Dodaj do ulubionych

Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!!

02.12.04, 17:20

Uwaga, uwaga!!!

Po okresie krótszym niż miesiąc od czasu odnalezienia błędu (o jeden dzień)
firma Microsoft udostępniła łatkę dla Internet Explorera poprawiającą lukę
sklasyfikowaną przez serwis secunia.com jako 'extremely critical' -
secunia.com/advisories/12959/ - cieszmy się więc i radujmy!!! :DDD

Poprawkę możemy pobrać z windows update bądź ze strony Microsoftu -
www.microsoft.com/security/bulletins/200412_windows.mspx
Obserwuj wątek
    • gray komentarz 02.12.04, 17:25

portalu hacking.pl zajmującego się bezpieczeństwem komputerów i okolic
      hacking.pl/news.php?id=4526
      • Gość: ceti Re: komentarz IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.12.04, 17:31
        wlasnie chcialem o tym pisac i prawdziwego.tebe z lasu wywolac :D
        z tym, ze ja jako zrodelko chcialem wskazac xp.net.pl/
        tam sa tez stosowne odnosniki
        ponizej informacje ze zrodelka:

MS Security Bulletin MS04-040

Tytuł : Zbiorcza aktualizacja zabezpieczeń dla programu Internet Explorer (889293)
        Data wydania : 1 grudnia 2004

Wersja : 1.0

Wpływ usterki : Zdalne uruchomienie kodu
        Maksymalny wskaźnik ważności : Krytyczny
        Zalecenia : Użytkownicy powinni zainstalować poprawkę natychmiast

Opis : Stwierdzono występowanie problemu dotyczącego zabezpieczeń, który może umożliwić osobie atakującej uzyskanie dostępu do komputera z programem Internet Explorer i przejęcie nad nim kontroli. Użytkownik może ochronić swój komputer, instalując tę aktualizację z firmy Microsoft. Po zainstalowaniu tego elementu konieczne może być ponowne uruchomienie komputera.

Podlegające oprogramowanie :
        • Microsoft Windows NT Server 4.0 Service Pack 6a
        • Microsoft Windows NT Server 4.0 Terminal Server Edition Service Pack 6
        • Microsoft Windows 2000 Service Pack 3 i Microsoft Windows 2000 Service Pack 4
        • Microsoft Windows XP Service Pack 1
        • Microsoft Windows XP 64-Bit Edition Service Pack 1
        • Microsoft Windows 98, Microsoft Windows 98 Second Edition (SE) i Microsoft Windows Millennium Edition (Me)

Niepodlegające oprogramowanie :
        • Microsoft Windows XP Service Pack 2
        • Microsoft Windows XP 64-Bit Edition Version 2003
        • Microsoft Windows Server 2003
        • Microsoft Windows Server 2003 64-Bit Edition

a teraz tylko czekac az prawdziwy.tebe tu zajrzy... :D
        • Gość: ceti Re: komentarz IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.12.04, 17:41
          bylbym zapomnial o komentarzu :)) wypuszczenie tej laty to musi byc naprawde swieto, swieto na wielka skale skoro wszystkie serwisy o tym pisza :)))

a prawdziwy.tebe pewnie powie, ze pisza ze wzgledu na mnogosc fanow IE, dbalosc M$ o uzytkownikow, ze lata musiala czekac na opublikowania, bo powinna byc dopieszczona jak wszystkie produkty z logo billa g. itede... :) ale to tylko takie moje dywagacje. zreszta z moim krowim IQ... :P
          a tak przy okazji, moj drogi prawdziwy.tebe: twierdziles, ze zbyteczne jest poprawianie technologii doskonalej i ze jej rozwoj jest zbyteczny. swoja droga ladnie bysmy wygladali gdyby nie poprawic na przyklad kola czy maszyny parowej... :D
          odpowiadac nie musisz :D
    • Gość: dominik666 Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 17:47

SP 2 wyszedł już kilka miesięcy temu ... a pisze jak byk że systemy z SP 2 nie
      są "zagrożone"

• gray Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! 02.12.04, 18:10
        spora część użytkowników nie ma SP2 albo nawet XP

poza tym 'jest napisane'.
        • Gość: dominik666 Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 19:09
          gray napisał:

> spora część użytkowników nie ma SP2 albo nawet XP
          >

Dziwi mnie że Microsoft w ogóle udostępnia patche na 98,2000,ME i XP bez SP 2

Ja jeszcze raz powtórze - oni nie robią service pack`ów dla zabawy tylko po to
          aby zapewnić bezpieczeństwo userom.

Poza tym aktualizacje automatyczne powinny być włączone,wszystkie możliwe
          patche zainstalowane.Jeśli ktoś jest jest na tyle głupi żeby używać 98 albo xp
          bez SP2 to musi się pogodzić z wirusami...
          download.microsoft.com/download/a/c/7/ac78df4d-59cc-4e25-b4d7-94598a149719/WindowsXP-KB835935-SP2-PLK.exe

ps. Zdanie zaczyna się z dużej litery... Jakbyś nie wiedział :P

• elsik Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! 02.12.04, 19:29
            Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> Dziwi mnie że Microsoft w ogóle udostępnia patche na 98,2000,ME i XP bez SP 2
            A co wtedy gdy sprzęt jest troche starszy i nie pselnia wymagan XP, lub user
            jest przywiazny do starego systemu?
            • Gość: dominik666 Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 21:18
              elsik napisał:
              > A co wtedy gdy sprzęt jest troche starszy i nie pselnia wymagan XP, lub user
              > jest przywiazny do starego systemu?

Stary user+stary system = zombi

XP nie ma aż tak wielkich wymagań,500MHZ powinno wystarczyć (oczywiście po
              wyłączeniu wszystkich wodotrysków)

To się opłaca ! Aby zachować stabilnośc i bezpieczeństwo w starych systemach
              trzeba zainwestować w firewall`e,antyvirusy,antyspyware i wiele innego śmiecia.

Oczywiście każdy ma prawo wyboru - można nie instalować łatek,service pack`ów
              można używać 98 ale trzeba pamiętać że problemy z wirusami i scumware`m będą
              nieodłącznym towarzyszem Twojej podróży po sieci.
          • gray Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! 02.12.04, 21:26

> Dziwi mnie że Microsoft w ogóle udostępnia patche na 98,2000,ME i XP bez SP 2

a to jak wychodzi nowa wersja windowsa to reszta robi się nieaktualna i wszyscy
            muszą sobie szybciutko kupić nową, tak? interesujące...

> Ja jeszcze raz powtórze - oni nie robią service pack`ów dla zabawy tylko po to
            > aby zapewnić bezpieczeństwo userom.

SP2 jest niedopracowany i może generować błędy nawet po instalacji na świeżo
            postawiony system - widziałem na własne oczy - i z tego powodu wiele osób go nie
            instaluje bo nie chce stracić systemu. ba - działy IT większości firm dostały
            zakaz instalowania SP2.

> Poza tym aktualizacje automatyczne powinny być włączone,wszystkie możliwe
            > patche zainstalowane.Jeśli ktoś jest jest na tyle głupi żeby używać 98 albo xp
            > bez SP2 to musi się pogodzić z wirusami...

zabawne, bo nie mam za bardzo wirusów z SP2 tak samo jak nie miałem z SP1 i z
            czystym XP, poza tym 2k z różnymi service packami a także 98 i 95 i to wcale nie
            dzięki produktom MS.

> ps. Zdanie zaczyna się z dużej litery... Jakbyś nie wiedział :P

ja specjalnie piszę małymi bo lubię zatem rozumiem, że ty robisz wieśniackie
            byki z tego samego powodu.
            • Gość: dominik666 Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 23:16
              gray napisał:

> a to jak wychodzi nowa wersja windowsa to reszta robi się nieaktualna i
              wszyscy
              > muszą sobie szybciutko kupić nową, tak? interesujące...

Można dalej używać pentium 1 i windows 3.1 - nikt ci nie broni

> SP2 jest niedopracowany i może generować błędy nawet po instalacji na świeżo
              > postawiony system - widziałem na własne oczy - i z tego powodu wiele osób go
              nie
              > instaluje bo nie chce stracić systemu. ba - działy IT większości firm dostały
              > zakaz instalowania SP2.

Ciekawe ... już od kilku miesięcy używam SP2 i nigdy nie wygenerował mi żadnych
              błędów - nawet po wymianie płyty głównej.

>
              > zabawne, bo nie mam za bardzo wirusów z SP2 tak samo jak nie miałem z SP1 i z
              > czystym XP, poza tym 2k z różnymi service packami a także 98 i 95 i to wcale
              nie dzięki produktom MS.

Pewnie dzięki twoim nadludzkim zdolnością

> ja specjalnie piszę małymi bo lubię zatem rozumiem, że ty robisz wieśniackie
              > byki z tego samego powodu.

W dodatku pisarz - eksperymentator :)
              • gray Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! 03.12.04, 08:48

> Można dalej używać pentium 1 i windows 3.1 - nikt ci nie broni

3.1 nie jest już supportowane ale 98 i 2k jak najbardziej. pomimo to uzytkownicy
                tych systemów czekali miesiąc na załatanie krytycznej luki.

> Ciekawe ... już od kilku miesięcy używam SP2 i nigdy nie wygenerował mi
                > żadnych błędów - nawet po wymianie płyty głównej.

mnie również (z tego co widzę) ale nie wszyscy maja tyle szczęścia.

> Pewnie dzięki twoim nadludzkim zdolnością

a może nawet dzięki zdolnościom...
                • Gość: dominik666 Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 14:54
                  www.profesor.pl/mat/n10/n10_d_lingen_040428_1.php
                  zdolnością .. :)

"Panie obdarz mnie zdolnością układania zdań długich, których
                  linia jak zwykle od oddechu do oddechu wydaje
                  się linią rozpiętą jak wiszące mosty jak tęcza alfa i omega
                  oceanu"
                  • Gość: Ozzman Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 03.12.04, 15:53
                    > www.profesor.pl/mat/n10/n10_d_lingen_040428_1.php
                    > zdolnością .. :)

ROTFL Panie Dominik!!

zdolnością - obdarz mnie jedną zdolnością
                    zdolnościom - dzieki wielu zdolnościom
                    • Gość: dominik666 Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 20:43
                      zdolnością posługiwania się komputerem

EOT
                      • Gość: Cornolio Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.provider.pl / *.provider.pl 03.12.04, 20:55
                        Zdolnością posługiwania się komputerem, ale nadludzkim zdolonściom,
                        bo zdolność posługiwania się komuterem (l.poj.) i nadludzkie zdolności (l. mn.).

Pozdrawiam, hejas
    • Gość: Beny Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: .1.* / 195.127.197.* 03.12.04, 14:20
      Eee, co to jest ten Explorer. Kurcze gdzies nawet widzialem w siec FAQ'a jak
      uruchomic toto pod wine, ale komu by sie chcialo.
    • Gość: Daniel Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! IP: *.ss.shawcable.net 03.12.04, 19:03
      Ciekawe, ze Opera nie potrzebuje takich krytycznych latek.
    • maciejpoczta Re: Łatka dla Explorera JUŻ dostępna !!! 03.12.04, 19:15
      Trzeba tylko uczciwie powiedzieć, że dziura nie dotyczy windows XP SP2. To tak
      informacyjnie, gdyby ktoś jeszcze zapytał "a na co mi to g***o?" (SP2).

Co nie zmienia faktu, że Firefox the best.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka