Dodaj do ulubionych

max. wielkość dysku twardego

05.10.04, 16:58
Mam następujące pytanie: chciałbym kupić nowy dysk, ale mam starą płytę główną. Czy można sprawdzić (i jak to zrobić), jaka jest maksymalna pojemność dysku twardego możliwa do zainstalowania na tej płycie? W instrukcji płyty nie ma na ten temat ani słowa. Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: nie o wielkośc tu Re: max. wielkość dysku twardego IP: *.aster.pl 05.10.04, 17:16
      chodzi, a o standard podłączenia dysku, sprawdź jakie masz złącza ide na płycie,
      a podłączysz każdy dysk w takim standardzie
      • sine.ira Re: max. wielkość dysku twardego 05.10.04, 17:22
        A jak to sprawdzić?
        A może inaczej zadam pytanie - jeśli nie mogę ręcznie wpisać w BIOS-ie parametrów jakiegoś dysku (np. nie przyjmuje mi liczby głowic), to czy taki dysk mogę podłączyć do swojej płyty?
        • Gość: ustaw na auto Re: max. wielkość dysku twardego IP: *.aster.pl 05.10.04, 17:46
          rozpoznawanie dysku

i pamiętaj o formatowaniu i partycjach

podaj jaką masz płytę i jaki dysk chcesz podłączyć?
    • Gość: tu sobie poczytaj Re: max. wielkość dysku twardego IP: *.aster.pl 05.10.04, 18:00
      kmk.hat.pl/inf_materialy/encyklop/dysk.htm
    • user0001 Re: max. wielkość dysku twardego 05.10.04, 18:03
      sine.ira napisał:

> Mam następujące pytanie: chciałbym kupić nowy dysk, ale mam starą płytę
      > główną. Czy można sprawdzić (i jak to zrobić), jaka jest maksymalna
      > pojemność dysku twardego możliwa do zainstalowania na tej płycie?

Wszystko zależy od tego jak stara jest ta płyta główna, moja oparta na 440BX nie
      chciała wykryć dysku >32GB (niestety wieszał się w trakcie detekcji).
      Rozwiązaniem było ustawienie w biosie braku dysku, i ręczne wpisanie geometrii
      dysku jako parametru jądra.

Jeżeli masz naprawdę starą płytę (taką do procesorów serii 486) to spodziewaj
      się ograniczenia na 8GB, jeżeli jest to płyta dla procesorów PentiumII lub K6 to
      spodziewaj się ograniczenia na 32GB, jeżeli jest to jeszcze nowsza płyta to może
      (ale nie musi) mieć ograniczenie na 128GB.

Większość dysków o pojemnościach 40 - 80GB ma zworkę ograniczającą rozmiar dysku
      jaki widzi BIOS do 32GB, podobno można programowo odblokować zasłoniętą część
      dysku (ale w życiu tego nie robiłem więdz nie wiem czy to nie są urban legends).

Są to ograniczenia BIOS'u i upgrade BIOSu pomaga (jeśli nowy BIOS ma to poprawione).
      • forum0wicz Re: max. wielkość dysku twardego 06.10.04, 14:44
        user0001 napisał:

> Są to ograniczenia BIOS'u i upgrade BIOSu pomaga (jeśli nowy BIOS ma to
        poprawi
        > one).

Jeszcze dopiszę, że jak nie pomoże uaktualnienie biosu (jak w moim przypadku),
        to (u mnie WD) producenci dysków oferują oprogramowanie pozwalające dyskowi być
        widzialnemu przez stare płyty.
        • sine.ira Re: max. wielkość dysku twardego 07.10.04, 11:31
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dysku jeszcze nie mam, dopiero się zastanawiam nad kupnem. Mam starą płytę z 98 roku MSI MS-6117 do Pentium II, na stronie producenta nie ma nowego BIOS-u. Według tego, co napisał user0001 max. dysk u mnie to 32G.
    • kosmos_b Re: max. wielkość dysku twardego 06.10.04, 15:18
      Maksymalna wielkość dysku twardego wynosi 100 MB!
      • Gość: niktabc Re: max. wielkość dysku twardego IP: *.toya.net.pl 07.10.04, 21:52
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: max. wielkość dysku twardego IP: *.toya.net.pl 07.10.04, 21:53
        NIESTETY www.wimsbios.com/index.htm?/HTML1/microstar.html tu są aktualne
        biosy do MSI ale do twojej faktycznie max 32 GB tak myśle
        • sine.ira znalazłem! 07.10.04, 22:36
          www.msi-computer.de/produkte/main_idx_view.php?Prod_id=110 - jasno napisane 32GB.
      • Gość: galilleo Re: max. wielkość dysku twardego IP: *.west.biz.rr.com 08.10.04, 02:49
        kosmos_b napisał:

> Maksymalna wielkość dysku twardego wynosi 100 MB!

Pewnie tylko i wylacznie dlatego obecnie produkuja dyski 120, 160 250 i
        400 GB! ;-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka