kubalan 11.10.04, 15:21 Mam od jakiegos czasu otwarte 3 porty: 21 FTP, 80 http, ping. Tak wynika z testu Symantecu on-line. Mam Win XP Pro SP 2, Norton Internet Security 2004. I nie wiem jak pozamykac te porty. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kilkujadek Re: otwarte porty 11.10.04, 20:44 naprawdę chcesz pozamykać te porty? hmm, Twoja sprawa, ale tak dla małej informacji (w dużym uproszczeniu): port 80 to podstawowy port http, za pomocą przeglądarki WWW pobierają strony; port 21 to port transferu plików poprzez protokół FTP. Ping służy do wywoływania serwera o danym adresie DNS lub IP (jeśli chesz się upewnić czy dane połączenie działa i jak sprawnie). Dziwi mnie że nie masz otwartych portów 110 i 25. służą one do odbioru poczty za pomocą protokołów POP3 i SMTP (czyli stosowane w programach do jej odbioru). Jeśli czytasz pocztę poprzez strony WWW (np Yahoo, Hotmail) to w sumie racja: te porty nie są Ci potrzebne. Tyle. Zastanów się co naprawdę potrzebujesz sobie zablokować, by potem nie odciąć się od "pępowiny" ;) pozdr kilkujadek Link Zgłoś
m.gregor Re: otwarte porty 11.10.04, 21:14 Do kilkujadka: A wiesz ze porty sa dwukierunkowe? A do Kuby: 1.) Wylacz systemowego firewalla w XP (po cholere Ci dwa firewalle? Jesli myslisz ze bedzie bezpieczniej to sie mylisz) 2.) Wylacz uslugi dzialajace na tych portach (zainstalowany serwer WWW, ftp i zablokuj echo - wszystko do zrobienia w NIS) Link Zgłoś
e.111 Re: otwarte porty 11.10.04, 21:21 ...drogi kilkujadku bardzo ładnie opisałeś porty które powinny być otwarte na serwerze jeśli chcesz udostępnić daną usługę.Na kliencie(w tym przypadku komputer w domu) nie będącym serwerem www,poczty czy ftp wszystkie te porty powinny być zamknięte, i zapewniam Cię, że nie spowoduje to żadenego dyskomfortu w dostępie do sieci,a wręcz przeciwnie nawet zwiększy Twój komfort...psychiczny. rgds Link Zgłoś
kubalan Re: otwarte porty 11.10.04, 22:57 Dzieki za wszelkie info. Wykorzystam jutro. Poczte odbieram poprzez programy do tego sluzace - czyli nie przez strony www. Dodatkowa info - mam jeszcze router do Neo - to moze przez to sie te Porty pootwieraly? POzdrawiam, Link Zgłoś
m.gregor Re: otwarte porty 11.10.04, 23:01 Router sprzetowy masz? Jesli tak to pozamykaj na nim te porty. Link Zgłoś
kubalan Re: otwarte porty 12.10.04, 14:06 Nie wiem qrde jak pozamykac te porty. Gdybym wiedziala, to bym nie pytala... :) Prosze o podpowiedz - Router sie zwie Epic Router i bylabym wdzieczna za podpowiedz w ktorej zakladce sie to robi. Generalnie sie boje cokolwiek tam mieszac, bo sie nie znam. I jakie sa konsekwencje tego ze mi Symantec przeskanowal router? Link Zgłoś
e.111 Re: otwarte porty 11.10.04, 23:38 ...jeśli masz router i jesteś za NATem to ci Symantec router przeskanował ;) rgds:: Link Zgłoś
wildmac Re: otwarte porty 12.10.04, 11:48 Hej! Albo w ogole tPsowy router/proxy przeskanowalo... Pzdr Link Zgłoś
kubalan Re: otwarte porty 12.10.04, 21:58 No i teraz wiem, ze to router. I wiem, ze trzeba ustawic pare rzeczy - m.in. IP - mam dwa kompy pod tym routerem - i DNS. Gdyby ktos, np. "przedpiścy" jak pisza Eksperci - fajne okreslenie - mogli mi objasnic co zmieniic w Manual aby wszystko bylo ok - i aby test Symantecu mowil, ze porty sa Stealth albo Closed. www.aceex.com.tw/test1/product/ar412c.htm - to jest link, gdzie mozna sciagnac ww. Manual do mojego routera. Bede wdzieczna za ten wysilek :) Link Zgłoś
quato_wawa Re: otwarte porty 13.10.04, 22:24 sciągnęłem sobie tego manuala i proponował bym zmienić dwa ustawienia w zakładce configuration - wan configuration\IGMP a mianowicie - część ADSL pozycja IGMP Query pod napisem ACTION zmienić z Relay to ethernet na Ignore oraz pozycja General Multicast zmienić z Relay to ethernet na Ignore to powinno pomóc Link Zgłoś
kubalan Re: otwarte porty 14.10.04, 14:03 Dzieki za odpowiedz! Ale - to co ty sciagnales to Manual - ktorego nie mozna zmienic. A ja mam konfiguracyje routera, ktora rozni sie od tego manuala - w zakladce WAN configuration w punkcie IGMP mam tylko "Enable" i Disable" - obecnie jest disable. I dalej jest jak jest :( Link Zgłoś
quato_wawa Re: otwarte porty 14.10.04, 23:18 może mógłbym ci pomóc lecz musiał/a byś mi przesłać zrzuty ekranu z poszczególnych ustawień z zakładki Configuration tj. WAN LAN PPP itd. muszę widzieć co robię a manual jest mało czytelny bez routera. to jest mój mail qlesz@interia.pl Link Zgłoś