Dodaj do ulubionych

Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wirusami

IP: *.dmbos.com.pl / 195.205.193.* 07.10.04, 16:32
Polecam bezpłatny antywirus Avast Home Edition - dostępny na stronie
www.avast.cz
Obserwuj wątek
    • Gość: p. Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wirusami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:36
      podoba mi sie, ze powstal taki artykol - z szumu informacyjnego trudno jest
      czasem wylowic takie informacje.
      ale przeciez istnieja bardzo dobre programy antywirusowe do domowego uzytku!!!
      polecam AVG lub ... - wylecialo z glowy. jesli nie jestes firma nie musisz
      placic 100zl zeby uzywac legalnie dobrego programu antywirusowego!!!
      • Gość: p. Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:37
        wlasnie avast chcialbym polecic...
      • Gość: tatto Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.freedom2surf.net 12.10.04, 09:05
        Testowalem je wszystkie, AVG znajduje wirusy, ktorych inne programy nie
        wylapuja. 100% bezplatny, rowniez aktualizacje.
        free.grisoft.com/freeweb.php/doc/2/
        Pozdro,

Marek
      • Gość: lilo Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.219.233.124.telsat.wroc.pl 12.10.04, 22:11
        avast ! darmowy, spolszczony, skanuje pocztę. nieco nietypowy wygląd ale można
        się przyzwyczaić. należy się zarejestrować aby otrzymać klucz licencyj i
        tyle :)
      • Gość: Tom Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.ztpnet.pl 14.10.04, 21:07
        Dziwne... Ja miałem AVG (też czeski) i wywaliłem go po 3 dniach! Nie wykrył mi
        kilku wirusów, o których istnieniu dowiedziałem się podczas skanowania On-line
        MKS-em...
    • Gość: DJ Max Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wirusami IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 07.10.04, 16:36
      Ja nie mam programu antywirusowego i jest dobrze. Korzystam z internetu i nie
      miałem nigdy żadnego wirusa. Wirusy zaatakowały mój komputer tylko 2 razy
      kiedy to mój brat na swoim dysku szalał po internecie, a mój dysk był również
      podłączony. Usunąłem je RĘCZNIE BEZ PROGRAMU ANTYWIRUSOWEGO.

Druga rzecz to to że żaden antywirus nie zapewni nam bezpieczeństwa.

Trzecia - sam robiłem pare wirusów ale jeszcze nigdy nie zaatakowałem nimi
      innego komputera niż mój własny w celu prób ;)

djmax@op.pl
      • Gość: Bartek racja IP: 195.190.143.* 07.10.04, 16:51
        To czego nie widac, nie istnieje.
    • Gość: lukka Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.altkom.pl 07.10.04, 16:39
      albo kup Maka. wcale nie są takie drogie, jak się uważa (oczywiście trzeba
      porównywać ceny markowego sprzętu, a nie tanich składaków bez producenta), mają
      świetny, stabilny system operacyjny i cieszą się praktycznie zerowym
      zainteresowaniem hackerów i autorów wirusów. od dwóch tygodni mam i myślę tylko
      o pracy, a nie o tym, czy nowa łata na system zdestabilizuje mi działanie
      kluczowych aplikacji :-)
      • Gość: sun Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:42
        Sa kure..sko drogie wiec nie chrzan glupot. Mozna sobie zlozyc peceta za tysiac
        zlotych. Nie uwazam ze markowosc maca ochroni mnie przed wirusami. Nie widzialem
        zadnego prywatnego uzytkownika ktory by mial komp Della czy Compaqa.. a i tak
        takie pcty sa tansze niz mac. jesli chodzi o maca to ma zazwyczaj zajebista obudowe.

Polecam SpytBot Search & Destroy do niszczenia spyware.
        • Gość: jaxa Na Macintoshe nie ma wirusów IP: *.crowley.pl 07.10.04, 18:04
          "Nie uwazam ze markowosc maca ochroni mnie przed wirusami."

Niewiele wiesz - nie markowość, tylko system: Mac OS X, na który nie ma wirusów, a który działa tylko
          na Makach. I owszem, bardzo wiele Macintoshy jest w rękach domowych użytkowników, także w Polsce,
          tylko to nie są gówniarze ciągnący kasę od mamusi, a dorośli ludzie: dziennikarze, graficy, muzycy,
          filmowcy, aktorzy. Nie każdy musi oddawać się tanio Billowi G.

www.apple.com.pl/news/kasia/Kasia.html
          www.apple.com.pl/news/tvn24/
          www.apple.com.pl/news/przesiadka/
          ;-)
          • Gość: Andy Re: Na Macintoshe nie ma wirusów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 22:12
            www.securemac.com/ polecam lekture tym, ktorzy naprawde mysla, ze MacOS
            X jest az tak bardzo bezpieczny.
            • Gość: Cc Re: Na Macintoshe nie ma wirusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 01:20
              "...polecam lekture tym, ktorzy naprawde mysla, ze MacOS X jest az tak bardzo bezpieczny." - pisze
              ktoś, kto nie wie o czym pisze... Pokaż mi mały mądralo wirusa na maka. Znadź mi... no? Polecam
              samodzielne myślenie a nie branzlowanie się reklamówkami firm chcących trzaskać szmal na "ochronie"
              przed "zagrożeniami". Na tej samej zasadzie mafia ochrania restauratorów na starówce...
      • Gość: Anzelm nie uzywac windowsow IP: *.ev1.net 07.10.04, 17:14

Kupcie sobie MACa, jest o wiele bezpieczniejszy.
        A jak komus drogo, to jest linux - uzywam (w domu!)
        wylacznie L od 5 lat i nigdy nie nie musialem
        martwic wirusami.
        • Gość: kswia Re: nie uzywac windowsow (używać Linuksa?) IP: *.maroonlocal.net / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:41
          Popieram,
          używam Linuksa (Debiana) zarówno w domu jak i w pracy od kilku lat (wyłącznie) i zapomniałem już co to problemy z wirusami, że nie wspomnę o innych problemach. A wszystkim, którzy uważają, że nie można obejść się bez Windows pokazuję mój dopieszczony, linuksowy komputer.

A co do problemu wirusów i antywirusów w Windows (jak już ktoś nie może się bez niego obejść ze względu na używane oprogramowanie lub politykę firmy), to bardzo wiele zagrożeń można wyeliminować przez używanie chociażby oprogramowania Mozilli (przeglądarki Firefox www.firefox.pl i Thunderbirda www.thunderbird.pl do poczty), sunowskiej Javy www.java.com zamiast Microsoft VM, Windows Update i zdrowego rozsądku. No i jeszcze dobrze mieć konto poczty na takim serwerze, który nie przepuści żadnej zawirusowanej przesyłki.

I jeszcze uwaga do samego artykułu. Autor zupełnie przemilczał fakt, że pisząc o wirusach, spyware'ach, itp., pisze o zagrożeniach czychających na użytkowników systemu Windows. Przemilczał a nie powinien. Powinien był wspomnieć o alternatywnych systemach operacyjnych, jako o znakomitym (choć radykalnym) rozwiązaniu kwestii wirusów. I wspomnieć o MacOS X, Linuksie, Solarisie (który wciąż ma się znakomicie, idealny na biurko :) ) czy systemach BSD. Tym bardziej, że artykuł czytają również ludzie, którzy często nie mają pojęcia, że taka alternatywa istnieje. Ale to jest ogólny problem naszych mediów...

Pozdrawiam
          • Gość: Pawel Re: nie uzywac windowsow (używać Linuksa?) IP: *.wrzos.wroc.pl 08.10.04, 10:14
            Witam,
            jeśli chodzi o Linuksa to naprawdę ten system od pewnego czasu się bardzo zmienił na lepsze. Do naszego kraju trafia najnowsze oprogramowanie, które w wielu zastosowaniach przebija Windowsa. Praktycznie instalacja oraz praca przbiega w okienkach graficnzych tak samo jak pod WIndowsem.

M.in. na Linuksa nie ma praktycznie żadnych wirusów. Kiedyś było takie podsumowanie gdzieś w sieci że od kiedy Linux działa (ma juz chyba 13 lat ten system) to na Linuksa napisano gdzieś 10 "wirusów". Ale do prawdziwych wirusów im było bardzo daleko.

Cała tajemnica w Linuksie tkwi w tym, że ten system ma całkiem inną architekturę i z założenia był tak budowany że użytkownicy nie mają praw dostępu do ustawień komputera. Aby cokolwiek zmienić w systemie należy się osobno zalogować jako administrator i wtedy zmieniać.
            Taki wirus który napisany specjalnie na Linuksa (bo te z Windowsa - pod Linuksem nie działają) chciałby wyrządzić szkodę w systemie a dostawszy sie do systemu przez np pocztę ma takie prawa jak zwykły użytkownik i nic nie może zmienić. Chyba że ktoś pracuje na Linuksie z prawami Administratora.(roota).

Polecam np. serwis www.LinuxDlaFirm.pl.http://www.linuxnews.pl

• Gość: Pawel Re: nie uzywac windowsow (używać Linuksa?) IP: *.wrzos.wroc.pl 08.10.04, 10:16
              www.LinuxDlaFirm.pl
              www.LinuxNews.pl
      • nil739 Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir 08.10.04, 18:50
        "Kup Maka, wcale nie są takie drogie"...?
        A może sprecyzujesz pojęcie drogie?
    • Gość: Nmar Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:48
      Popieram! Do tego Outpost Firewall oraz Ad-Aware. Ja mam spokój... :-)
    • Gość: Zebius Re: Avast i inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:06
      Avast! jest spoks, bo darmowy (trzeba się tylko zarejestrować), bazy wirusów
      uaktualnia prawie codziennie. Internet mam od czterech miesięcy, sporo ściągam
      ale avast nie przepuscił na razie żadnego wirusa. Ale sam antywirus nie
      wystarczy, trzeba jeszcze trochę zdrowego rozsądku - przede wszystkim nigdy nie
      otwierać żadnych załączników od nieznanego nam nadawcy, nie instalować żadnych
      kontrolek ActiveX czy innego badziewia z podejrzanych stron (pirackich,
      hakerskich), bo wtedy złapiemy dialera albo trojana.
      Do tego firewall - jest dużo darmowych (zwykle okrojonych w porównaniu z
      płatnymi wersjami) np. ZoneAlarm, Kerio, plus anty-szpieg - do wyboru Spybot
      albo Ad-aware SE.
      No i jeszcze jedna sprawa: trzeba sobie często aktualizować Windowsa, IE, albo
      używać konkurencyjnych przeglądarek (Mozilla, Opera...)
      I już można spać (tzn. surfować) spokojnie :)
      • Gość: elgastar Re: Avast i inni IP: 213.78.64.* 07.10.04, 18:39
        Mimo, ze nie lubie placic za cos co mozna miec za free, to jednak nie zgadzam sie z niktorymi, bo majac Winde XP pro, AKTAULIZUJAC to cos co jakis czas, dodatkowo posiadajac Norton Internet Security + NAV, z uaktualnianymi prawie codziennie bazami wirusow, tez nie mam problemow zawariami czy zawirusowaniami.
        Problem tkwi w UMIEJETNYM skonfigurowaniu Wind, co przyznajmy szczerze potrafi naprawde niewiele osob, a tam wystaczy niewielka wiedza i logiczne myslenie, aby dzialalo dlugo i stabilnie.
        Moj kumpel w domu siedzi na DELLu a ja mam COMPAQa, wcale nie jest drozyzna, w porownaniu z MACkiem, ale dla mnie akurat te firmy poza plakietka niewiele daja korzysci. Samemu mozna podobny sprzet zlozyc, wydajac wiecej niz na PC z rynku, wiec kolo sie zamyka. Jak ma byc lepiej, zawsze bedzie zdrozej, bo gownianych MACkow nie ma, wiec nie moga byc tanie ;)

P.S. Od kilku lat przymierzam sie do Liny, lecz jakos nie moge sie przekonac, a raczej nie ma mnie kto przekonac by sie za to wziac wreszcie ;)

pozdro
        • Gość: elgastar zapomnialem o czyms jeszcze ;) IP: 213.78.64.* 07.10.04, 18:44
          Jeszcze cos, korzystam wylacznie z OPERY, o IE zapomnialem jakis czas temu, choc trudno bylo sie rozstac.
          Polecam takze programy:
          XPAntiSPY
          Tune Up Utilities 2004
          Spybot-S&D
          HijackThis

pozdro
    • Gość: rossi Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.238.82.62.adsl.inetia.pl 08.10.04, 09:39
      Polecam starą, dobrą AMIGĘ! - super system operacyjny (sprzed 20 lat, a Winda XP
      jeszcze mu nie dorównuje - nie licząc wodotrysków) - i z wirusami też nie ma
      problemu.
      Pozdro
      • Gość: Andy Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 14:03
        Jedyne z czym sie moge zgodzic to okreslenie "starą Amigę" ... reszta to raczej
        dobry zart.
    • jacek.69 Korzystam z Zone Alarm Security Suite 08.10.04, 09:44
      Naprawdę wszystkim polecam ten świetny program firmy Zone Labs. To antywirus z
      wbudowanym firewallem, bardzo skuteczne a obsługa prosta (niestety nie po
      polsku).
    • Gość: Wizard Linux ponad wszystko IP: *.mitex.com.pl / 80.48.255.* 08.10.04, 12:02
      Polecam darmowy system - linux
      • Gość: Gość :-) Re: Linux ponad wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:35
        nic ująć, dodać nalezy tylko, że warto przesiadając się z windows zwrocic uwagę na
        LINUX AURORA, lub LINUX MANDRAKE.
        Nie trzeba się przejmować, że jest kilkanaście dystrybucji LINUXA (Debian, Red
        Hat, SuSe, itp) bo każda z dystrybucji ma takie same oprogramowanie
        (przygotowane pod każdą dystrybucję oddzielnie), a różni się jedynie wyglądem
        zewnętrznym i łatwością obsługi (takie wyjasnienie dla laików).

dla tych którzy będą zarzucać że na LINUXa nie ma oprogramowania polecam stronę
        na której porównano oprogramownaie WINDOWS i jego odpowiedniki pod LINUXem:
        linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml
    • Gość: obserwat0r Avast Antywirus i Kerio Personal Firewal IP: *.elementy.pl 08.10.04, 18:00
      to świetna kombinacja - łatwa obsługa, znakomita ochrona - i zupełnie
      bezpłatnie - mam to pół roku i ochrona jest 100%
    • Gość: Medion Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 12:45
      Masz rację - jest dobry a przede wszystkim bezpłatny - ja go ściągnąłem z
      www.dobreprogramy.pl ale też polecam skanowanie komputera MKS-em online bo on
      potrafi znaleść wirusy których inne nie widzą. Na dialery z kolei najlepsza
      jest Panda Titanium.
    • Gość: wojtek Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.range81-157.btcentralplus.com 11.10.04, 16:06
      Jest jeszcze prostszy sposob na wszelkiego rodzaju wirusy - wystarczy uzywac komputerow Apple,
      takich np jak iMac z systemem OSX - sa calkowicie wolne zagrozen typu wirusy czy tez wlamania.
      Uzywam komputerow Apple od ponad 10 lat i jestem wiecej niz zadowolony.

--
      wwojnar.com
    • kell99 Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir 11.10.04, 17:12
      Gość portalu: andrew napisał(a):

> Polecam bezpłatny antywirus Avast Home Edition - dostępny na stronie
      > www.avast.cz

Tylko co Tobie pomoze firewall, skoro masz dziurawy system operacyjny?!
    • roxyle4 Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir 11.10.04, 23:48
      Odwiedziłem stronę www.wiruszone.net.Jest tam dużo rzeczowych i cennych
      informacji o antywirusach i wogole o bezpieczeństwie w sieci.Polecam
    • Gość: były Win-xpepowiec Wyborcza powinna dołączyć LINUXA do gazety. IP: 213.192.80.* 12.10.04, 11:56
      Zamiast otrzegać przed wirusami, dziurami i Bóg wie czym jeszcze, może w końcu
      decydenci z Gazety Wyborczej zaangażują się w promocję w 100% BEZPŁATNEGO i o
      100% BEZPIECZNIEJSZEGO systemu jakim jest LINUX. Na pewno przyczyniło by się to
      do zwiększenia bezpieczeństwa nie tylko w sieci, zmiejszenia pirackiego
      oprogramowania ale także rozpropagowania dobrodziejstw informatyki wśród ludzi,
      których aktulanie nie stać na komercyjne programy, a nie wiedzą (boją się?) że
      obok nich funkcjonują systemy na ktore stac kazdego.
      • lmikulski Re: Pomoc profesjonalisty 12.10.04, 14:50
        Polecam uważną lekturę.
        Doceńcie człowieka, który pomaga bezinteresownie i czyni to świetnie.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23618
        Netsecu, dziękuję za uratowanie laptopa !
        • Gość: stały czytelnik GW Doceniać, to nie to samo co przeceniać :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:25
          Gość ma rację. Lepiej by GW dodała do swojego wydania płytkę z LINUX AURORA i
          napisała by coś na temat LINUXA niż zajmowała się tak niedopracowanym systemem
          operacyjnym jakim jest Windows. Zapewne gdyby to zrobiła to MICROSOFT nigdy
          więcej nie zamieścił by reklam w GW, ale za to GAZETA zyskała by sypatię nie
          tylko LINUXsiarzy ale również tych WINDOWSowców którzy pragną wyzwolić się ze
          szponów tej mega-korporacji.
      • Gość: Antek Re: Wyborcza powinna dołączyć LINUXA do gazety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 14:18
        Niestey nie mam nawet bladego pojęcia o systemie Linux. Dlatego moje pytania
        będą absolutnie naiwne. Czy system Linux (ten bezpłatny) można zainstalowac
        mając już Windows'y? Czy trzeba Windows skasowac i dopiero potem zainstalowac
        Linux? Czy pisane w nim documenty będa odczytywane przez system Windows np. po
        przesłaniu ich meilem? Czy w tym systemie mozna robic proste rysunki, tabele
        itp.? Co z muzyką?
        Mam dosyc wszelkich wirusów - pomimo firewalla mam kilka wirusów i nie moge się
        ich pozbyć, pozbyłem sie wielu, ale jakieś zostały i np. nie mogę normalnie
        zamknąc systemu - po dłuższym czekaniu - po prostu wyłączam brutalnie komputer.

• user0001 Re: Wyborcza powinna dołączyć LINUXA do gazety. 13.10.04, 14:38
          Zainstalować można, jeżeli masz odpowiednio duży dysk, na początek polecam około 10GB na GNU/Linuksa. Jeżeli masz windowsa na kilku partycjach, przegrywasz dane z jednej z nich, i w trakcie instalacji usuwasz ją, a na to miejsce instalujesz GNU/Linuksa. Jeżeli masz windowsa na jednej partycji to najpierw zmniejszasz ją (jakimś windowsowym programem).

Jeżeli chcesz mieć ładnego graficznego Linuksa to musisz mieć >192MB RAM, i procesor klasy PentiumII lub wyższy (dowlony Athlon się kwalifikuje). Jeśli chodzi o dokumenty, to zainstaluj sobie OpenOffice.org i zobacz jak to działa, OpenOffice jest zarówno na systemy *nixowe jak i na windowsa, i prawie niczym się nie różni. Co do rysowania, to obejrzyj sobie OpenOffice Draw, w kwestii obróbki zdjęć możesz wypróbować Gimpa (też jest wersja dla windows). Nie ma problemów z odtwarzanie muzyki, ani filmów (choć w niektórych dystrybucjach jest konieczne zainstalowanie programów spoza dystrybucji, bo mp3 i MPEG4 są prawnie chronione). Zainstaluj sobie pod windowsem jeszcze mozillę.
          Jeżeli zobaczysz, że nie masz problemów w pracy z takim zestawem programów:
          OpenOffice.org, Gimp, Mozilla (w tym Kurier Poczty), to możesz już szukać jakiegoś informatyka który przesadzi Ciebie na pingwina, poproś go tylko aby sprawdził czy działa OOo, komunikator internetowy, i odtwarzacz do filmów :)
    • Gość: LINUXFAN LINUX + FIREWALL = I PO WIRUSACH IP: *.stat.gov.pl 12.10.04, 15:13
      Przynajmniej do tej pory nikt ich jeszcze zbyt wielu nie napisal i jestem
      swiecie przekonany, ze nie napisze, bo Linux jest po prostu za dobry. Pisany i
      uzywany przez profesjonalistow, a wiec dobrze przetestowany i sprawdzony.
      • user0001 Chłopie, to żeś powiedział. 12.10.04, 15:30
        GNU/Linux nie jest pisany przez profesjonalistów. Owszem w pracach biorą udział
        profesjonaliści, ale wiele programów napisali studenci, lub amatorzy "po godzinach".
        Użytkownie przez profesjonalistów to też dobry żart. Znaczna część użytkowników
        GNU/Linuksa wie jak działa ich komputer, zna jakiś (albo kilka) języków
        programowania, i napisała już coś w swoim życiu, ale spora ich część nie ma
        wykształcenia informatycznego więc nie są to profesjonaliści.
        System jest zwykle przetestowany i sprawdzony (pomijam zdarzające się wpadki),
        nie dzieje się to jednak dla tego, że używają go wyłacznie profesjonaliści. Ale
        dla tego, że Ci profesjonaliści oraz uzdolnieni amatorzy, którzy znajdą w nim
        błędy, mając dostęp do źródeł mogą próbować swoich sił w poprawianiu usterek.
        • Gość: sm A jednak mam racje ! IP: *.stat.gov.pl 12.10.04, 15:48
          Linux jest pisany przez profesjonalistow, gdyz za takowych uwazam Torvaldsa i
          wielu innych, ktorzy zabieraja sie za pisanie jadra systemu i sterownikow do
          sprzetu. Studentow, ktorzy tworza "po godzinach" elementy wlaczane do Linuxa
          tez uwazam za profesjonalistow, gdyz nie liczy sie dyplom i ilosc kasy ile sie
          dostaje za robote, ale to ile ma sie w glowie, co sie potrafi zrobic i ile sie
          robi. Mowiac, ze jest uzywany przez profesjonalistow mam na mysli fakt, ze
          uzytkownicy Linuksa "swiadomosc informatyczna" (jaki ladny termin?) maja na
          duzo wyzszym poziomie niz uzytkownicy Windows.
        • Gość: b To zes z choinki sie urwal:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:25
          Sam kiedys napisalem w Delphi sporo programow pod Windowsa wiec mozna powiedziec
          ze "wiele programow pod windowsa napisali amatorzy". Ogromna ilosc programow GNU
          ktore wchodza w sklad wielu systemow, nie tylko Linux'a, ale wszystkich UNIX'ow
          sa programami najwyzszej proby. Oczywiscie przez siebie napisane programy
          rozprowadzac na licencji GNU, ale one raczej zbyt dobre i popularne nie beda.

CO do profesjonalistow, to czy znasz np. jakis bank, ktorego serwery pracuja na
          Windowsie? A wiesz ile z nich pracuje na oprogamowaniu GNU? Zapytaj sie w swoim
          banku. A wiesz na jakim systemie i byl zrobiony Shrek? Napisz do renomowanych
          wydzialow fizyki, matematyki, chemi. Zapytaj na czym tam pracuja. To niestety
          Windows jest systemem dla amatorow i jest po amatorsku napisany.
          • user0001 Re: To zes z choinki sie urwal:) 12.10.04, 20:49
            Gość portalu: b napisał(a):

> CO do profesjonalistow, to czy znasz np. jakis bank, ktorego serwery pracuja na
            > Windowsie? A wiesz ile z nich pracuje na oprogamowaniu GNU? Zapytaj sie w swoim
            > banku. A wiesz na jakim systemie i byl zrobiony Shrek? Napisz do renomowanych
            > wydzialow fizyki, matematyki, chemi. Zapytaj na czym tam pracuja. To niestety
            > Windows jest systemem dla amatorow i jest po amatorsku napisany.

Wiem to wszystko, sam używam GNU/Linuksa od (ładnych) paru lat. W banku w którym
            pracowałem, komputery pod Windowsem były wykorzystywane jedynie do Worda (i
            pasjansa ;) ), a księgowość i sala operacyjna korzystały z terminali podpiętych
            do całkiem sporego serwera pracującego pod Unix'em (więcej nie powiem).

Uważam jednak, że napisanie
            "(...) Linux jest po prostu za dobry. Pisany i uzywany przez profesjonalistow (...)"
            jest takim samym błędem jak napisanie: "blondynki są głupie".
    • Gość: Cezar Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:18
      Norton to kicha podług Avasta Avast jest the bescior i za free
    • Gość: janek Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.rcb.vectranet.pl / *.rcb.vectranet.pl 12.10.04, 19:21
      polecan AntiVir www.hbedv.com jest darmowy na chacie i wogle dobry.
      bezplatne akyualizacje przez neta

• Gość: novax Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 21:25
      Najlepiej zmienic system operacyjny na AmigaOS. Na ten system nie robi sie juz wirusow. Ja w sieci uzywam tylko Amigi ! Pozdrawiam Amigowcow !

///
      ///
      !! ///
      !! ///
      !!//

• Gość: AmiOfca Re: Bezpieczny komputer: jak się bronić przed wir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 21:33
        AMIGA FOR EVER !!!
        • Gość: wojtek Re: Wykopac IE IP: *.express-scripts.com 27.10.04, 14:48
          Internet Explorer is evil, it's that simple.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka