Dodaj do ulubionych

Google Chrome pobiera Nano Gemini

12.05.26, 17:01
kontrabanda.net/r/google-chrome-pobiera-model-gemini-nano-bez-wiedzy-uzytkownikow-twierdza-niektorzy-uzytkownicy
ithardware.pl/aktualnosci/chrome_pobiera_4_gb_ai_windows_11_blokada-50749.html
Przeglądarka Google Chrome pobiera model sztucznej inteligencji Nano Gemini na dysk lokalny bez zgody użytkownika. Co więcej, jeśli się go wykasuje to go pobiera po raz drugi.
Co ciekawe wygląda na to, że MS Edge też może to robić, bo korzystają z tego samego silnika.
Na Windows 11 jest możliwe zablokowanie tego procesu poprzez zmiany w rejestrze.,

Pamiętam, że któraś z wersji Windows też agresywnie pobierała instalator nowej wersji, a potem się pytała czy może już zainstalować. Tylko, że kliknięcie krzyżyka, który zwykle zamyka okienko, oznaczało zgodę na instalację.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Google Chrome pobiera Nano Gemini 13.05.26, 10:02
      Tylko szkoda, że nie można tego pobrać samodzielnie.
      • tapatik Re: Google Chrome pobiera Nano Gemini 16.05.26, 10:53
        To też mnie dziwi, bo gdyby twórcy Chrome wprost napisali, że jest taka możliwość, to część użytkowników sama by z tego skorzystała.
        Na razie lokalnie zostaje Ci Jan.AI, ale wydajność jest taka sobie.
        • wariant_b Re: Google Chrome pobiera Nano Gemini 17.05.26, 00:53
          tapatik napisał:

> To też mnie dziwi, bo gdyby twórcy Chrome wprost napisali, że jest taka możliwość,
          > to część użytkowników sama by z tego skorzystała.

Z tego co kiedyś znalazłem, możliwość dotyczy smartfonów Google Pixel i wybranych Samsungów.
          A na PC korzystających z "nocnych wersji" (Chrome Canary) i wersji deweloperskich.
          Ale nie sprawdzałem tych informacji.
        • al.1 Re: Google Chrome pobiera Nano Gemini 18.05.26, 17:03
          tapatik napisał:

> Na razie lokalnie zostaje CiJan.
          Co to jest CiJan?
          --
          rp
          • tapatik Re: Google Chrome pobiera Nano Gemini 18.05.26, 20:25
            Jan.AI - to jest jednocześnie strona internetowa, platforma pozwalająca na uruchomienie na swoim komputerze sztucznej inteligencji, czyli czegoś w rodzaju własnego Chata GPT. Na moim komputerze działa to bardzo powoli, ale działa.

www.youtube.com/watch?v=PO7Y5yCFnTA
            Znalazłem film opisujący minikomputer z 64 GB RAM oraz mocną kartą graficzną, niestety kosztuje 2k USD. Nie mniej w 7 minucie jest pokazane uruchomienie na tym komputerze własnego SI, a w 13:29 jest mowa o Lycos.AI, który pozwala również na uruchomienie własnego Chat GPT lokalnie.
            Jeżeli korzystasz z jakiejkolwiek sztucznej inteligencji online to cała historia jest zapisywana na serwerach właściciela SI. Jeśli uruchamiasz lokalnie to historia zostaje na Twoim dysku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka