Dodaj do ulubionych

Poradźcie re: Ram Disk/Drive

IP: *.aster.pl 30.09.04, 14:52
Zamierzam dokupić następne 512 MB RAMu. To już wystarczy do zainstalowania wirtualnego napędu z wykorzystaniem pamięci RAM.

Proszę o radę: który program uważacie za najlepszy i ze wszech miar sprawdzony?

Z góry dziękuję,

k.
Obserwuj wątek
    • Gość: kondrat Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive IP: *.aster.pl 02.10.04, 16:35
      może jednak ktoś ma jakieś doświadczenie ?
    • tetraktis Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive 02.10.04, 18:07
      Witam.
      Masz xp.
      Ja takie coś robiłem kiedyś programem TWIK czy podobnie .
      nie widziałem specjalnej potrzeby więc było to kiedyś.
      Może to na sterszych 32 bitowych pcetach i słabych ddr-ach daje jakieś
      spektaqularne rezultaty.
      Ale może coś będziesz z tego miał.
      • Gość: kondrat Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive IP: *.aster.pl 02.10.04, 19:06
        Założyłem sobie też z TweakXP, ale wielkość RAM-dysku była ograniczona, może nie umiałem osiągnąć odpowiedniej wielkości.

W mojej pracy muszę przeszukiwać ogromne zbiory tekstowe, używam do tego programu Examine32. Umieszczenie tego programu na RAM-dysku znakomicie przyśpieszyło czas przeszukiwania. Chciałbym móc umieścić na RAM-dysku nie tylko program ale i cały mój zasób tekstów (to jest ok. 350-400 MB, z tendencją do powiększenia). Oczywiście chciałbym też, żeby po starcie komputer sam załadowywał na RAM-dysk (Z:) potrzebne katalogi.
        • tetraktis Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive 03.10.04, 00:58
          Ale jest tam opcja wymuszająca pliki systemowe w RAM.
          O onnych plikach nie słyszałem żby można było.
          Ten soft jest do podkręcania windy a nie do tego o czym Myślisz.
          Ja bym modernizował kompa do stanu wymaganego , po to to wszystko jest.
          A z jakiegoś kompka nie dasz rady zrobić super maszyny.
          Proszę opisz składniki swego kompa, może w tym tkwi problem ?
          Napisz jaki masz system operacyjny.
          • Gość: kondrat Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive IP: *.aster.pl 03.10.04, 07:01
            AMD 2000
            HDD 20 GB
            Windows XP HEd

Nie sądzę, żeby chodziło tylko przyśpieszenie windows. Coś innego. Glównie przyśpieszenie pracy programów graficznych. A ja chcę to nagiąć do swoich potrzeb.
            • kell99 Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive 03.10.04, 08:44
              szybsze hdd z duzym buforem. hmm, np wyszukanie ciagu znakow w 288MB pliku
              grepowi na linuksie (cat plik | grep to_co_szukam) zajmuje 8 sekund.
              mysle, ze inwestycja w dobry dysk sata (zaleznie ile masz funduszy) pomoze
              najbardziej. poza tym dlaczego tego "wielkiego pliku tekstowego" nie rozbijesz
              na kilka mniejszych?
              • Gość: kondrat Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive IP: *.aster.pl 03.10.04, 09:59
                Grepa nie używam. Mój kanon tekstowy to kilkanaście katalogów, zawierających kilkaset plików. Do moich celów Examine32 jest lepszy (w grę wchodzi operowanie fontami).

Uważasz, że zmiana HDD na nowszy i szybszy (80 GB?) będzie bardziej efektywna od wprowadzenia RamDysku?
            • tetraktis Re: Poradźcie re: Ram Disk/Drive 03.10.04, 23:36
              Witam.
              Jaki AMD ?Bo to ma wpływ. Na dysku masz 2mega pamięci, więc to niewiele.
              Moje doznania oparte są na sześćdzisięciocztero bitowym aemdziaku , dysku SATA
              i DDR GEIL.mimo że mam xp ho 32bity jest o wiele sprawniejszy od ostatniego
              kompa jaki małem.
              Co w twoim kompie , na początek pomyśl nad dyskiem i solidnym ramem ( oczywiście
              łatki i sp2 do xp , jest zdecydowanie wskazane).
              Moiom zdaniem to podstawo , firmowe podzespoły . A nie jakieś tam king...
              puszczane na polskę. bywa że nawet " solidne " firmy wciskają na pl hłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka