Dodaj do ulubionych

kupilam monitor i....

IP: 62.233.167.* 03.05.02, 15:45
kupilam monitor i ma efekt mory nie do wyregulowania, sprawdzalam na innych
kartach graficznych i jest to samo a nawet gorzej.
Mam pytanie, czy da sie to reklamowac i czy wymienia mi monitor? Zaznaczam, ze
monitor jest "wysokiej klasy" przeznaczony do grafiki i bardzo to przeszkadza.
Obserwuj wątek
    • Gość: vladip Re: kupilam monitor i.... IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 16:30
      moim zdaniem powinni wymienić.. ale pewnie trzeba będzie się trochę awanturować
      powodzenia
      vladip
      • Gość: arnie Re: kupilam monitor i.... IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 03.05.02, 23:27
        wątpię ,efekt mory jest typowy dla niektórych modeli i
        może być uznany jako wada wrodzona produktu, ale
        spróbować można
        • Gość: damona Re: kupilam monitor i.... IP: 62.233.167.* 04.05.02, 09:43
          oczywiscie, ze efekt mory moze byc wrodzony, ale mam nadzieje nie taki na caly
          ekran?
          A czy sa jakies dopuszczalne normy?
          Poza tym jesli kupuje drogi monitor do profesjonalnych zastosowan graficznych
          to czy w jego normie miesci sie mora na caly ekran?
      • czapajewo Re: kupilam monitor i.... 16.05.02, 22:17
        Kupiłem monitor i lubię go
    • Gość: ssaczek Re: kupilam monitor i.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 10:19
      Musisz złożyć oficjalną reklamację na piśmie i to jak najszybciej i jak
      najgłośniej jak tylko możesz, porozsyłaj to pocztą elektroniczną gdzie się tyko
      da, do salonu do przedstawicielstwa w kraju i gdzie się tylko da!
    • Gość: jacek84 Re: kupilam monitor i.... IP: 212.160.238.* 04.05.02, 22:22
      Nie słuchaj porad, które sa nieprawdziwe. Powiem Ci tylko tyle, że 30 lat
      naprawiałem telewizory i troche się na tym sprzęcie znam.
      A więc mora o której wspominasz MOŻE BYĆ TYLKO W TELEWIZORZE a nigdy w
      monitorze. Jeżeli jest w monitorze, to jest to uszkodzony monitor i nie musisz
      sie obawiac, gdyż reklamacja jest konieczna i bezdyskusyjna. Musisz wiedzieć,
      że najgorszego typu monitor nie wytwarza mory.
      Mora powstaje na wskutek odbioru (i tylko przez antenę) dodatkowej
      częstotliwości powstałej od różnego typu urządzej np. aparaty medyczne,
      spawarki itd. Twój monitor nie posiada toru w.cz. (tunera) ani toru p.cz. I
      dlatego mora w żadnym wypadku nie może zaistnieć. Jeżeli jest, to albo monitor
      jest uszkodzony, albo Twoja karta graficzna jest coś " nie tak" .
      Jest bardzo proste wyjście. Trzeba zanieść monitor do znajomego, co ma
      komputer i tam przekonać się czy będzie mora. Wtedy wszystko sama będziesz
      wiedziec.
      • Gość: damona Re: kupilam monitor i.... IP: 62.233.167.* 05.05.02, 19:37
        testowalam juz monitor u kolegi i mora jest nawet jeszcze gorsza, tak wiec
        jutro podejme sie reklamacji. Najgorsze jest to ze mam mnostwo pracy i nie
        wiadomo w jakim czasie przysylaja nastepny. A jesli chodzi o more, to w
        instrukcji od monitora jest napisane ze jest ona mozliwa, dlatego pytalam sie
        czy sa jakies normy dot. tego ile jej jest.
        • Gość: ktos Re: kupilam monitor i.... IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.05.02, 20:57
          Jest jeszcze jedna mozliwosc: kiepski przewod sygnalowy (ten laczacy karte
          graficzna z monitorem). Ale jesli u kolegi uzywalas innego kabla, to winny
          monitor. Powodzenia w skladaniu reklamacji.
          • Gość: TOYA Re: kupilam monitor i.... IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 06.05.02, 15:14
            Rany Boskie skąd się biorą takie tezy jak ta powyżej że mora nie ma prawa być w
            monitorach komputerowych tylko w telewizorach. Dawno nie czytałem tak
            zatrważającej bzdury. EFEKT MORY JEST WIDZIALNY W WIĘKSZOŚCI SŁABSZYCH MONITORÓW.
            Przed zakupem swojego monitora przejrzałem i miałem możliwość przetestować
            kilkanaście różnej klasy monitorów. Bez efektu mory były tylko CZTERY SZTUKI !
            firm : ADI, SONY, ELSA, SAMSUNG. To miało miejsce w 2001 r. może obecnie
            sytuacja się nieco zmieniła. Zgłaszam wątek o "morze" do bzdury miesiąca a może
            roku ?. Pzdr.
            • Gość: ktos Re: kupilam monitor i.... IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 06.05.02, 15:30
              Nie goraczkuj sie tak ;-). Moze na poczatek trzeba zdefiniowac ta "more". Bo w
              przypadku telewizorow i monitorow to sa dwa rozne zjawiska.
    • Gość: real Re: kupilam monitor i.... IP: 212.160.238.* 07.05.02, 21:44
      A ja twierdzę, że TOYA jest eksponatem roku !!!!!!!!!
      1. Superidiotyczne twierdzenie że wymienione 4 monitory nie miały mory.
      To znaczy że KAŻDY Pilips, NordMende, Belinea, Nokia, czy CTX jest wg.
      ciebie bublem. Człowieku, jak sie nie znasz to nie osmieszaj sie. Nie znam
      jacka 85 ale ma dużo racji.
      ===============================================
      Zapamietaj sobie na całe życie że sygnał w monitorze OD POCZĄTKU DO KOŃCA jest
      sygnałem impulsowym a nie analogowym. A czy ty wogóle wiesz co to jest sygnał
      analogowy lub impulsowy? To dwie różnice takie jak miedzy samochodem Syrena a
      odrzutowcem !!! Sygnał impulsowy nie wytwarza oraz nie jest w stanie
      przenieść nawet śladu mory, bo jest to zjawisko fizyczne, takie samo jak np.
      jeżeli upuścisz szklankę, to napewno nie podskoczy do góry a jednynie spadnie
      na dół ! Mora jest produktem ZDUDNIENIA dwóch sygnałów, tzn. sygnału
      użytecznego i jakiegoś innego.
      A co do monitorów, że jedno mają morę a inne nie mają to jest śmieszne.
      Producent takich monitorów co wytwarzają morę splajtował by po jednym miesiącu.
      Produkcją monitorów zajmuje się wiele firm i konkurencja jest wielka.
      • Gość: TOYA Re: kupilam monitor i.... IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 08.05.02, 18:11
        Masz paskudny zwyczaj przypisywania własnych "pomysłów" jako cudze wypowiedzi.
        W którym miejscu stwierdziłem że wszystkie monitory wymienionych przez Ciebie
        marek są pozbawione mory itd. itp. ????? Ja tylko stwirdziłem że kupiłem taki a
        nie inny monitor oraz brałem pod uwage monitory właśnie tych marek ALE NIE
        WSZYSTKIE TYLKO POSZCZEGÓLNE MODELE. I również nie kupiłem wszystkich monitorów
        tych marek tylko jeden.Średnio rozgarnięty przedszkolak zrozumie w mig
        cały "temat". Czy oprócz wmawiania i inwektyw masz jeszcze coś do zaoferowania ??
      • Gość: Blekota Re: kupilam monitor i.... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 22:09
        Kurcze, ale flachowiec. Mora jest spotykana w b. wielu monitorach. Jest to wada,
        tak samo jak np. zła geometra, brak zbieżności, jasność różna w różnych
        miejscach ekranu. No, gdybyś tak grzmiał na kogoś, kto chce obrazić monitor
        Barco, czy Eizo - zgadza się, tam monitor z takimi wadami to bubel. Ale taki np.
        CTX, Nokia, a zwłaszcza Belinea?
        Mora w monitorach powstaje wskutek tego, że elektrony od kolejnych pikseli
        lepiej albo gorzej trafiają w otwory lub szczeliny maskownicy i w luminofor. Bo
        np. kineskop ma plamkę 0,25 a piksel ma rozmiar 0,25, ale tylko średnio, bo
        wskutek niedoskonałości urządzenia raz ma trochę więcej, a raz trochę mniej. I
        mamy ładny wzorek na monitorze.
        A co do sygnału cyfrowego (bo tak się nazywa to, co w twoim mniemaniu
        jest "sygnałem impulsowym") i analogowego, to ostatnią popularną kartą, która
        dawała sygnał cyfrowy, była EGA. Nie wiem, jak sobie wyobrażasz przeniesienie 24-
        bitowego sygnału cyfrowego + synchronizacja po 15 liniach i dlaczego, twoim
        zdaniem, profesjonalne monitory używają tylko 5 linii (+ masa). Bo chyba nie
        sądzisz, że transmisja danych między kartą graficzną a monitorem jest szeregowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka