Dodaj do ulubionych

podłączenia kompa do LAN

IP: *.cache.iB1.rudanet.com / *.rudanet.pl 19.12.04, 22:52
mam kompa podłączonego do internetu przez siec lokalna, teraz kupilem
drugiego i chcialbym go tez podlaczyc, ale nie placac podwojnej stawki. czy
jest jakis sposob, aby udostepnic polaczenie z jednego kompa drugiemu, ale
tak zeby admini sie nie zorientowali?? kazdy uzytkownik sieci ma stałe ip,
wiec swich odpada. jest jakis sposob??
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 19.12.04, 23:51
      Gość portalu: witqqq napisał(a):

> mam kompa podłączonego do internetu przez siec lokalna, teraz kupilem
      > drugiego i chcialbym go tez podlaczyc, ale nie placac podwojnej stawki. czy
      > jest jakis sposob, aby udostepnic polaczenie z jednego kompa drugiemu, ale
      > tak zeby admini sie nie zorientowali??

Da się. Dokładasz do tego połączonego do internetu drugą kartę sieciową i
      konfigurujesz na swoich kompach, niezależną sieć (oczywiście musi być tcp/ip na
      drugim kompie), z różnym zakresem adresów ip jak w tej sieci do której jesteś
      włączony. Następnie możesz użyć udostępniania internetu z windozy (podobno
      chodzi, ja nie próbowałem), lub użyć jakiegoś programu proxy, choćby:
      www.analogx.com/contents/download/network/proxy.htm
      A z punktu widzenia adminów, masz dalej jeden ip i jeden komp do nich połączony
      i choć mogą wyczuć (po grzebaniu w Twoich pakietach) że sobie proxy postawiłeś,
      nic im do tego.

• m.gregor Re: podłączenia kompa do LAN 20.12.04, 00:02
        > A z punktu widzenia adminów, masz dalej jeden ip i jeden komp do nich połączony
        > i choć mogą wyczuć (po grzebaniu w Twoich pakietach) że sobie proxy postawiłeś,
        > nic im do tego.
        Ja bym nie byl taki pewien czy nic im do tego. Jesli zauwaza ze postawiles NAT'a
        to odlacza Ci net. Zajrzyj do umowy czy nie ma klauzuli ze do jednego gniazdka
        moze byc podlaczony jeden komputer i ze zakazane jest udostepnianie internetu
        innym komputerom. Wykrycie NAT w sieci to naprawde nic trudnego...
        • Gość: w++ Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 20.12.04, 00:15
          m.gregor napisał:

> moze byc podlaczony jeden komputer i ze zakazane jest udostepnianie internetu
          > innym komputerom. Wykrycie NAT w sieci to naprawde nic trudnego...

Nie o nacie pisałem, a o proxy. Prawo do postawienia u siebie prywatnej sieci, w
          której jeden z kompów jest równocześnie w sieci zewnętrznej, jest bezdyskusyjne.
          A proxy jest po prostu jedynie aplikacją wykonywaną na tym właśnie komputerze,
          więc nie ma tu mowy o jakimś rozdzielaniu neta na więcej komputerów (choć
          oczywiście w ten sposób pośrednio można korzystać ;) ), więc sprawa nie jest
          taka jednoznaczna.
          • Gość: witqqq Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.cache.iB1.rudanet.com / *.rudanet.pl 21.12.04, 00:14
            a jak jest z połączeniem mostkowym w xp'ku?? czy podłączając w ten sposób
            drugiego kompa naraże się na wykrycie przez adminów??
            • alfalfa Re: podłączenia kompa do LAN 21.12.04, 00:22
              Wykryć można zawsze. Nie w tym problem - oni sie zainteresują jak zauważą
              duzy "ruch" - zamierzasz taki? Udostępnienie połączenia takie jak w XP jest w
              miarę proste (wystarczy zestaw kabelków lub ewentualnie kabelków i kart
              sieciowych) i dla adminów w miarę przeźroczysty.
              • Gość: witqqq Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.cache.iB1.rudanet.com / *.rudanet.pl 21.12.04, 00:33
                nie bedzie duzego ruchu. na tym drugim kompie bede uzywal tylko tylko gg,
                outlook'a i IE. mam juz w kompie ktory jest podłączony do netu (A) 2 sieciowki,
                w drugim kompie (B) jedna sieciowke. polaczone sa crossem. ip: 192,168,0,44,
                maska 255,255,255,0, brama 192,168,0,1. jaks skonfiguwoac drugie połaczenie na
                kompie A i na kompie B, tak zeby polaczenia na kompie A zmostkowac i zeby net
                byl na obu kompach.
                • Gość: w++ Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 01:59
                  Tak przypadkiem przeczytałem regulamin Twojej sieci i o mało co nie spadłem z
                  krzesła :)))

Szczególnie to:
                  "Klientom nie wolno udostępniać świadczonych przez Operatora usług osobą
                  trzecim. (Poprzez próbę udostępnienia świadczonych przez operatora usług osobą
                  trzecim rozumie się miedzy innymi zainstalowanie w swoim komputerze drugiej
                  nieautoryzowanej karty sieciowej). "

Czyli jeśli włożyłeś drugą sieciówkę to już podpadłeś adminom i nie ma żadnego
                  tłumaczenia że to twoj komputer i nic im do tego ;)

Ostatnio nasze miasto zdobywa sławę poprzez różne osoby czy wydarzenia, a takie
                  kretyństwo to jeszcze nam dokłada :))))
                  • Gość: witqqq Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.cache.iB1.rudanet.com / *.rudanet.pl 21.12.04, 08:40
                    tak, ale pisze te posty na kompie mojej dziewczyny, u niej w domu i to w jej
                    sieci jest taki regulamin :) w mojej umowie jest tylko napisane, że "operator
                    zabrania udostepniania połaczenia osobom trzecim" a skoro drugi komp tez jest
                    moj, to udostepniam połączenia sam sobie, a ja dla siebie nie jestem osobą
                    trzecią, wiec chyba jest to całkiem legalne. poza tym w regulaminie jest
                    jeszcze "operator zabrania samowolnej rozbudowy sieci", ale tu chyba tez bede
                    ok, bo jesli do kompa z netem wsadze druga sieciowke i połącze ja crossem z
                    drugim kompem, to wlasciwie robie nowa siec, a nie rozbudowuje stara. tylko jak
                    skonfigurowac polaczenia zeby wszystko działało.
                    • Gość: w++ Re: podłączenia kompa do LAN IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 16:48
                      Gość portalu: witqqq napisał(a):

> tak, ale pisze te posty na kompie mojej dziewczyny ;)

Jaśli tworzysz osobną sieć w mieszkaniu, to na zdrowy rozum, nie jest to żadna
                      ingerencja w sieć providera. Poza tym w czasach, gdy nie jest rzadkością więcej
                      niż jeden komputer w domu, sprawa połączenia ich w sieć, choćby do grania w
                      Quake czy dzielenia drukarki to już normalność (co widać jest nie do pojęcia
                      przez adminów Rudanetu :)).
                      Wracając do tematu, to oprócz windowsowego udostępniania (które prawdę mówiąc,
                      gdzieś tu na forum było nie raz tłumaczone), to na początek jak uruchomisz tą
                      Twoją sieć, możesz wypróbować ten w/w (lub inny) program proxy. Po prostu jak
                      trzeba uruchamiasz ten mały programik, a na drugim kompie wpisujesz do ustawień
                      internetowych połączenie przez proxy, gdzie ip proxy to ip (wewnętrzne) kompa na
                      którym działa proxy, port wpisujesz 6588 (dla tego akurat programu) i to
                      wszystko (gg ma też w ustawieniach proxy).
                      Na tym programie podłączyłem całą sieć biurową pewnej firmy :)), do dostawcy
                      internetu (wykupiony tylko jeden ip), i są bardzo zadowoleni (www i płatnik). Co
                      do poczty to był jakiś problem, nie wiem czy to sprawa dobrania innego programu,
                      czy ustawień, ale im akurat nie zależało (odbieranie poczty na jednym kompie) .
                  • user0001 Gratulacje dla tfurcuff regulaminów :) 21.12.04, 17:55
                    Instalowania portów równoległych (PLIP) i szeregowych (SLIP) pewnie też
                    zabraniają? O USB to już nawet lepiej nie wspominać...

O możliwości stworzenia aliasu na tym samym interface też nie wiedzą ;-)

Mój pomysł:
                    Zainstaluj sieciówkę na USB, technicznie rzecz biorąc nie jest ona instalowana
                    "w komputerze" (wewnątrz obudowy komputera). Potrzeba będzie stada prawników,
                    aby stwierdzili, że Twoje rozumienie punktu regulaminu jest nieprawidłowe.

Swego czasu też byłem w sieci której właściel miał porąbane pomysły,
                    skonfigurwałem na mojej maszynie XDMCP, na drugim komputerze przy starcie
                    uruchamiał się XSerwer i łączył z moim komputerem, wszystkie programy były
                    uruchomione na moim komputerze, natomiast monitor, klawiatura i mysz były na
                    drugim komputerze, od strony formalnej, nie udostępniałem połączenia
                    internetowego (drugi komputer nie miał skonfigurowanej bramki ani nameservera,
                    mój komputer nie miał właczonego forwardowania połączeń, ani skonfigurowanego
                    NATa), ale udostępniałem moc obliczeniową mojego komputera.

Ostatecznie postawiłem osobny komputer jako router/firewall/nat oraz do
                    korzystania z p2p, trochę się napracowałem, ale dzięki zastosowaniu kilku
                    sztuczek (PF w OpenBSD, opcja scrub i pokrewne) znalezienie NATa wykraczało poza
                    możliwości admina tamtej sieci. (kawał sk.. uważał się za lepszego niż był).

Rozwiązanie z wykorzystaniem serwerów proxy jest równie dobre ;-)
                    • broch Re: Gratulacje dla tfurcuff regulaminów :) 21.12.04, 18:40
                      Fakt, PF na BSD bije wszystkie inne rozwiazania na glowe (chyba ze ktos ma nakaz
                      przeszukania Twojego domu). Mam PF na FreeBSD, dla mnie istotne jest znakomita
                      sciana, jedyna wada sa niestety mozliwoasci PF, tzn trzeba nieco poczytac o
                      konfiguracji.
                      Wystarczy stary komputer z szyna PCI (ze wzgledu na przepustowosc), OS mozesz
                      sciagnac z sieci.

Poniewaz wydaje sie to nierealne, mozesz ukryc LAN za routerem (i ustawic spoof
                      MAC, tak aby pokazywany byl adres Twojej karty NIC)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka