Dodaj do ulubionych

KONTROLER UDMA-100 PCI PROMISE FASTtrak

IP: 195.116.26.* 28.02.01, 14:40
Czy posiada ktoś jakiekolwiek doświadczenie związane z tymi
kontrolerami, jak chodzi sprzęt, itp... Mam dysk UDMA-100,
lecz nie chcę na razie wymieniać płyty głównej (P3B-F).
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: KONTROLER UDMA-100 PCI PROMISE FASTtrak IP: 129.212.11.* 21.03.01, 22:00
      Mam pewne doswiadczenie z konrolerami Promise'a. Niestety nie bezposrednio z Fastrak'iem. Z tego
      co wiem to jest to duzo efektywniejsza i tansza (50-70% mniej kosztowna) metoda budowania
      maszyny o szybkim dostepie do danych niz przy pomocy UW SCSI. Jedynie szybsza metoda jest
      SCSI-3/SCSI-160 ale sa to piekielnie drogie rozwiazania. Oczywiscie interfejs SCSI jest bardziej
      przystosowany do pracy wielozadaniowej ale Fastrak w pewnym stopniu poprawia efektownosc takie
      pracy z dyskami interfejsu EIDE.

Maszyny z Fastrakiem sa doskonalym rozwiazaniem do video edycji nawet wielostrumieniowej. Z
      "support"u Promise'a tu w USA korzystalem bez problemow. Jedynym problemem dla mnie byl fakt ze
      nie najlepiej sie dzieje z Fastrakiem pod Linux'em - po prostu nie bedzie dzialac na dzien dzisiejszy
      bo nie ma sterownikow (no chyba ze dawno nie zagladalem na ich strone internetowa). To oznacza ze
      nie mozna zbudwac swietnego, szybkiego, taniego i niezawodnego serwera z ta karta. Trzeba
      niestety placic Micro$oftowi.

Ten kontroler jest kotrolerem RAID dla dyskow EIDE. Najprawdopodobniej zeby boot'owac z dyskow
      podlaczonych do niego trzeba w biosie plyty ustawic opcje "boot from SCSI first" poniwaz kontroler
      jest widziany jako SCSI (lecz nim nie jest oczywiscie). Dyski nie moga byc przelaczane do zwyklego
      kontrolera po uzyciu z Fastrakiem (trzeba je formatowac na nowo) poniewaz Fastrak korzysta z nich
      naprzmiennie (przeplot dla zwiekszenia przepustowosci).

W sumie jesli chodzi o powazniejsze zastosowania (ale nie serwery wysokiej jakosci o krytycznym
      znaczeniu w korporacji) to polecalbym ten kontroler goraca jak i inne kontrolery Promise'a. Jest to
      przodujaca w jakosci firma na swiecie i jako pierwsza wypuszcza te kontrolery na rynek. Niesty kilka
      innych firm nasladuje i to czasem nieudolnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka