Dodaj do ulubionych

Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić?

IP: *.udn.pl 04.10.04, 21:33
Witam. Wchodzę w "mój komputer" klikam na dysku C prawym przyciskiem,
właściwości i mam zajęte 9,30Gb.
Następnie wchodzę na dysk C, zaznaczam wszytkie zawarte w nim foldery,
wchodzę w ich własciwości i mi pokazuje, że mam zajęte miejsce: 4 z czymś GB.
O CO TU CHODZI!? Wczoraj było wszystko ok. A dziś pokazuje źle. Proszę o pomoc
bo dla mnie to czarna magia :(

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Dysk zle pokazuje zajete miejsce!!! co zrobic 04.10.04, 21:37
      chodzi o zaginione klastry. zrób scandisk czy coP: podobnego.
    • amon-ra Re: Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić 04.10.04, 21:47
      Gość portalu: cierpiący napisał(a):

> Witam. Wchodzę w "mój komputer" klikam na dysku C prawym przyciskiem,
      > właściwości i mam zajęte 9,30Gb.
      > Następnie wchodzę na dysk C, zaznaczam wszytkie zawarte w nim foldery,
      > wchodzę w ich własciwości i mi pokazuje, że mam zajęte miejsce: 4 z czymś GB.
      > O CO TU CHODZI!?

Być może błędy w systemie plików - wykonaj scandisk lub chkdsk /r (w zależności od systemu). Jeżeli masz FAT32 i Windows 2000/XP/2003 to znacznie rozsądniejszym wyjściem byłby NTFS. Także w przypadku WinMe/XP skontroluj wielkość folderów System Volume Information lub RESTORE - katalogi Przywracania systemu.
      • Gość: cierpiący Scandisk nic nie znalazł IP: *.udn.pl 04.10.04, 21:57
        Scandisk nie wykrył żadnych błędów. Zapomniałem dodac, że mam windows XP. Na
        dysku C mam system NTFS. I zaraz sie strasznie zdenerwuje bo mnie to strasznie
        wkurza (zawsze sie wkurzam jak mi cos nie gra na kompie i nie wiem co zrobić :()
        więc prooooosze pomóżcie :(
        • Gość: Obywatel Re: Scandisk nic nie znalazł IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.04, 22:02
          A co miał Skandisk wykryć jeśli jest wszystko w porządku? Skoro masz włączone
          ukrywanie plików systemowych to dlaczego się spodziewasz, że je pokaże i doliczy?
          • amon-ra Re: Scandisk nic nie znalazł 04.10.04, 22:10
            Gość portalu: Obywatel napisał(a):

> A co miał Skandisk wykryć jeśli jest wszystko w porządku?

Skoro to Windows XP, to chkdsk jak już.

> Skoro masz włączone
            > ukrywanie plików systemowych to dlaczego się spodziewasz, że je pokaże i dolicz
            > y?

? A co ma działalność programu chkdsk, sprawdzającego spójność danych i poprawność metaplików NTFS do ukrywania plików w GUI?
            • amon-ra A! No tak ;) /bt 04.10.04, 22:13
            • Gość: Obywatel Re: Scandisk nic nie znalazł IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.04, 22:17
              Też nie wiem co ma wspólnego. Problemem było <i>Wchodzę w "mój komputer" klikam
              na dysku C prawym przyciskiem, właściwości i mam zajęte 9,30Gb. Następnie
              wchodzę na dysk C, zaznaczam wszytkie zawarte w nim foldery, wchodzę w ich
              własciwości i mi pokazuje, że mam zajęte miejsce: 4 z czymś GB.</i>. A różnica
              bierze się właśnie stąd, że jest włączona opcja ukrywania plików.
              • amon-ra Re: Scandisk nic nie znalazł 04.10.04, 22:43

> Też nie wiem co ma wspólnego.

Patrz tytuł wyższego posta. Ach, ta grypa :)

> Problemem było <i>Wchodzę w "mój komputer
                > " klikam
                > na dysku C prawym przyciskiem, właściwości i mam zajęte 9,30Gb. Następnie
                > wchodzę na dysk C, zaznaczam wszytkie zawarte w nim foldery, wchodzę w ich
                > własciwości i mi pokazuje, że mam zajęte miejsce: 4 z czymś GB.</i>. A
                > różnica
                > bierze się właśnie stąd, że jest włączona opcja ukrywania plików.

To by znaczyło, że 5 GB danych znajduje się w katalogach innych, niż WINDOWS, Program Files lub Documents and Settings (i dodatkowo nie jest widoczna), albo, że któryś z nich jest ukryty. Dlatego w przypadku pierwszej opcji stawiałem na System Restore.
                • Gość: Obywatel Re: Scandisk nic nie znalazł IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.04, 22:48
                  Autor całego zamieszania milczy a my się będziemy kłócić? Przecież najprościej
                  sprawdzić - włączyć ukrywanie wszystkiego co się da i zobaczyć ile zniknie. Nie
                  tylko Windows ukrywa pliki. Programy też.
                  • amon-ra Re: Scandisk nic nie znalazł 04.10.04, 22:54

> Autor całego zamieszania milczy a my się będziemy kłócić? Przecież najprościej
                    > sprawdzić - włączyć ukrywanie wszystkiego co się da i zobaczyć ile zniknie. Nie
                    > tylko Windows ukrywa pliki. Programy też.

No... Piszę tylko dlatego, że u mnie jest dokładnie tak, jak uważam, że powinno być ;)
                    A o co tak dokładnie chodziło złożycielowi wątku...? :DD
    • Gość: Cornolio Re: Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić IP: *.provider.pl / *.provider.pl 04.10.04, 22:55
      A tak z ciekawości tylko spytam, jak dużą wielkość (w GB) ma twój dysk C ?
      • Gość: Obywatel Re: Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.10.04, 23:17
        Kogo pytasz? Mój ma 11 GB. Ale jest na nim tylko Windows i te składniki
        programów, które żyć nie mogą nie wpychając się do folderów systemowych.
        Programy trzymam na drugim dysku. I on ma 30 GB.
        • Gość: Cornolio Re: Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić IP: *.provider.pl / *.provider.pl 04.10.04, 23:21
          Cierpiącego.
    • Gość: cierpiący p o s ł u c h a j c i e IP: *.udn.pl 05.10.04, 15:06
      Tu nie chodzi na pewno o ukryte pliki, na dysku c mam dylko podstawowe
      katalogi: windows, program files i document and setting. No a z ukrytych plików
      jest tam jede (45kb).
      Jest jeszcze drugi powód dla którego jest to niemożliwe. Jak napisałem wczoraj
      było wszytko ok, a na następny dzień przybyło mi 5Gb przy czym NIC nie
      intalowałem!
      Więc sądzicie, że przybyło mi 5GB plików "duchów"?
      I właśnie zastanawia mnie to, ze jak wejdę na C i zaznacze wszytkie foldery i
      pliki (ukryte włącznie) to mam 4GB zajęte, a jak wejdę we właściwości dysku mam
      zajęte 9GB.

Cornolio, partycję C mam 11GB, dysk 40.
      • Gość: cierpiący aha i jescze jedno IP: *.udn.pl 05.10.04, 15:09
        Czy takie coś może mieć związek z fragmentacją plików. Bo mam trochę
        pofragmentowane, nawet bardzo, gdyż wrzuciłem na dysk chyba ze 25 fimów i mam
        prawie pełen. Na c nic nie wrzucałem.
      • amon-ra Re: p o s ł u c h a j c i e 05.10.04, 15:25
        Gość portalu: cierpiący napisał(a):

> Tu nie chodzi na pewno o ukryte pliki, na dysku c mam dylko podstawowe
        > katalogi: windows, program files i document and setting. No a z ukrytych plików
        >
        > jest tam jede (45kb).

Oprócz tego są tam także katalogi System Volume Information, który przechowuje pliki usługi Przywracanie systemu oraz Recycler, także systemowe pliki NTLDR, NTDETECT.COM, BOOT.INI, IO.SYS i inne. Różnica pomiędzy plikami systemowymi (system - s) i ukrytymi (hidden - h) jest taka, że tych pierwszych nie można zobaczyć przy włączonej opcji pokazywania plików ukrytych. Radziłbym też usunąć stare punkty przywracania i ograniczyć pojemność katalogu.

> Jest jeszcze drugi powód dla którego jest to niemożliwe. Jak napisałem wczoraj
        >
        > było wszytko ok, a na następny dzień przybyło mi 5Gb przy czym NIC nie
        > intalowałem!
        > Więc sądzicie, że przybyło mi 5GB plików "duchów"?

Może System Restore, może błędy w tabeli plików, może działalność jakiegoś wirusa. Ściągnij Total Commander, włącz pokazywanie wszystkich rodzajów plików i sprawdź dokładnie zawartość C:\.

> I właśnie zastanawia mnie to, ze jak wejdę na C i zaznacze wszytkie foldery i
        > pliki (ukryte włącznie) to mam 4GB zajęte, a jak wejdę we właściwości dysku mam
        >
        > zajęte 9GB.
        >
        > Cornolio, partycję C mam 11GB, dysk 40.

Znów pachnie mi to jak System Restore, ale 5 GB w jeden dzień?
        • Gość: cierpiący System restore? moze mi ktos wyjasnic co to takieg IP: *.udn.pl 06.10.04, 07:59
          Nie bardzo wiem co to jest sytem restore, mógłby mi ktoś to wyjaśnić?

pozdro
          • Gość: Cornolio Re: System restore IP: *.ch.pwr.wroc.pl 06.10.04, 11:46
            1. System restore = przywracanie systemu. Działa na zasadzie zapamiętywania
            wykonywanych przez użytkownika kroków instalacyjnych. Tzn. przykładowo
            instalujesz jakiś sterownik albo program i po instalacji okazuje się, że system
            działa nie tak jak byś sobie tego życzył. W takiej sytuacji "system restore"
            daje ci możliwość przywrócenia stanu sprzed instalacji. "System restore" można
            wyłączyć i dzięki temu uzyskujesz nico miejsca na dysku ale nie jest to opcja
            zalecana i jeśli zdarza się, że instalujesz np. sterowniki "nie podpisane"
            (czyt. nie rekomendowane przez MS) to lepiej nie wyłączaj SR. Możesz natomiast
            oczyścić sobie SR przez usunięcie punktów przywracania systemu z wyjątkiem
            najnowszego. Aby wykonać oczyszczanie robisz tak:
            Start\Programy\Akcesoria\Narzędzia systemowe\Oczyszczanie dysku,
            wybierasz dysk C: i po wyświetleniu okienka klikasz zakładkę "więcej opcji", a
            następnie zaznaczasz oczyść odzyskiwanie systemu.
            Btw. przy okazji wywal też inne niepotrzebne Ci elementy.

2. Odnośnie twojego problemu: jest rzeczą bardzo dziwną brakująca przestrzeń
            5GB. Piszesz, że masz dysk c 11GB. Jeżeli nic nie kombinowałeś, to
            najnormalniejszą sytuacją jest brak ok. 1GB (nawet nieco mniej). Można by
            domniemywać np. że "kosz" zabiera Ci 10%, system restore 12%, i inne narzędzia
            sys. też torchę, ale to nie może dać 5GB (poza tym nie można tego sumować).
            Więc na początek: Usuń wszystko z kosza, zrób oczyszczanie dysku c, wykonaj
            defragmentację dysku. Jeżeli posiadasz NSW to odpal Norton Disk Doctor i
            wykonaj "diagnozę" z naprawianiem błędów, po czym odpal ponownie kompa i czekaj
            na koniec testu. Potem sprawdź rezultaty.
            Pozdrawiam.
    • Gość: psi Re: Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 12:42
      hmm...moze uzywasz program p2p - w niektorych, w momencie rozpoczecia downloadu
      plik incomplete zajmuje tyle miejsca jakby byl juz sciagniety caly. I jak sie
      klika na wlasciwosci takiego pilku to jest wielka roznica pomiedzy rozmiarem a
      rozmiarem na dysku, np. 200MB do 700MB.
      • etom Re: Dysk źle pokazuje zajęte miejsce!!! co zrobić 06.10.04, 13:32
        Moze plik wymiany jest tak duzy !!
        Nie wiem tylko czy jest uwzgledniany przy sprawdzaniu ( w drugim przypadku )
        • Gość: cierpiący Problem hmm po części rozwiązany ale nie całkiem IP: *.udn.pl 06.10.04, 20:46
          • Gość: cierpiacy Problem hmm po części rozwiązany ale nie całk IP: *.udn.pl 06.10.04, 20:55
            Faktycznie, sciagalem plik osiłkiem! Juz myslalem ze caly sęk w tym i sobie
            myśle czemu sam na to nie wpadłem, ale ten pliik nie mial 5GB.
            Anulowałem ściąganie pliku i mam około 2GB więcej wolnego miejsca. Ale problem
            się nie rozwiązał poniewaz dalej mam 3GB za dużo. Dodam jeszcze, że na dysku E
            mam ten sam problem. Tam róznica jest około 1,5GB.
            A jeśli chodzi o te rozmyślenia na temat ile zajumuje miejsca kosz, czy
            przywracanie systemu to też to odpada, ponieważ jak powiedziałem dysk: "popsuł
            się" z dnia na dzien. Nic nie zmieniałem w System Restore, ani nie zwiększałem
            ilości miejsca dla kosza. Po prostu nagle jest różnica na C 3GB a na E 1,5GB
            (bo 2 GB się wyjasniło - ściągany plik).
            Wiecie co, przinstaluje sobie chyba windowsa, bo nic ztego nie będzie. Tak się
            coś posrało na tym dysku, że mi 5 minut liczy ile mam zajęte. Strzasznie mi się
            pofragmentował. Może mieć fragmetacja plików coś wspólnego z miejscem na
            dysku???
            Aha i małe pytanko. Gdybym instalował od nowa windowsa, robił format C, to mogę
            być w pełni (na 1000000000%) pewnien, że dane na dysku E są bespeczne? Czy może
            się podczas instalacji coś stać, że dane z E ulegną zniszczeniu?

pozdrawiam, dzięki za wszystkie odp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka