Gość: sobek IP: *.lublin.mm.pl 09.10.04, 15:27 Witam wszystkich, proszę o poradę. Mając płytę na chipsecie kt600 powinienem zainstalować Via 4in ? pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: kt600 i Via 4in 09.10.04, 17:33 jezeli uzywasz system inny niz linuks czy windows xp to tak. Link Zgłoś
kell99 Re: kt600 i Via 4in 09.10.04, 17:53 tylko po co?;) mam plyte z kt600 i wsztstko jest ok (w sensie "ok" rozumianym przez windows;) Link Zgłoś
m.gregor Re: kt600 i Via 4in 09.10.04, 18:28 Ja tez mam na KT600 (A7V600-X) i nie dzialalo DMA na plycie bez wgrania 4in1...Bo z windowsami nigdy nie wie, oj nie wie sie, czy dobrze jest, czy moze jest, moze jest juz zle...lalala...;-) Link Zgłoś
Gość: sobek Re: kt600 i Via 4in IP: *.lublin.mm.pl 09.10.04, 20:11 właśnie mam taką płytę zakupioną i będę modernizował kompa. Tak na marginesie, co sądzisz mcgregor o tej płycie? Gdzie znajdę informację o updatowaniu biosa na niej, jak się zorientowałem jest to dla mnie całkiem nowy sposób, podobno bardzo prosty. Nie mam żadnej instrukcji. Chodzi mi o dyskietkę na której ma być plik biosu. Czy ma być "samotny" czy z plikami systemowymi tak jak tradycyjnie. Sorry za dyletanctwo i dzięki za pomoc. pozdrawiam. Link Zgłoś
m.gregor Re: kt600 i Via 4in 09.10.04, 20:36 Ja kupilem jakos w czerwcu i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Wszystko ladnie chodzi. Jesli chodzi o updaty sterownikow i BIOS'a to kieruje na: download.asus.com.tw -> tam wszystko znajdziesz. A jak zrobic update biosa? Sciagasz plik z tej stronki (tylko pamietaj zeby byl dokladnie do Twojej wersji plyty!), do tego programik AWDFLASH.EXE (tez na tej stronie). Robisz dyskietke startowa dosowa (chocby taka spod WinXP), wgrywasz na nia oba pliki (oczywiscie rozpakowane), startujesz z niej komputer (nie radze robic tego spod Windowsow - moze sie okazac ze plyta juz nie wstanie), uruchamiasz aflash, wybierasz update bios with ESCD (zdaje sie ze to 2 opcja), podajesz nazwe pliku AWD sciagnietego z netu i rozpakowanego na dyskietke, potem aflash sprawdza czy to aby dobry plik (poda Ci do jakiej wersji plyty jest) dajesz YES i zaczyna sie flashowanie. Najpierw kasowanie kostki a potem programowanie. Nie wolno w trakcie tego robic resetow, itp. Po skonczonym wgrywaniu dajesz ESC do linii polecen DOS, wylaczasz komputer (to wazne), wchodzisz do biosu, przechodzisz na ostatnia zakladke, tam dajesz LOAD SETUP DEFAULTS, ustawiasz sobie bios tak jak chcesz (data, PnP, kolejnosc bootowania urzadzen, wielkosc ramki AGP, taktowanie procesora, pamieci itp), potem znowu na ostatnia zakladke, save changes and exit, potwierdzasz YES i juz :-) Masz wgrany nowy bios :-) Chyba udalo mi sie to jakos zgrabnie wytlumaczyc. Dobrze jest to zrobic przed instalacja windowsa. I pamietaj: NIGDY NIE ROB TEGO SPOD WINDOWSOW (jest wersja Windowsowa do flashowania: ja zamazałem nia bios tak ze plyta juz nie wstala). Pozdrawiam mgregor Link Zgłoś
Gość: sobek Re: kt600 i Via 4in IP: *.lublin.mm.pl 10.10.04, 00:34 ten sposób to mam opanowany. Jak się zorientowałem ta płyta ma opcję update z biosu. W biosie klikasz update a on pobiera z dyskietki nowy bios, Ten sposób jest jeszcze mi nie znany, w necie zdawkowo jest wspominany zaś moja znajoność angielskiego nie pozwala na wiarygodne stosowanie się do wszelkich instrukcji w tym języku. pozdrawiam Link Zgłoś
m.gregor Re: kt600 i Via 4in 10.10.04, 00:53 A o to Ci chodzi! Na starcie wciskasz ALT+F2 i ladujesz w czyms bardzo podobnym do aflasha. I z tego co pamietam wszystko robisz tam dokladnie tak samo. Taki aflash w biosie. Ale i tak wole dyskietkowa wersje... Link Zgłoś