Dodaj do ulubionych

Inwigilacja - Pomocy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:33
Zauważyłam że na mojej stronie do czytania poczty są logowania z innego
adresu ip niz mój. Na moja skrzynke przychodza bardzo ważne informacje.
Co powinnam z tym zrobić?
Bardzo proszę o pomoc?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Inwigilacja - Pomocy 27.09.04, 15:39
      Korzystać z połączeń szyfrowanych,
      Zmienić hasło,
      Nie używać czytnika www, ale przejść na pop3 lub imap,
      Korzystać z szyfrowania wiadomości (pgp, gnupg lub coś takiego),
      Poprosić administratora serwera poczty o logowanie nieudanych (po zmianie hasła)
      połączeń z Twoją skrzynką, próba wejścia na Twoją pocztę może być ścigana (ale
      ty musisz zgłosić).
      • Gość: Ala Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:47
        Korzystam z programu pocztowego.Nie korzystam z czytnika www. Weszłam tam przez
        przypadek dlatego zobaczyłaam te logowania.
        Jak namierzyc tego kogoś. Komu to zgłosić i co ewentualnie grozi amatorowi
        cudzej korespondencji.
      • Gość: pollak Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:33
        Jeśli interfejs www obłsuguje SSL albo TLS to przesiadka na "zwykły" POP jest
        proszeniem się o kłopoty. W ostateczności jeśli POP obsługuje APOP to jeszcze
        ujdzie - wtedy zamiast hasła czystym tekstem, wysyłany jest skrót MD5 z
        łańcucha składającego się z połączenia hasła użytkownika i znacznika który w
        danym momencie poda serwer. Czyli gdy w normalnym przypadku, kiedy ściągamy
        sobie ulubionym outlook expressem pocztę, przez sieć transportowane jest coś
        takiego:
        S: +OK POP <345435.53452345@serwer.com>
        C: USER jasio
        S: +OK
        C: PASS tajnehaslo

to z APOP przez siec przesyłane jest już to:
        S: +OK POP <345435.53452345@serwer.com>
        C: APOP jasio 12f43c3efe9e9d1d87de84e057e715c7

Ostatni ciąg produkowany jest według zasady (o ile pamiętam):
        $ echo -n '<345435.53452345@serwer.com>tajnehaslo' | md5sum

Chyba że POP też obsługuje SSL...

To odnośnie tego "czytnika www". Czytnik www może również stanowić stosunkowo
        bezpieczne rozwiązanie. Kwestia jest taka - co obłsuguje serwer (no i czytnik
        rzecz jasna) i co użytkownik kliknie... ;)

Metoda z APOP w przeciwieństwie do SSL jest o tyle mało skuteczna, że dla
        potencjalnego atakującego, nie będzie stanowiło problemu umieścić się pomiędzy
        nadawcą a odbiorcą i robić za proxy. Wtedy po tej namiastce uwierzytelnienia,
        atakujący uzyska dostęp do skrzynki. Jedyny plus że hasła nie przechwyci. W
        przypadku SSL (czy TLS) może być takich pośredników nawet setka - i tak nic nie
        zdziałają (mogą przerwać sesję, ale obie strony od razu się zorientują).

PS Albo może się mylę... ;)
    • Gość: e.111 Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 16:29
      Gość portalu: Ala napisał(a):

> Zauważyłam że na mojej stronie do czytania poczty są logowania z innego
      > adresu ip niz mój.

...a masz wykupiony stały adres IP i korzystasz z poczty tylko w domu/firmie?

rgds::E111
      • Gość: Ala Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:33
        Nie mam stałego adresu, bo korzystam z neostrady. W firmie
        • netsec Re: Inwigilacja - Pomocy 27.09.04, 16:59

> Nie mam stałego adresu, bo korzystam z neostrady. W firmie

Czy Twoje konto pocztowe jest komercyjne?
          Jeśli jest to konto komercyjne to zapytaj wsparcie użytkownika jak można
          włączyć SSL i po tym zmień hasło do poczty łącząc się przez www do panelu
          administracyjnego Twojego konta. W trakcie logowania do poczty przez www również
          korzystaj z SSL. Najlepiej jeśli podasz gdzie masz to konto to może uda się cos
          podpowiedzieć. Jesli jest to konto w neostradzie to zapomnij o bezpieczeństwie.
          Załóż konto np. home.pl
          • Gość: Ala Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 17:03
            Mam konto na strefa.pl. Interesuje mnie jak moge namierzyc tego kogoś i czy
            można wyciągnąć wobec niego jakieś konsekwencje prawne.
            • netsec Re: Inwigilacja - Pomocy 27.09.04, 21:11

> Mam konto na strefa.pl. Interesuje mnie jak moge namierzyc tego kogoś i czy
              > można wyciągnąć wobec niego jakieś konsekwencje prawne.

Najpierw zadbaj o konto :)
              Przeczytaj to:
              poczta.strefa.pl/pomoc/bezp.html?p=1|7
              poczta.strefa.pl/pomoc/poczta.html?p=1
              Zmień hasło na koncie.

Po tym zgłoś fakty włamania do Biura Obsługi Klienta, za coś płacisz.
              www.strefa.pl/bok/
              BTW ta strefa to straszne g...opłata extra za kontakt z BOK.
              Zmień na home.pl, 64 PLN na rok, 250MB pojemność i nieograniczona wielkość
              załącznika.
              • Gość: fan myie2.com Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.espol.com.pl 27.09.04, 21:53
                Na home.pl mają opracowany własny patentowy interfejs kontaktu z kontem. Nie
                stosują żadnych standardowych C-paneli, i setek innych, stąd nawet hakerzy nie
                znają zaczepki - jak podejść. Po drugie: masz tam funkcję catch all, i możesz
                sobie dodawać i usuwać nowe konta z rozmaitymi loginami i hasłami. Czyli
                teoretycznie możecie się złożyć w kilku na jedno konto, będzie taniej. A jeden
                z was jako administrator będzie miał możliwość usuwania konta (ale bez
                możliwści podejrzenia poczty). Polecam
                • Gość: Ala Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 09:29
                  Dziekuję wszystkim za pomoc.
                  Niestety na home.pl nie mogę sie przenieść bo też mam stronę w internecie.
                  całość na strefa.pl kosztuje mnie 100 zł, a w home.pl 600zł :-[.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.09.04, 09:45

> Zauważyłam że na mojej stronie do czytania poczty są logowania z innego
      > adresu ip niz mój.

A jaki to adres. Może Twego administratora?
      • Gość: Ala Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 10:06
        Sprawdziłam to nie aministrator.
        Wiem już nawet kto bo do mojego znajomego odpowiedział na zaptanie które było
        wysłane na moja skrzynkę!. Dlatego interesuje mnie jak tą osobę ukarać.
        • Gość: ente Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 28.09.04, 13:22
          Nie łódź się, że ktoś zostanie ukarany, tracisz tylko czas...znikoma
          szkodliwość czynu...

adm.sieci@wp.pl
        • Gość: pollak Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:11
          Znasz IP to spróbuj zgłosić do abuse. Opisz sytuację i już

No i zmień to hasło.
    • Gość: konto Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.cenvis.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 00:36
      a ja polecam konto mailowe na www.tlen.pl - 250 mb, bez zadnych oplat. dziala
      bez problemu.
      • netsec Re: Inwigilacja - Pomocy 01.10.04, 13:55
        Gość portalu: konto napisał(a):

> a ja polecam konto mailowe na www.tlen.pl - 250 mb, bez zadnych oplat. dziala
        > bez problemu.

buuhaha :) chyba mało z poczty korzystasz konta na o2 maja stale problemy z
        dostępem.
        Porównanie syrenki do BMW buuuhaha :)))))))
        Mam konta na o2 i na home. O2 to amatorka jakich mało.
    • Gość: qq Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:38

test/
      • user0001 do testów jest inne forum 01.10.04, 17:44
        Tam znajdziesz właściwe miejsce na eksperymenty i nie będziesz innym przeszkadzać.
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1
    • Gość: q Re: Inwigilacja - Pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:39
      test/<a href="forum.gazeta.pl/" target="_blank">test/</a>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka