Dodaj do ulubionych

Jak to zrobić?

14.06.18, 11:21
Dzień dobry.
Szukam porady... Jak to zrobić w takich warunkach? JEDEN komputer - na nim jest windows 7; będzie zaraz Linux; jest wi-fi... A chciałbym móc mieć możliwość łatwego rozłączania internetu. Jeśli zaloguję się do win 7 internetu NIE MAM ! Jeśli do Linuxa to internet mam. Nie chodzi o to by za każdym razem grzebać gdzieś w ustawieniach jednego i drugiego systemu i tam włączać i wyłączać dostęp... Najlepiej by na stałe Windowsa odłączyć od internetu a był on zawsze pod Linuxem.
Czy jest może taka możliwość by mieć gdzieś na biurku "pstryczek" na kablu od modemu (UPC) którym ręcznie mógłbym sam decydować kiedy taki dostęp mam a kiedy nie?
Nie jestem zupełnie komputerowcem więc jeśli ktoś poradzi to proszę o "drukowane" litery abym coś z tego zrozumiał.
Pozdrawiam Mariusz
Obserwuj wątek
    • Gość: HaDwaO Re: Jak to zrobić? IP: *.182.49.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.18, 20:46
      Manager urządzeń i wyłączasz kartę sieciową albo lewoklik na ikonce połączenia WiFi przy zegarku i rozłączasz połączenie ze swoją siecią. Chyba że korzystasz z jakiegoś programu dedykowanego dla swojej karty sieciowe WiFi, tam może być inna opcja. Ja nie instalowałem takiego programu ale jedynie sterowniki i mam windowsowe zarządzanie połączeniami bezprzewodowymi.
      • embeer Re: Jak to zrobić? 14.06.18, 21:28
        Ale jak tak zrobię to cały komp odetne od sieci a ja chce tylko odciąć Windowsa 7 od sieci a zainstalowanego na tym samym kompie linuksa nie! Krótko- dwa systemy na jednym kompie a tylko jeden z dostępem do sieci. Jak wchodzę w linuksa to chce mieć Internet a jak w Windowsa to nie...
        • Gość: HaDwaO Re: Jak to zrobić? IP: *.182.49.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.18, 22:08
          Przecież Manager urządzeń działa tylko w Windows, z Linuksem nie nic wspólnego, więc co ma ci nie działać? Tak samo jak wybór sieci z którą łączy się karta sieciowa, to ustawienie tylko dla Win$ na nie Linuksa.
          • embeer Re: Jak to zrobić? 14.06.18, 22:32
            hymm, zobaczę, poeksperymentuję... dzięki za odzew.
      • mlekomleko Re: Jak to zrobić? 28.11.18, 17:09
        u mnie też w ten sposób działa, nie instalowałem takiego softu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka