Dodaj do ulubionych

Edge nowa wersja i duplikaty ulubionych

27.01.21, 13:48
Witam, Microsoft Edge- nowa domyślna przeglądarka w Win10 oferuje w "Zarządzaj ulubionymi" funkcję "Usuń zduplikowane ulubione", fajną funkcję z racji tego że dosyć często zdarza mi się dodać nawet kilka razy tę samą stronę. Niestety, po kliknięciu tej funkcji kółeczko działania kręci się po czym...wyświetla komunikat: "nie usunięto zduplikowanych ulubionych". Co może być przyczyną i jak to zmienić?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Edge nowa wersja i duplikaty ulubionych 27.01.21, 21:40
      Próba u mnie wskazuje również, że z usuwaniem duplikatów nie wszystko jest w porządku.
      Albo popełniamy jakiś błąd lub czegoś nie wiemy, czyli to z ergonomią nie jest dobrze.

Po pierwsze trudno jest duplikaty stworzyć - niebieska gwiazdka oznacza, że dla danej strony
      jest już link w ulubionych i nie tworzy kolejnego. Także przenoszenie linków z innego folderu
      ulubionych nie duplikowało istniejących linków. Obejściem jest edycja i nowa nazwa dla linku.

Po drugie - w przypadku gazety duplikaty mogły pochodzić z przejścia z protokołu http na https.
      Mogą wyglądać identycznie, ale formalnie nie są duplikatami. Również zmiana nazwy linku
      tworzy nowe ulubione, a identyczne linki w różnych folderach nie są traktowane jak duplikat.
      Duplikaty udało mi się utworzyć sztucznie korzystając z narzędzia do edycji. Takie są kasowane.

Po ostatnie - nie sprawdzałem jak się ma usuwanie duplikatów ulubionych do profili użytkownika
      (celowo nie używam konta Microsoft) i ich synchronizacji. Być może ma to jakiś wpływ.
    • menago_bb Re: Edge nowa wersja i duplikaty ulubionych 29.01.21, 10:54
      Dzięki, zainstalowałem (ponownie) Chrome.jednak te przeróbki oryginału zawsze coś mają nie tak.
      • wariant_b Re: Edge nowa wersja i duplikaty ulubionych 29.01.21, 14:09
        menago_bb napisał:
        > Dzięki, zainstalowałem (ponownie) Chrome.jednak te przeróbki oryginału
        > zawsze coś mają nie tak.

Każda przeglądarka na bazie Chromium ma coś nie tak i ma coś, czego nie ma w Chrome.
        Mamy wybór, czyja koncepcja przeglądarki do jakiego zadania pasuje nam najbardziej.

O ile usuwanie duplikatów ulubionych w Edge może nie jest najbardziej intuicyjne,
        to większość obsługi zakładek jest niemal identyczna jak w Chrome, a usuwanie działa,
        choć brakuje mu lepszego algorytmu sprawdzania zakładek i sugerowania duplikatów.
        W obu przeglądarkach domyślne działania (ikonka ulubionych czy skrót do dodawania
        zakładki) zapobiegają tworzeniu przypadkowych duplikatów.
        • pijatyka Re: Każda przeglądarka ma coś nie tak 12.04.26, 16:19

Mi np. brakuje opcji łatwego powiększania wielkości cache w Ustawieniach...

• wariant_b Re: Każda przeglądarka ma coś nie tak 12.04.26, 20:54
            pijatyka napisał:

> Mi np. brakuje opcji łatwego powiększania wielkości cache w Ustawieniach...

Faktycznie, łatwo nie ma. Ale Edge jest mutacją Chromium i powinno zadziałać
            dodanie parametru: --disk-cache-size <cache-size-bytes> do wywołania programu.
            A że jest to produkt Microsoftu - można je również ustawić polisami Windows lub mogą
            zostać wymuszone polisami ustawionymi przez administratora systemu w firmie.

Obu rozwiązań nie sprawdzałem, gdyż manipulowanie wielkością cache we współczesnych
            przeglądarkach jest zbędne, gdyż same robią to automatycznie w zależności od potrzeb.
            Oczywiście jeśli mamy wystarczające zasoby sprzętowe i szybkie łącze internetowe.

• pijatyka Re: manipulowanie wielkością cache zbędne 13.04.26, 17:55

Komu zbędne temu zbędne - moje wszystkie przeglądarki (Chrome, Edge i parę klonów) przy moim kompie, łączu i nawykach (zwykle otwartych wiele okien i kart) szybko wyczerpują defaultowe 320 MB cache (czemu akurat tyle?) i się zatykają...

• wariant_b Re: manipulowanie wielkością cache zbędne 14.04.26, 10:33
                pijatyka napisał:

> Komu zbędne temu zbędne - moje wszystkie przeglądarki (Chrome, Edge i parę klonów)
                > przy moim kompie, łączu i nawykach (zwykle otwartych wiele okien i kart) szybko wyczerpują
                > defaultowe 320 MB cache (czemu akurat tyle?) i się zatykają...

Dość dziwna sytuacja i obstawiałbym raczej jakieś inne przyczyny spowolnienia.
                Cache dyskowy sprawdza się, jeżeli łącza z serwerami są powolne lub kiepskiej jakości
                a dysk, na którym mamy kartotekę jest szybki (tu wpływ ma fragmentacja i cache'owie
                dysku i struktury plikowej przez system). Zbyt duży cache powoduje spowolnienie operacji
                dyskowych, więc i mniejszą skuteczność. Widocznie Google uznało, iż 320 MB jest optymalne.
                U mnie usunięcie plików z cache w Chromie nie powoduje istotnego spowolnienia otwierania
                nowych stron w przypadku najczęściej używanych przeze mnie witryn internetowych.
                Po czyszczenia rozmiar kartoteki cache zmniejszył się z ok. 380 MB do nieco ponad 100 MB
                (pliki techniczne) natomiast code cache zostało prawie całkowicie wyczyszczone.
                Przypuszczalnie code cache (głównie pliki javy i css) ma większy wpływ na szybkość
                otwierania stron niż cache'owanie obrazów i innych pobieranych plikowo elementów strony.

Pliki cache nie są jedynym sposobem cache'owania używanym przez Chrome.
                W pamięci operacyjnej pamiętane są otwarte karty przeglądarki, które przy niedostatku
                pamięci operacyjnej są przerzucane na dysk, więc nawet może wystąpić swapowanie pamięci
                a service workers, (u mnie zajmują ponad 2 GB na dysku) również są jakimś rodzajem cache.

Wydaje mi się, że będziesz musiał dokładniej przyjrzeć się temu problemowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka