Dodaj do ulubionych

otwarte porty

11.10.04, 15:21
Mam od jakiegos czasu otwarte 3 porty: 21 FTP, 80 http, ping. Tak wynika z
testu Symantecu on-line. Mam Win XP Pro SP 2, Norton Internet Security 2004.
I nie wiem jak pozamykac te porty.
Obserwuj wątek
    • kilkujadek Re: otwarte porty 11.10.04, 20:44
      naprawdę chcesz pozamykać te porty? hmm, Twoja sprawa, ale tak dla małej
      informacji (w dużym uproszczeniu): port 80 to podstawowy port http, za pomocą
      przeglądarki WWW pobierają strony; port 21 to port transferu plików poprzez
      protokół FTP. Ping służy do wywoływania serwera o danym adresie DNS lub IP
      (jeśli chesz się upewnić czy dane połączenie działa i jak sprawnie). Dziwi mnie
      że nie masz otwartych portów 110 i 25. służą one do odbioru poczty za pomocą
      protokołów POP3 i SMTP (czyli stosowane w programach do jej odbioru). Jeśli
      czytasz pocztę poprzez strony WWW (np Yahoo, Hotmail) to w sumie racja: te porty
      nie są Ci potrzebne.
      Tyle. Zastanów się co naprawdę potrzebujesz sobie zablokować, by potem nie
      odciąć się od "pępowiny" ;)

pozdr
      kilkujadek
      • m.gregor Re: otwarte porty 11.10.04, 21:14
        Do kilkujadka:
        A wiesz ze porty sa dwukierunkowe?

A do Kuby:
        1.) Wylacz systemowego firewalla w XP (po cholere Ci dwa firewalle? Jesli
        myslisz ze bedzie bezpieczniej to sie mylisz)
        2.) Wylacz uslugi dzialajace na tych portach (zainstalowany serwer WWW, ftp i
        zablokuj echo - wszystko do zrobienia w NIS)
      • e.111 Re: otwarte porty 11.10.04, 21:21
        ...drogi kilkujadku
        bardzo ładnie opisałeś porty które powinny być otwarte na serwerze jeśli chcesz
        udostępnić daną usługę.Na kliencie(w tym przypadku komputer w domu) nie będącym
        serwerem www,poczty czy ftp wszystkie te porty powinny być zamknięte, i
        zapewniam Cię, że nie spowoduje to żadenego dyskomfortu w dostępie do sieci,a
        wręcz przeciwnie nawet zwiększy Twój komfort...psychiczny.

rgds
      • kubalan Re: otwarte porty 11.10.04, 22:57
        Dzieki za wszelkie info. Wykorzystam jutro.
        Poczte odbieram poprzez programy do tego sluzace - czyli nie przez strony www.
        Dodatkowa info - mam jeszcze router do Neo - to moze przez to sie te Porty
        pootwieraly?
        POzdrawiam,
        • m.gregor Re: otwarte porty 11.10.04, 23:01
          Router sprzetowy masz? Jesli tak to pozamykaj na nim te porty.
          • kubalan Re: otwarte porty 12.10.04, 14:06
            Nie wiem qrde jak pozamykac te porty. Gdybym wiedziala, to bym nie pytala... :)
            Prosze o podpowiedz - Router sie zwie Epic Router i bylabym wdzieczna za
            podpowiedz w ktorej zakladce sie to robi. Generalnie sie boje cokolwiek tam
            mieszac, bo sie nie znam. I jakie sa konsekwencje tego ze mi Symantec
            przeskanowal router?
        • e.111 Re: otwarte porty 11.10.04, 23:38
          ...jeśli masz router i jesteś za NATem to ci Symantec router przeskanował ;)

rgds::
          • wildmac Re: otwarte porty 12.10.04, 11:48
            Hej!
            Albo w ogole tPsowy router/proxy przeskanowalo...
            Pzdr
    • kubalan Re: otwarte porty 12.10.04, 21:58
      No i teraz wiem, ze to router. I wiem, ze trzeba ustawic pare rzeczy - m.in.
      IP - mam dwa kompy pod tym routerem - i DNS. Gdyby ktos, np. "przedpiścy" jak
      pisza Eksperci - fajne okreslenie - mogli mi objasnic co zmieniic w Manual aby
      wszystko bylo ok - i aby test Symantecu mowil, ze porty sa Stealth albo Closed.
      www.aceex.com.tw/test1/product/ar412c.htm - to jest link, gdzie mozna
      sciagnac ww. Manual do mojego routera. Bede wdzieczna za ten wysilek :)
      • quato_wawa Re: otwarte porty 13.10.04, 22:24
        sciągnęłem sobie tego manuala i proponował bym zmienić dwa ustawienia w
        zakładce configuration - wan configuration\IGMP a mianowicie - część ADSL
        pozycja IGMP Query pod napisem ACTION zmienić z Relay to ethernet na Ignore
        oraz pozycja General Multicast zmienić z Relay to ethernet na Ignore to powinno
        pomóc
        • kubalan Re: otwarte porty 14.10.04, 14:03
          Dzieki za odpowiedz!
          Ale - to co ty sciagnales to Manual - ktorego nie mozna zmienic. A ja mam
          konfiguracyje routera, ktora rozni sie od tego manuala - w zakladce WAN
          configuration w punkcie IGMP mam tylko "Enable" i Disable" - obecnie jest
          disable. I dalej jest jak jest :(
          • quato_wawa Re: otwarte porty 14.10.04, 23:18
            może mógłbym ci pomóc lecz musiał/a byś mi przesłać zrzuty ekranu z
            poszczególnych ustawień z zakładki Configuration tj. WAN LAN PPP itd. muszę
            widzieć co robię a manual jest mało czytelny bez routera. to jest mój mail
            qlesz@interia.pl
            • kubalan Re: otwarte porty 15.10.04, 22:19
              Ok - wysle Ci jutro na adres, ok?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka