Dodaj do ulubionych

Co teraz kupić?

IP: *.internet.radom.pl 13.10.04, 09:19
Witam wszystkich,
problem mam nastepującej natury. Moja wiedza na temat sprzętu komputerowego
zatrzymała się w punkcie Celerona 300MHz, ponieważ takiego sprzętu od ładnych
paru lat używam. Niestety odmawia posłuszeństwa, zaczyna się palić i takie
tam różne problemy wykazywać. Prosiłbym o podpowiedż jaki zestaw powinienem
sobie teraz kupić za rozsądne pieniądze, co jest teraz standrdem, ile RAM-u i
jakiego, jakie karty graficzne i muzyczne itp. Komputera używam głównie do
internetu i prac biurowych, chciałbym też mieć możliwość podłączenia go do
kina domowego i oglądania filmów. Nie wykonuję żadnych zaawansowanych
operacji dlatego nie potrzebuję żadnego wypasionego sprzętu. Poprostu nie mam
pojęcia o co zapytać nawet w sklepie, a nie chcę żeby wcisneli mi jakiś stary
i niepotrzebny chłam. Monitor nowy też by się przydał (mam 15'' Hyundaia).
Nie ustaliłem jakiejś górnej granicy cenowej, chcę poprostu przyzwoity sprzęt
za rozsądne pieniądze potrzebny do tego o czym wspomniałem i tyle. Nie chcę
przepłacać za jakieś niepotrzebnr rzeczy i bajery.
Ogromniaste dzięki za wszelaką pomoc.
PS a może jakiś prosty laptop?
Obserwuj wątek
    • Gość: XXX Re: Co teraz kupić? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 09:40
      Rozumiem ze nie grasz? W takim razie jakis najprostszy Athlon albo Semption (do
      2.5GHz roznice w cenie miedzy kolejnymi modelami sa rzedu kilku zlotych) plus
      odpowiednia plyta oczywiscie (plyty do procesorow AMD i Intela sa inne). W
      wiekszosci przypadkow karta dzwiekowa jest juz na plycie, ale z jej jakoscia to
      roznie bywa. Jesli potrzebujesz czegos wiecej to np. Audigy.

RAM: 256 MB powinno starczyc, ale jesli budzet pozwoli to 512 (ja patrze z
      perspektywy Linuksa, gdzie 512 daje komfortowa prace przy bardzo 'wypasionej'
      konfiguracji KDE; w przypadku Windows nie wiem jak bedzie, pewnie podobnie).

Grafika - praktycznie cokolwiek poza najstarszymi modelami.
      • user0001 Re: Co teraz kupić? 13.10.04, 11:58
        W sprawie grafiki, dodam tylko (jako użytkownik GNU/Linuksa), że w komputerze służącym do sieci i oglądania filmów, dobrze spisuje się Radeon 9200. Chipset ten jest obsługiwany przez otwarte sterowniki, a więc nie ma niebezpieczeństwa, że za kilka miesięcy zniknie wsparcie dla tego modelu, i zostanie się uwięzionym w stare dystrybucji.
        Wracając do konfiguracji komputera. Nie można oszczędzać na płycie głównej, jeżeli ma tam siedzieć jakiś słabszy Athlon, to nie trzeba inwestować w płytę na bardzo nowoczesnym chipsecie, KT400 lub KT600 będzie sobie dobrze radzić. Ważne jest jednak aby płyta była markowa.
        I na koniec obowiązkowa uwaga o obudowie: Zasilacz powinien być mocny >350W, i markowy, powszechnie narzeka się na codegen.
      • Gość: Krzysiek Re: Co teraz kupić? IP: *.gateway.darnet.rybnik.pl / *.darnet.rybnik.pl 13.10.04, 12:02
        Nie Semption a Sempron.
        Przykladowa konfiguracja ktora ja bym zlozyl (kupil czesci osobno i sam zlozyl -
        to nie jest takie trudne):
        - procesor AMD Sempron 2200 189PLN
        - plyta glowna EPOX 8RDAEI NFORCE2/SOC A/AGP8/6CH 225PLN
        - pamiec DDRAM 512 PC 400 325PLN (noname, ale nie spodziewalbym sie problemow -
        przeciez nie masz zamiaru podkrecac)
        - dysk twardy SAMSUNG 120 GB 7200 UDMA133 8MB 364PLN (chociaz sam mam barracude,
        ale sie grzeje strasznie)
        - karta grafiki ATI RADEON 9550 128MB 128 bit DDR/TV/DVI GIGABYTE 309PLN
        (wyjscie telewizyjne wbudowane, wydajnosc calkiem niezla jesli bedziesz chcial
        sobie kiedys w cos zagrac)
        - karty muzyczna jest wbudowana w plyte, na poczatek wystarczy.
        - nagrywarka DVD-ROM, obudowa, klawiatura, mysz, monitor/panel lcd (conajmniej
        17 cali) to juz Twoj wybor.
        - na zasilaczu nie polecalbym oszczedzac, wez jakiegos Chiefteca np. 360W

To jest moj indywidualny wybor, niekoniecznie trzeba sie z nim zgadzac :)
        • Gość: Krzysiek Re: Co teraz kupić? IP: *.gateway.darnet.rybnik.pl / *.darnet.rybnik.pl 13.10.04, 12:03
          Aha, ceny orientacyjne wziete z jednego ze sklepow komputerowych. W praktyce
          mozna kupic wszystko troche taniej.
        • cooba75 Re: Co teraz kupić? 13.10.04, 12:12
          calkiem rozsadny zestawik.

Ja bym zamienil pamiec na 2*256 MB DDR 400 (jezeli plyta na nForce2)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka