Dodaj do ulubionych

Dziwne zachowanie

01.02.17, 19:46
Dzień dobry,
pojawił się drobny problem: włączam Operę i oprócz Opery pojawia się niepotrzebne okno Ustawienia.
W Ustawieniach zarówno Opera jak i Opera Mail są odznaczone jako domyślne.
-------------------------------------
Komputer do pracy, śmieci nie ściągam, przeskanowany i oczyszczony, rejestr oczyszczony.
System Win 10, Bit Defender.

Po włączeniu Chrome wszystko jest Ok, ale Chrome... nie lubię.
Pytanie: jak zablokować wyskakiwanie niepotrzebnego okna?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Dziwne zachowanie 01.02.17, 22:09
      A co masz ustawione jako stronę startową?
      Czy przypadkiem nie "kontynuuj poprzednią sesję?"
      • wariant_b Re: Dziwne zachowanie 01.02.17, 22:12
        Oj, sorry chyba źle skojarzyłem.
        Już sprawdzam na Windows 10.
        • bpos Re: Dziwne zachowanie 01.02.17, 23:19
          Skracając: problem polega na tym, że klikam w ikonę Opera a wyskakuje i Opera i panel Ustawienia jednocześnie.
          Od wielu lat użytkuje Operę i nigdy tego nie było.
          • wariant_b Re: Dziwne zachowanie 02.02.17, 00:29
            Przez niedoczytanie w pierwszej chwili myślałem, że wyskakują ustawienia Opery,
            a przecież chodzi o ustawienia Windows 10. Ponieważ nie korzystam z tego systemu
            na razie muszę doprowadzić maszynę wirtualną do bieżącego stanu Windows.

Ale gdzieś już widziałem podobny efekt z innym programem, więc podejrzewam,
            że Opera usiłuje zostać domyślną przeglądarką, a Windowsy pomóc użytkownikowi
            ustawić właściwe programy domyślne.

Przy okazji - jaką wersję Opery i Opery Mail używasz?
            • bpos Re: Dziwne zachowanie 02.02.17, 15:23
              Chińska ver. 42.0.2393.517 niestety. "Prawdziwa" Opera skończyła się na wersji 12-tej bodajże.

Próbowałem Chrome, Vivaldi, kiedyś Firefoxa, Edge i uznałem że Opera najbardziej mi odpowiada. "Siedzę" na niej od wielu lat.
              Mam dość mocny komputer
              • wariant_b Re: Dziwne zachowanie 02.02.17, 21:42
                To dobra wiadomość, bo oznacza, że problem był pozostałością ustawień
                po którejś z poprzednich wersji Nowej Opery, która okazała się niezgodna
                z najnowszą wersją Windows 10 i pewnie przy każdym starcie usiłowała
                się ustawić w roli domyślnej przeglądarki. Stara Opera 12.18 dla odmiany
                zwiesza się przy próbie ustawienia jako domyślna i trzeba ją ubić
                i zrestartować, bo nie może się zamknąć. Ale chyba poza tym działa.
                • wariant_b Re: Dziwne zachowanie 02.02.17, 23:49
                  Tylko, kurna nie mogę odtworzyć przypadku, bo co jakąś coraz starszą wersję
                  Opery zainstaluję i wywoła już te Ustawienia zamiast tradycyjnego okienka
                  z pytaniem, czy ma być domyślną przeglądarką, to mi się durna aktualizuje
                  i nie wiem, jak zablokować automatyczne aktualizacje.

Chyba spróbuję wrócić do starszych wersji Windows 10, bo na 1607 nie mogę
                  złapać efektu. A jak pisałem, widziałem to już kiedyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka