, które szczegółowo opisują tę instalację.
    • wariant_b Re: Windows 10 06.05.16, 23:41
      W tej sprawie nie ma mądrych.

Nie na każdym sprzęcie Windows 10 uruchomi się bezproblemowo
      i są urządzenia, do których brakuje sterowników zgodnych z Windows 10.
      Nadto mogą przestać działać niektóre kluczowe aplikacje komercyjne
      lub, co na ogół jest mniej bolesne, starszy freeware lub shareware.

Drugi pojawiający się problem to aktywacja Windows 10 - o ile aktualizacja
      z reguły jest bezproblemowa, to ponowna czysta instalacja na przykład
      po wymianie dysku - już niekoniecznie. Czyli możemy mieć bezpłatny
      Windows 10, ale bez gwarancji, że kiedyś nie będziemy musieli go kupić.

No i same Windowsy 10 - dla posiadaczy Windows 8.1 zmiana systemu jest
      zwykle mało bolesna, ale dla użytkowników Windows 7 może być nieprzyjemna.

GWX-a można się pozbyć odinstalowując (czasem kilkukrotnie) poprawkę KB3035583
      i blokując jej przyszłą instalację i nie będziemy dłużej dręczeni komunikatami.
      Można również (ale tylko do miesiąca) przywrócić poprzedni system po wypróbowaniu
      Windows 10 i na ogół udaje się to prawidłowo. Niemniej jednak lepiej zabezpieczyć
      sobie powrót do aktualnych Windowsów wykonując obraz dysku lub generując
      krążki recovery w przypadku wersji OEM bez dołączonego nośnika systemu.
      Podobnie obrazem dysku możemy sobie zachować aktywowany Windows 10.
    • Gość: Pomoc Komputerowa Re: Windows 10 IP: *.warszawa.mm.pl 07.05.16, 22:13
      Łatwiej byłoby coś doradzić gdybyś podał konfigurację swojego komputera, jeśli twój komputer ma nie więcej niż 3-4 lata, to najprawdopodobniej nie będzie problemu ze sterownikami i wszystko będzie działać prawidłowo. Inną rzeczą jest fakt że przy tego typu aktualizacjach istnieje większe ryzyko że coś pójdzie nie tak i system się wyłoży, problemy mogą być również na laptopach wyposażonych w dodatkową grafikę od AMD, ja jestem posiadaczem takiego laptopa i o ile na grafice intela jest ok, to sterownik od grafiki AMD gryzie się z Windows 10.
      Ogólnie przejscie na Windows 10 i tak cię nie minie, nie teraz to za rok będziesz musiał przejść jeśli będziesz chciał korzystać z najnowszych aplikacji, sam system jest w porządku, jest szybki i stabilny, tylko jak to przy nowościach trzeb trochę czasu aby się do niego przyzwyczaić.
      • mariner4 Re: Windows 10 16.05.16, 14:07
        A co zrobić z komputerem, który nie pokazuje aktualizacji do 10? Np Samsungi. Chodzi o problemy ze sterownikami.
        M.
    • osman71 Re: Windows 10 08.05.16, 18:54
      obecnie windows 7 laptop toshiba na intelu
    • felixcom.net Re: Windows 10 16.05.16, 12:15
      jeżeli żadna z nowych technologi win 10 nie będzie używana to niema sensu zmiana z stabilniejszego systemu jakim jest windows 7
    • Gość: darK Re: Windows 10 IP: *.146.74.255.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.05.16, 21:14
      Jeżeli Win10 od lipca ma być płatny to Ci którzy już go zainstalowali będą zmuszeni do płacenia abonamentu w latach następnych - zawsze to kilka mld USD do wyciągnięcia :)
      • Gość: Zenek Re: Windows 10 IP: *.dynamic-ra-12.vectranet.pl 21.05.16, 10:05
        O tym Windows 10 różnie mówi się i pisze. Po aktualizacji będzie płatny abonament (jak tu napisał darK), nie będzie płatny..., ale nie będę się zagłębiał w tym temacie, aby nie prowokować. Poczekamy, zobaczymy. Dlatego na wszelki wypadek można się jakoś zabezpieczyć...
        Jak ktoś jest przywiązany do mającego dobrą opinię systemu Windows 7, to zawsze może zostawić sobie jeden taki system w komputerze lub na jednej partycji, a inny lub inne ewentualnie zaktualizować do Windows 10, bo zapewne większość z nas ma kilka takich systemów w komputerze, laptopie, tablecie...
        Jak znam życie, to zawsze jakoś dawaliśmy sobie radę i tak też będzie w tym przypadku.
        Uważam, że dzisiaj komputer służy przede wszystkim do "specjalnych zadań", bo przejrzeć internet w poszukiwaniu np. najnowszych wiadomości, można np. na smartfonie.
      • pijatyka Re: Jeżeli Win10 od lipca ma być płatny 28.11.25, 22:06

Na razie nic takiego się nie wydarzyło... ;)

• jerzy_85 Re: Windows 10 31.05.16, 11:05
      ja tam wolę zostać na mojej 7, wszystko śmiga jak trzeba, o czymś innym pomyślę dopiero za 2-3lata :D
      • chris.w5 Re: Windows 10 11.01.19, 23:59
        jerzy_85 napisał(a):
        > wolę zostać na mojej 7, wszystko śmiga jak trzeba,
        > o czymś innym pomyślę dopiero za 2-3lata

i co? pomyślałeś? Windows 7 kończy się 14 stycznia 2020. Też stoję przed tym dylematem
        • wariant_b Re: Windows 10 12.01.19, 08:57
          > i co? pomyślałeś? Windows 7 kończy się 14 stycznia 2020.

Ale Windows 10 1507 lub 1511, o których mowa była wcześniej w tym wątku już dawno się skończyły.
          Dwie kolejne - 1607 i 1703 również nie są wspierane, a wsparcie dla 1709 kończy się w kwietniu.
          Okres wsparcia dla Windows 10 został skrócony do 18 miesięcy i po tym okresie należy je wymienić.
          (Windows 10 Enterprise posiada wersje przedłużonego wsparcia 1607 LTSB i najnowsze 2019 LTSC (1809))

O ile w przypadku starszych wersji Windows 10 decyzja o pozostaniu przy Windows 7 była słuszna,
          o tyle nowsze stanowią dobry wybór i w praktyce (pomijając wtopy, jak błędy w instalatorze 1809).
          Lepszym rozwiązaniem jest instalacja Windows 10 zamiast reinstalacji Windows 7. W międzyczasie
          Microsoft poprawił aktywację Windows 10 na komputerach z licencją cyfrową Windows 7/8/8.1
          i na markowych komputerach system aktywuje się bez wcześniejszych problemów. Niedobrym
          pomysłem jest natomiast aktualizacja Windows 7 do Windows 10 zamiast czystej instalacji
          nowego systemu i często stwarza to trudne do rozwiązania problemy.
          • pijatyka Re: kolejne edycje Windows 10 17.02.22, 00:56

O co chodzi z tym końcem wspierania?

To nie jest tak, że nawet najstarszą wersję Win 10 na bieżąco aktualizuje się do nowszych (a nawet do Win 11) ?
            • wariant_b Re: kolejne edycje Windows 10 17.02.22, 18:47
              pijatyka napisała:

> O co chodzi z tym końcem wspierania?

Tak to się jakoś historycznie i prawnie ukształtowało, że cykl życia systemu operacyjnego
              w pewnym momencie się kończy. Tradycyjnie Microsoft (do 2016) dzielił wsparcie techniczne
              na podstawowe i rozszerzone. Podstawowe obejmowało również rozszerzenia funkcjonalności
              systemu, rozszerzone - jedynie usuwanie błędów i poprawki bezpieczeństwa.
              Obecnie obowiązują tzw. "nowoczesne zasady" i użytkownik jest zobligowany do instalacji
              nowszych wersji systemu operacyjnego (dla użytkowników indywidualnych okresem ważności
              kolejnej wersji systemu Windows 10 jest 18 miesięcy, dla firm może być dłużej - do 30 miesięcy).

W miarę czytelny opis cyklu życia oprogramowania Windows można znaleźć tutaj:
              docs.microsoft.com/pl-pl/lifecycle/faq/windows#windows-10
              Jak na teraz ważność systemu Windows 10 kończy się 13 października 2025 roku.

> To nie jest tak, że nawet najstarszą wersję Win 10 na bieżąco aktualizuje się do
              > nowszych (a nawet do Win 11) ?

Właśnie próbuję to sprawdzić na maszynie wirtualnej, ale potrwa to jeszcze trochę.
              Zainstalowany na próbę Windows 10 Ent 1703 czyli Creators Update (marzec 2017)
              którego wsparcie zakończyło się w październiku 2019 został zaktualizowany do
              stanu końcowego z sierpnia 2019 (u mnie to wersja 10.0.15069.2078), a następnie
              jest podnoszony do wersji 20H2, co w sumie trwa już bardzo długo. Zobaczymy
              co dalej - czy potem zaktualizuje bezpośrednio do 21H2, czy pozostanie przy
              wersji 20H2 ważnej u mnie do maja 2023. Napiszę, jak skończy.

Przy okazji - jeśli nie mamy w komputerze zbyt wielu programów i danych
              zrobienie kopii danych i czysta instalacja jest o wiele szybsze niż aktualizacja.
              Czyli mając starą wersję Windows 10 lepiej zgrać potrzebne dane użytkownika,
              wyczyścić dysk i zainstalować system od nowa.
              • wariant_b Re: kolejne edycje Windows 10 20.02.22, 21:18
                Skończyło się na 20H2 czyli na wersji 10.0.19042.1526.
                Wymusiłem aktualizację do 21H2 w wersji 10.0.19044.1526,
                czyli w zasadzie mam to samo, ale już jako bieżącą wersję.

Windows wygląda trochę śmiesznie, bo zostało mu menu z wersji 1703
                - a w nim appki, które Microsoft przestał dostarczać wraz z systemem.
          • pia.ed Windows 10 zamiast Windows 7... 23.03.22, 17:52

Podpinam sie pod temat ... Mialam do tej pory Windows 7, mimo ze sie skonczyl ;)
            Teraz jednak chyba skonczyl sie na zawsze, bo mi kilka razy dziennie znika...
            pokazuje sie najpierw czarna strona, a potem informacja, ze jest problem z Windows 7.

Rozumiem, ze musze kupic instalacje Windows 10 i w zwiazku z tym mam pytanie:
            [u]czy wystarczy jezeli kupie w dyskietke z nowym programem samej zainstalowac[/],
            czy tez musze zaniesc moj komputer stacjonarny do sklepu z fachowcwm,
            ktory zainstaluje program???
            Prosze o jak najprostsza odpowiedz, bo kompletnie sie na niczym nie znam!

Pozdrawiam Pia

wariant_b napisał:

Windows 7 kończy się 14 stycznia 2020.
            . Niedobrym pomysłem jest natomiast aktualizacja Windows 7 do Windows 10 zamiast
            czystej instalacji nowego systemu i często stwarza to trudne do rozwiązania problemy.

• wariant_b Re: Windows 10 zamiast Windows 7... 24.03.22, 20:03
              pia.ed napisała:

> ... kilka razy dziennie znika... pokazuje sie najpierw czarna strona, a potem informacja,
              > ze jest problem z Windows 7.

Nie jest to typowy objaw i musisz podać, co jest na tej czarnej stronie.
              Czy potrafisz określić w jakiej sytuacji pojawia się ten ekran (co robisz chwilę wcześniej)
              i czy można zapewnić dłuższy (i jak długi) okres poprawnego działania systemu?

Bardziej spodziewałem się BSOD (Blue Screen Of Dead), czyli niebieskiego ekranu z informacją
              o błędzie, a następnie samoczynnego restartu do ekranu z opcją wyboru opcji startowej.

Błąd może świadczyć o uszkodzeniu systemu operacyjnego i wtedy trzeba go przywołać
              do porządku albo reinstalować, ale również może wynikać z problemów sprzętowych.

> Rozumiem, ze musze kupic instalacje Windows 10 i w zwiazku z tym mam pytanie:

Plik instalacyjny Windows 10 musisz pobrać ze strony Microsoftu i nagrać go na DVD lub pendrive'a bądź zainstalować
              jako aktualizację do systemu Windows 10 (ale wtedy problemy z Windows 7 mogą pozostać).

Czy musisz kupić Windows 10 (a dokładniej kod aktywacyjny legalizujący system) nie jestem
              w stanie określić - być może tak, ale może być i tak, że aktualizacja okaże się bezpłatna.

> czy wystarczy samej zainstalowac, czy tez musze zaniesc moj komputer stacjonarny
              > do sklepu z fachowcwm, ktory zainstaluje program???

Zainstalować możesz sama, a opis znajdziesz w Internecie i nie jest to skomplikowane,
              ale wcześniej musisz zdiagnozować, co jest przyczyną awarii i tu może być problem.
              Ponadto musisz zabezpieczyć swoje dane na wypadek jakichś nieprawidłowości.

Przy okazji przypomnij mi, na jakim sprzęcie pracujesz (marka, model, etc.)
              • pia.ed Windows 10 26.03.22, 02:33
                wariant_b napisał:
                Nie jest to typowy objaw i musisz podać, co jest na tej czarnej stronie.Czy potrafisz określić w jakiej sytuacji pojawia się ten ekran (co robisz chwilę wcześniej) i czy można zapewnić dłuższy (i jak długi) okres poprawnego działania systemu?

Myslalam, ze jasno napisalam, ale jednak nie tak jasno ;)
                A wiec ekran gasnie czyli innymi slowy robi sie czarny jak noc i to trwa kilka minut.... Potem nastepuje to, co napisales, BSOD, czyli "ekran staje sie niebieski i wyswietla sie informacja o błędzie, a następnie samoczynny restart do ekranu". Nie zauwazylam, aby gasniecie ekranu wystapilo w jakiejs szczegolnej sytuacji, a informacja jest standartowa, czyli taka sama od lat, bez podania przyczyny bledu.
                Gasniecie ekranu zdarzylo sie kilka razy na przestrzeni paru miesiecy, a ostatnio cztery razy w ciagu jednego dnia, dlatego sie zaniepokoilam.
                Twoja informacja mnie uspokoila i nie zamierzam zmieniac na Windows 10, bo z Windows 7 jestem zadowolona!

Dziekuje i pozdrawiam
                Pia ze Szwecji

• wariant_b Re: Windows 10 26.03.22, 10:12
                  pia.ed napisała:

> Twoja informacja mnie uspokoila i nie zamierzam zmieniac na Windows 10,
                  > bo z Windows 7 jestem zadowolona!

Mnie zaniepokoiła, bo mamy błąd w systemie lub sprzęcie i trzeba go będzie usunąć.
                  A jest to dużo bardziej skomplikowane niż instalacja Windows 10.

Na początek potrzebne są dzienniki zdarzeń dla systemu i aplikacji.
                  Kliknij prawym klawiszem myszki na Komputer i wybierz Zarządzaj..
                  Na liście, która pokaże się po lewej stronie rozwiń Podgląd zdarzeń,
                  a w nim Dzienniki systemu Windows.
                  Interesuje nas System i Aplikacja. Najpierw wybierz System.
                  Błędy systemu zaznaczone są na czerwono i będą mi potrzebne.
                  Z Akcje (po prawej stronie) wybierz Filtruj bieżący dziennik.
                  W krateczkach Poziom zdarzenia zaptaszkuj Krytyczne i Błąd. Zatwierdź OK.
                  W okienku ze zdarzeniami wszystko powinno być oznaczone na czerwono.
                  Teraz w Akcje wybierz Zapisz odfiltrowany plik dziennika i zapisz z nazwą System.
                  Teraz zrób to samo z Aplikacja nazywając zapisywany plik Apps.
                  Spakuj oba pliczki i prześlij mailem mi na pocztę gazetową.
                  Przy okazji zaproponuj jakiś lepszy sposób komunikowania niż przez forum.

Decyzję popieram, bo na twoim sprzęcie zapewne Windows 7 będzie działał sprawniej.
                  Wymienisz go później, czyli dopiero wtedy, kiedy zacznie brakować aplikacji do Windows 7
                  albo okaże się, że błąd rzeczywiście jest w systemie, ale nie potrafimy go naprawić.
                  Samodzielnej instalacji Windows 7 nie polecam.
                  • pia.ed Re: Windows 10 i problemy z jezykiem! 27.03.22, 18:23
                    Dziekuje za odowiedz, na pewno przyda sie... Ale w tej chwili mam duzo wiekszy problem!!!

Poniewaz nie mieszkam w Szwecji, wiec kiedy wczoraj zobaczylam oferte na gorze stronki "Gazeta",
                    ze moge przelaczyc z jezyka szwedzkiego na polski, wiec klinelam w to na gorze, bo myslalam,
                    ze to dziala jak tlumacz Google... Niestety mylilam sie i teraz wszystko pokazuje mi sie w jezyku szwedzki.

Weszlam wiec na polskiego Google i postawilam pytanie: "W jaki sposob moge wrocic na jezyk polski?"
                    Dostalam dwie odpowiedzi (po szwedzku!),,, ale to nie jest zaden problem, bo jezyk szwedzki znam lepiej niz jezyk szwedzki! Chodzi tylko o to, ze poczatku odpowiedzi nie rozumiem, wylacznie z tego powodu, ze fachowego slownictwa nie znam w zadnym jezyku... Chodzi mi o skrot ACP, bo od tego musze zaczac"

A moze tutaj otrzymam odpowiedz, co zrobic z moim problemem? Zaznaczam ze w tej chwili pisze w jezyku polskim, ale nie wiem czy po wyslaniu nie zmieni sie automatycznie na jezyk szwedzki, bo tak zmienilo sie na wszyskich Forach na ktorych bywam!,

• pia.ed Re: Windows 10 i problemy z jezykiem! 27.03.22, 18:35

No i tak jak przypuszczalam: przez pare sekund tekst byl po polsku, a potem zmienil sie na jezyk szwedzki!
                      Moze znajde kogos z Polski, kto wklei moj wpis i wtedy bedziesz mogl mi pomoc!

Innan mozliwosc to wyslac z poczty gazety lub z poczty hotmail, to wtedy chyba zmiany
                      nie bedzie. Prosze o szybka odpowiedz, bo nie moge sie obejsc bez internetu w jezyku polskim!
                      Moj adres hotmail, jest podobny do gazetowego.

pia.ed@hotmail.com

Komunikuje sie tez bez problemu na Google.
                      • pia.ed Re: Windows 10 i problemy z jezykiem! 27.03.22, 18:47
                        Moja odpowiedz zostala przetlumaczoma AUTOMATYCZNIE przez Google i do tego z bledami :(
                        czyli bardzo zle... A taka otrzymalam porade na Google:

ACP »Foruminställningar» Allmänna inställningar »Standardspråk

Zrozumialam, ze musze wejsc na Ustawienia Forum >> Ogolne ustawienia >> Standartowy jezyk
                        Niestety nie wiem, jak tego poszukac!

PS. Czy jesli napisze moje pytanie na temat zmiany jezyka po angielsku,
                        to moze nie bedzie przetlumaczone na jezyk szwedzki???

• pia.ed Windows 10 ... Chyba rozwiazalam problem! 27.03.22, 19:49
                          Od lat uzywam CHROME, ale mialam takze zainstalowane inne programy :)
                          Weszlam na jeden z nich i okazalo sie, ze automatyczny tlumacz tam nie dziala!!!
                          W kazdym razie artykuly z "Gazety" moge znow czytac w jezyku polskim...

A to jest porada, ktora mam nadzieje pomoze mi powrocic na CHROME,
                          jesli tylko zostanie wyjasnione, co oznacza skrot ACP.

ACP » Ustawienia forum » Ustawienia ogólne » Domyślny język

• wariant_b Re: Windows 10 ... Chyba rozwiazalam problem! 27.03.22, 20:55
                            pia.ed napisała:

> A to jest porada, ktora mam nadzieje pomoze mi powrocic na CHROME,
                            > jesli tylko zostanie wyjasnione, co oznacza skrot ACP.

> ACP »Foruminställningar» Allmänna inställningar »Standardspråk

Szczerze mówiąc nie wiem, co oznacza ten skrót i chyba w języku polskim nie jest używany.
                            Również wybór szwedzkiego w ustawieniach Chrome nie dał mi dokładnie tych samych określeń.

Ale jedziemy:
                            Uruchom Chrome i wyszukaj cokolwiek poprzez Google.
                            Na górze strony wyszukiwania (na wysokości logo Google, ale po prawej stronie) jest ikonka
                            Ustawienia (takie kółko zębate, być może jego właśnie dotyczy określenie ACP)
                            Wejdź w to i poszukaj ustawień domyślnego języka (språk) i popraw wpis.

Jeśli nie pomoże, sprawdzimy ustawienia samej przeglądarki.
                            Tu z kolei na samej górze ekranu Chrome po prawej stronie jest znaczek z trzema kropkami
                            Kliknij, wybierz Ustawienia. Z menu po lewej stronie rozwiń Zaawansowane i wybierz Języki.

Jeśli i nie to, to sprawdź translację strony (ikonka powinna być na górze na pasku, a opcja
                            tłumaczenia z innego języka w menu prawego klawisza.

U mnie wszystkie posty wyświetliły się po polsku.
                            • pia.ed Re: Windows 10 ... 28.03.22, 12:52
                              Przeczytalam... w tej chwili mam cos inego waznego do zalatwienia, ale bede probowac za dwie godziny kiedy wroce, W kazdynm razie znalazlam Ustawienia kiedy wpisalam sie na Google i zalogowalam!
                              Czyli jestem na dobrej drodze :) Skrot ACP znalazlam szukajac na Google w jezyku polskim, ale to byla porada chyba z roku 2007.

Dziekuje i musze wyjsc z domu

Pia

wariant_b napisał:

> pia.ed napisała:
                              >
                              > > A to jest porada, ktora mam nadzieje pomoze mi powrocic na CHROME,
                              > > jesli tylko zostanie wyjasnione, co oznacza skrot ACP.
                              >
                              > > ACP »Foruminställningar» Allmänna inställningar »Standardspråk
                              >
                              > Szczerze mówiąc nie wiem, co oznacza ten skrót i chyba w języku polskim nie jes
                              > t używany.
                              > Również wybór szwedzkiego w ustawieniach Chrome nie dał mi dokładnie tych samyc
                              > h określeń.
                              >
                              > Ale jedziemy:
                              > Uruchom Chrome i wyszukaj cokolwiek poprzez Google.
                              > Na górze strony wyszukiwania (na wysokości logo Google, ale po prawej stronie)
                              > jest ikonka
                              > Ustawienia (takie kółko zębate, być może jego właśnie dotyczy określenie ACP)
                              > Wejdź w to i poszukaj ustawień domyślnego języka (språk) i popraw wpis.
                              >
                              > Jeśli nie pomoże, sprawdzimy ustawienia samej przeglądarki.
                              > Tu z kolei na samej górze ekranu Chrome po prawej stronie jest znaczek z trzema
                              > kropkami
                              > Kliknij, wybierz Ustawienia. Z menu po lewej stronie rozwiń Zaawansowane i wybi
                              > erz Języki.
                              >
                              > Jeśli i nie to, to sprawdź translację strony (ikonka powinna być na górze na pa
                              > sku, a opcja
                              > tłumaczenia z innego języka w menu prawego klawisza.
                              >
                              > U mnie wszystkie posty wyświetliły się po polsku.
                              • pia.ed Re: Windows 10 ... 28.03.22, 18:01
                                Poszukalam, co znaczy ACP: AdminCP ;)
                                nic dziwnego, ze trudno bylo to zrozumiec...
                                bo pytanie bylo postawione przez prywatna osobe!.
                                Ponizej tekst porady w jezyku polskim:

ACP » Ustawienia forum » Ustawienia ogólne » Domyślny język

PS. Wiem teraz, ze na Forum caly czas wyswietlalo sie
                                w jezyku polskim i tylko ja widzialam to po szwedzku!
                                Obecnie pisze z "Edge" i widze wpis w jezyku polskim.
                                Ustawienia na "CHROME" zrobie pozniej...
                                • wariant_b Re: Windows 10 ... 28.03.22, 19:07
                                  pia.ed napisała:

> Ponizej tekst porady w jezyku polskim:
                                  > ACP » Ustawienia forum » Ustawienia ogólne » Domyślny język

Ten tekst porady wyraźnie nie pasuje albo dotyczy innej wersji przeglądarki.
                                  Powyższe teksty (jak również ich oryginalne odpowiedniki po szwedzku)
                                  nie występują ani w ustawieniach konta Google ani w ustawieniach Chrome.
                                  Zapis "Ustawienia forum" jest generalnie poza kontekstem - forum gazeta.pl
                                  nie oferuje wyboru wersji językowych i jest po polsku.
                                  Z wyjaśnienia, że ACP to AdminCP też nic nie wynika - nie wiemy, co tu znaczy CP.
                                  Więc może po prostu spróbuj zrobić to, co ci sugerowałem.

Edge bazuje na tym samym silniku przeglądarki co Chrome, więc różnice w interpretacji
                                  kodu stron internetowych będą niewielkie lub żadne. Natomiast domyślną wyszukiwarką
                                  w Edge jest Bing a nie Google, zatem wyniki wyszukiwania stron internetowych będą różne.
            • pijatyka Re: Windows 7 chyba skonczyl sie na zawsze 26.03.22, 08:38

Na pewno nie jest tak, że Win 7 wymusza w ten sposób zmianę systemu na nowszy; u mnie siódemka (mimo pozbawienia oficjalnego wsparcia) śmiga i na stacjonarnym, i na laptopie bez żadnych czarnych czy niebieskich ekranów ;)

IMO to kwestia zadbania o system (aktualizacje, czyszczenie, konserwacja)
        • chris.w5 Re: Windows 10 16.01.19, 15:21
          czy dobrym rozwiązaniem byłoby pozostanie po 4 stycznia 2020 przy Windows 7
          i zainstalowanie programu antywirusowego, np. avast Free Antivirus?
          • wariant_b Re: Windows 10 16.01.19, 19:16
            Na jakiś czas tak. Poprawki łatają znalezione dziury w systemie,
            a antywirus łapie to, co mogłoby przez nie próbować przejść.
            Ale z czasem zacznie brakować programów działających pod tym systemem.
        • chris.w5 Re: Windows 10 13.07.19, 10:44
          > Windows 7 kończy się 14 stycznia 2020. Też stoję przed tym dylematem

Los rozwiazął dylemat. W moim prawie 9-letnim z Windows 7 laptopie zepsuł się napęd.
          Naprawa kosztowałaby prawie 1/3 ceny nowego, z Windows 10 nowszej generacji z SSd.
          Zrezygnowałem z naprawy i zdecydowałem się na kupno nowego. Zamówiłem lenovo i czekam na dostawę,
          ma przyjść w przyszlym tygodniu.

W międzyczasie firma, w której zamówiłem, wypożyczyła mi bezpłatnie laptop akoya z Windows 10
          na którym teraz piszę. Jeżeli nowy będzie sprawowal się tak jak ten powinienem być zadowolony
          • wariant_b Re: Windows 10 13.07.19, 16:21
            A cóż to za dziwny napęd?
            Jeśli chodzi o napędy optyczne, to 9 lat temu slimy SATA były ustandaryzowane
            i pewnie udało by się znaleźć jakiś tani zamiennik i przełożyć przód i ew. tył samodzielnie.
            A jak nie, to nabyć napęd zewnętrzny na USB.

Ale w sumie to rzeczywiście 9-latek nie nadaje się już do Internetu, więc naprawa nie ma sensu.
            • chris.w5 Re: Windows 10 13.07.19, 17:22
              wariant, zepsuł się w laptopie Laufwerk, to po niemiecku.
              Nie wiem jak nazywa się po polsku i przetłumaczylem według słownika, podał napęd
              • chris.w5 Re: Windows 10 13.07.19, 17:40
                wariant, według wikipedii Laufwerk po angielsku
    • pablo.zgredek Re: Windows 10 31.05.16, 15:46
      ja na swoim lapku mam win10 i nie mam powodów do narzekania -ale co racja to racja gdyby nie to, zę uciekałem od 8 to pewnie bym się dłużej zastanawiał;P
      • pomaranczovelove Re: Windows 10 02.06.16, 17:15
        czyli jest lepszy niż 8?
    • robsonnn5 Re: Windows 10 02.06.16, 14:35
      ja mam 10 i jestem zadowolony. Uważam że jest dużo lepszy od 7, która też jest całkiem niezła.
    • delfinooo Re: Windows 10 03.06.16, 12:55
      też mam windows10 i jestem zadowolony. Moim zdaniem 10 jest bardziej funkcjonalna i intuicyjna
    • awariant Re: Windows 10 14.01.19, 20:19
      > 10 jest naprawdę w porządku, najlepiej jeśli mamy jeszcze dysk SSD

Jest w porządku, ale mamy już siódmą edycję tego systemu.

Przejście na dyski SSD wydaje się koniecznością, ponieważ nowe systemy nie są
      już pisane pod dysk magnetyczny i ten po prostu nie wyrabia - za mało IOPS.
    • Gość: tomasz7531 Re: Windows 10 IP: *.free.aero2.net.pl 21.01.22, 17:35
      Podepnę się pod temat, bo na gazeta.pl nie da się założyć konta (próbowałem z kilku przeglądarek), a moje stare konto okazyjnie używane przed kilku laty już nie działa. Czy nadal jest możliwa darmowa aktualizacja Windows 7 do 10? W internecie można wyczytać sprzeczne informacje na ten temat. Zamierzam kupić tani laptop poleasingowy, a większość z nich ma jeszcze Windows 7. Myślę, że przez kilka lat siódemka będzie jeszcze bezproblemowo służyć, ale nie chciałbym sobie zamykać drogi do nowszego systemu.

Z góry dziękuję za pomoc.
      • wariant_b Re: Windows 10 21.01.22, 23:53
        Gość portalu: tomasz7531 napisał(a):

> Podepnę się pod temat, bo na gazeta.pl nie da się założyć konta (próbowałem z kilku
        > przeglądarek), a moje stare konto okazyjnie używane przed kilku laty już nie działa.

Mogę potwierdzić, że stare konta przestały działać po akcji czyszczenia nieużywanych kont,
        ale stare nazwy są nadal zastrzeżone i trzeba wymyślić nowy nick. Czy zakładanie działa
        na dowolnym systemie i z każdą przeglądarką nie sprawdzałem - u mnie formatka wyświetla się.

> Czy nadal jest możliwa darmowa aktualizacja Windows 7 do 10? W inter necie można
        > wyczytać sprzeczne informacje na ten temat. Zamierzam kupić tani laptop poleasingowy,
        > a większość z nich ma jeszcze Windows 7. Myślę, że przez kilka lat siódemka będzie
        > jeszcze bezproblemowo służyć, ale nie chciałbym sobie zamykać drogi do nowszego systemu.

Jestem optymistą, bo właśnie co aktualizowałem na domowym składaku Windows 7 64-bit Ent. PL
        na analogiczny Windows 10 pobrany przez MediaCreationTool21H2 i wszystko poszło bez problemów
        włącznie z aktywacją. A zgodnie z moją wiedzą i wcześniejszymi doświadczeniami nie powinno.
        Dopóki nie skończyły mi się komputery z wersją OEM Windows 7 instalacja Windows 10 przechodziła
        bez żadnych zgrzytów i system aktywował się na postawie zaszytej licencji cyfrowej. Pewnie jest tak
        nadal, ale na wszelki wypadek zainstaluj Dziesiątkę jak tylko wymienisz dysk z HDD na SSD.
        Nie gwarantuję, że Microsoft czegoś nie zmieni w przyszłości.

Z tanimi laptopami zalecam ostrożność - lepiej kupić nieco droższy ale wydajniejszy laptop
        poleasingowy, bo zasobożerność systemu wzrosła znacząco i będzie to czuć po aktualizacji.
        Jeśli kupisz laptop z oryginalnym systemem producenta (raczej rzadki przypadek, bo dyski
        muszą być wykasowane przed sprzedażą, więc sprzedawca instaluje system po swojemu)
        nawet nie próbuj aktualizacji, tylko instaluj czysty Windows 10 po usunięciu istniejących
        partycji, żeby nie bawić się potem w oczyszczanie z niepotrzebnego bloatware'u.
        Zresztą generalnie szybciej jest zainstalować system od nowa niż aktualizować. Żadne
        sterowniki (no, może poza intelowskim managementem) nie są z reguły potrzebne
        - wystarczy dostęp do Internetu.
        • Gość: tomasz7531 Re: Windows 10 IP: *.free.aero2.net.pl 22.01.22, 02:01
          Bardzo dziękuję za informację!

"Jestem optymistą, bo właśnie co aktualizowałem na domowym składaku Windows 7 64-bit Ent. PL na analogiczny Windows 10 pobrany przez MediaCreationTool21H2 i wszystko poszło bez problemów włącznie z aktywacją. A zgodnie z moją wiedzą i wcześniejszymi doświadczeniami nie powinno."

Czy to oznacza, że czasem działa, a czasem nie działa?

"Z tanimi laptopami zalecam ostrożność - lepiej kupić nieco droższy ale wydajniejszy laptop poleasingowy, bo zasobożerność systemu wzrosła znacząco i będzie to czuć po aktualizacji."

Mój budżet jest do 700 zł. Wiem, że to mało, ale na laptop do podstawowych rzeczy (niewymagające programy biurowe, internet, oglądanie filmów) powinno wystarczyć. Najbardziej zastanawiam się nad jakimś Lenovo T410 lub T420.
          • wariant_b Re: Windows 10 22.01.22, 14:05

> Czy to oznacza, że czasem działa, a czasem nie działa?

Określenie "czasem" wydaje się trafne - w międzyczasie następowały zmiany
            w polityce licencyjnej Microsoftu, zmieniały się źródła nośników i ich zawartość.
            Dlatego, jak pisałeś, w Internecie można znaleźć sprzeczne informacje,
            a która aktualnie jest prawdziwa trzeba sprawdzić samodzielnie.
            • Gość: tomasz7531 Re: Windows 10 IP: *.free.aero2.net.pl 22.01.22, 18:23
              Rozumiem. Mam nadzieję, że na wymienionych wyżej modelach Lenovo "dziesiątka" bez większych problemów będzie działać, bo to jednak dość stary sprzęt...
              • wariant_b Re: Windows 10 22.01.22, 22:19

> Rozumiem. Mam nadzieję, że na wymienionych wyżej modelach Lenovo "dziesiątka"
                > bez większych problemów będzie działać, bo to jednak dość stary sprzęt...

Formalnie supportu Lenovo dla Windows 10 na T410 i T420 nie ma. Ale nie znaczy to,
                że laptop jest niekompatybilny z Windows 10 - udawało się na starszych komputerach.
                T430 działa na pewno (i ma support), starsze L520 (bez supportu) - również działa.
                Internet mówi, że T410 działa także, ale nie mam jak tego sprawdzić.
                • Gość: tomasz7531 Re: Windows 10 IP: *.free.aero2.net.pl 23.01.22, 01:27
                  A tak przy okazji zapytam o opinię. Warto brać Lenovo T410 albo T420, czy w cenie tych modeli poleasingowych da się kupić lepszy sprzęt? Myślałem też o jakimś Dellu albo HP. Matryca musi mieć minimum 14".
                  • wariant_b Re: Windows 10 23.01.22, 21:47

> A tak przy okazji zapytam o opinię. Warto brać Lenovo T410 albo T420,
                    > czy w cenie tych modeli poleasingowych da się kupić lepszy sprzęt?

Nie pytaj, bo nie odpowiem. Nie wiem jakie oferty udało ci się znaleźć.
                    Ale były różne konfiguracje T410 i T420. Niektóre laptopy były modernizowane,
                    inne nie. Sprzęt poleasingowy jest w różnych klasach jakościowych i może mieć
                    (lub nie może mieć) pewnych defektów i śladów użytkowania... itd.

Generalnie w tej klasie cenowej nie znajdziesz ofert innych modeli od różnych
                    producentów będących generalnie lepszym wyborem - przynajmniej mnie,
                    przy szybkim przeglądzie ofert nie udało się znaleźć. Czy 10-11 letni sprzęt
                    wystarczy do twoich potrzeb i na jak długo - tego też nie wiem.
    • yamatej Re: Windows 10 08.02.22, 13:37
      Zdecydowanie polecam zaktualizować raz ze względu na bezpieczeństwo a dwa na wydajność. Warto tylko zdać sobie sprawę, że już 4GB RAM to trochę mało na ten system i po drugie obowiązkowo dysk SSD. Niestety Windows 10 zainstalowany na HDD mocno obciąża dysk.
    • sympatico83 Re: Windows 10 06.12.25, 10:10
      Profesjonalny serwis laptopów Warszawa oferujący kompleksową obsługę zarówno dla klientów indywidualnych, jak i firm. Zapewniamy szybką i dokładną diagnostykę, naprawę komputerów stacjonarnych i laptopów, usuwanie usterek sprzętowych i programowych, czyszczenie oraz konserwację urządzeń. Instalujemy i konfigurujemy systemy operacyjne, oprogramowanie, zabezpieczenia oraz sieci domowe i firmowe. Oferujemy również modernizację sprzętu, odzyskiwanie danych, optymalizację wydajności oraz stałe wsparcie techniczne. Działamy sprawnie, rzetelnie i w oparciu o wieloletnie doświadczenie, dbając o najwyższy poziom obsługi i satysfakcję naszych klientów w całej Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka