Gość: dominik666 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 15:02 www.ati.com/gitg/promotions/halflife2demo/index.html ati zrobiło nam prezent na święta :) (uwaga demko zajmuje ponad 700MB) Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 15:19 Ja jestem zauroczony ta gra. Fizyka jest niesamowita (takiego czegos w fps dawno nie bylo).. Dawno przy jakiejkolwiek grze tak swienie sie nie bawilem. Goraco polecam na swieta!;) I na tym samym sprzecie (xp2800+gf5600) dziala znacznie lepiej niz doom3 (1024x768,0AA2AF,high) - do dominika - tylko tutaj poziomy wczytuja sie dlugooo ;) Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: demo half live 2 dostępne !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 15:37 szczególnie podczas rajdu po rzece - potrafi doczytać sobie w trakcie kiedy "motorówka" jest w powietrzu :) Link Zgłoś
kell99 Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 16:18 wiesz co.. podejrzewam, ze masz cos nie tak z systemem.. dlugo doczytuje sie POMIEDZY poziomami, ale nic nie doczytuje sie w trakcie grania;) nie chce sie sprzeczac, ale to juz 2ga gra przy ktorej nasze opinie roznia sie tak diametralnie (ale ja mam xp w wersji "dla graczy", jedynymi programami sa firefox, winamp, xml i vs6 + powylaczane wszystkie zbedne serwisy + klasyczny szary wyglad windows (jedyny uzywalny;) Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: demo half live 2 dostępne !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 22:53 mam dziwny zwyczaj grania w najwyższych detalach i maksymalną rozdzielczością 1600x1200@75hz i wszystko high - z drugiej zaś strony mój sprzęt jest lekko przestarzały i wykręcony do granic (jego) możliwości czekam tylko kiedy się spali ten athlon wtedy go zmienie :) athlon 1700+@2ghz (obecnie 1.8Ghz) 24/7 żadnych dodatkowych cooler`ów i prawie zero pasty... Link Zgłoś
gray Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 15:41 doom3 już dla mnie nie istnieje. szkoda, że pełna wersja taka droga :/ Link Zgłoś
kell99 Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 16:19 droga, ale warta kazdej swojej zlotowki;) spraw sobie prezent na swieta (ja uswiadomilem rodzine, ze jak chca mi sprawic przyjemnosc, to niech mi kupia 'gift card', a prezent sobie sam wybiore;). lepsze to niz jakis sweter czy koszula, ktora nie bedzie sie podobac hehe;) Link Zgłoś
gray Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 16:34 nie wiem co to gift card :D ale wysoce prawdopodobne jest, że sobie zafunduję :) Link Zgłoś
kell99 Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 16:40 wiec wyjasniam. w roznych zamorskich krajach zamiast konkretnego prezentu (gdy ktos nie chce dawac gotowki) mozna kupic karte i zdeponowac na niej okreslona sume. potem osoba ktora dostanie taka karte moze sobie kupic co tam chce i wykorzystac zdeponowana sume przy zakupie) cos w rodzaju kuponu;) Link Zgłoś
gray Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 16:49 a! czyli tak jak u nas kopertka w czekoladzie ;D Link Zgłoś
b00g13 Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 17:02 Z resztą, demo demem, a ja już znalazłem pierwszy screen z HL3 img24.exs.cx/img24/2053/HalfLife3.jpg Link Zgłoś
b00g13 Re: demo half live 2 dostępne !! 23.12.04, 16:49 Demo?? ja już prawie grę przeszedłem... D3 w prównaniu do HL2 to dno (IMHO of coz), dawno nie widziałem tak dużej różnicy w optymalizacji kodu między dwiema mającymi ze sobą konkurować grami... Link Zgłoś
Gość: bumsio Pytanie do graya i kella IP: *.imagengrey.com.ni / 192.136.45.* 23.12.04, 16:50 Jak Wam działa ten Half-Life 2 pod Linuksem? Pewnie dużo lepiej niż pod Windows, nie? Pochwalcie się. :) Link Zgłoś
gray Re: Pytanie do graya i kella 23.12.04, 16:55 ależ mój drogi, HL2 jest grą a zatem do uruchamiania jej należy używać systemu do grania w gry. dziwię się, że tego nie wiedziałeś. Link Zgłoś
kell99 Re: Pytanie do graya i kella 23.12.04, 17:01 Hmm, a jak bede mial odpowiednia ilosc czasu to zapytaj raz jeszcze i z pewnoscia Tobie odpowiem. Mozesz udac sie np na linuxgames.com i zapytac jak innym dziala, ale slyszalem, ze uzywajac cedega4.2 nie ma problemow z hl2 (byly jakies ze steam, ale juz 'fixed'). D3 dzialalo super, w przypadku nvidii ze sterownikami 66.xx, przynajmniej tak samo ja w windows, ze starszymi byl ogromniasty spadek wydajnosci. Link Zgłoś
Gość: klapsio Re: Pytanie do graya i kella IP: 217.148.186.* 23.12.04, 17:37 > Hmm, a jak bede mial odpowiednia ilosc czasu "jak bede mial odpoweidnia ilosc czasu" to powinno byc haslo promujace linuksa, haha ale dlaczego nie dziala lepiej na linuksie niz pod windows, niech sie ta ilosc czasu zwroci jakos! Link Zgłoś
user0001 Re: Pytanie do graya i kella 23.12.04, 17:50 > "Jak będę miał odpowiednią ilość czasu" (...) Przeczytaj uważnie post kell'a, jest w nim mowa o programie cedega, czyli emulatorze windowsa. Jeżeli program nie był skompilowany pod GNU/Linuksa, to uruchomienie go może być trudne i wymagające duużo czasu. Dla porównania proponuję uruchomienie na Wingrozie binarki TuxRacera skompilowanej na jakiegoś RedHat'a. > ale dlaczego nie działa lepiej na linuksie niż pod windows Z powodu sterowników do karty graficznej, zwłaszcza w przyadku ATi, nad sterownikami pod windows siedzi gurpa wysoko opłacanych specjalistów, mająca pełen dostęp do dokumentacji. Sterowniki na GNU/Linuksa (ATi nie potwierdza istnienia systemów *BSD), są drugorzędne, pisane tak aby działały, ze znacznie mniejszym naciskiem na "działały szybko". Poza tym gra jest tworzona z myślą o windowsie, i na tym systemie odbywa się większość profilowania i testowania. Link Zgłoś
Gość: zefirek Re: Pytanie do graya i kella IP: 195.175.37.* 23.12.04, 18:38 Twierdzisz ze gra (znakomita ich wiekszosc)jest stworzona glownie pod uzytkownikow windows.Czy wiekszosc doskonalych programow dziala najlepiej z (lub tylko) w/w srodowisku? Link Zgłoś
user0001 Re: Pytanie do graya i kella 23.12.04, 19:01 Nie twierdzę, ale wyciągam wnioski z listu kell'a. Jeżeli do uruchomienia gry jest potrzebna cedega, to znaczy, że gra została napisana tylko i wyłącznie dla windows, a jej uruchomienie pod GNU/Linuksem to efekt starań kilku geeków, zwykle niezgodny z zamierzeniami twórców gry (w systemie który ma otwarte sterowniki cdromów, emulator napędu można ukryć tak głeboko w jądrze, że nie da się tego wykryć). Tak, gry są tworzone głównie pod Windows i na ten system są optymalizowane, niewiele firm równolegle wypuszcza wersje dla innych systemów. W przeciwieństwie do gier, będących produktami rozrywkowymi, programy to narzędzia, wiele narzędzi da się zastąpić innymi. Zadaj więc sobie następujące pytania, jakie narzędzia umożliwią mi wykonanie tej pracy, ile zajmie wykonanie tej pracy w zależności od narzędzia (po raz pierwszy [nauczenie się programu], kolejny raz [ile to trwa gdy już znam program]), jeżeli okaże się, że komercyjne narzędzia są efektywniejsze, to zastanów się jeszcze, ile razy będziesz to robił, i czy twój czas kosztuje więcej niż te programy. Wiele doskonałych programów nie działa pod GNU/Linuksem, na przykład produkty Adobe (tylko Windows i Mac), istnieją już jednak darmowe narzędzia takie jak InkScape, Scribus, Gimp. Teraz pewnie podniesiesz krzyk, że te programy nie mają nawet połowy możliwości Illustratora, InDesigna czy PhotoShopa; zastanów się jednak, czy potrzebujesz wszystkich tych możliwości jakie da Tobie komercyjne oprogramowanie, oraz czy masz zamiar korzystać z tych programów na tle często aby koszt Twojego czasu zrównoważył koszt nabycia drogich narzędzi. Link Zgłoś
kell99 Re: Pytanie do graya i kella 23.12.04, 22:15 Oczywiscie, ze masz racje user. Nie mam czasu by grac (gralem kilka h w weekend;), a gre kupowalem glownie z mysla o wolnym miedzy swietami i nowym rokiem. Poza tym skoro mam windows (tylko do gier, ale mam), to chyba nie musze sie tlumaczyc z tego, ze mam czelnosc grac pod windows;) Co do braku czasu, to dlatego wlasnie , ze mam mniej czasu, to uzywam linuksa, bo po prostu nie mam sily i ochoty walczyc z sypiacym sie co chwile systemem (jak nie bede mogl pograc - przezyje, jak nie bede mogl sprawdzic waznej poczty, czy szybko czegos zrobic - duzo gorzej). W przeciwienstwie do windows, kazdy uzytkownik linuksa powie, ze linuks po prostu dziala. Wlaczam, kazdego dnia sie uruchomi, nic sie nie doinstaluje, nic sie samo nie przestawi, nic magicznie nie przestanie samo z siebie dzialac. Dlatego kocham ten system. Dlatego ma opinie systemu na ktorym mozna polegac. Dlatego nawet najbardziej zawindowsiowione przedsiebiorsta wybieraja go dla swoich krytycznych operacji, a coraz wiecej wymienia calkowicie stacje robocze na linuksa. A gry to jest bardzo specyficzny gatunek oprogramowania, ale nie narzekam, coraz czesciej wychodza ciekawe pozycje na linuksa (np musze sprobowac pograc w X-Plane, ktory od wersji 8 jest natywna aplikacja).. A na koniec, czy promujac linuksa to nienawidze innych systemow? Czy to znaczy, ze nie mam prawa miec windows, czy bawic sie bsd (teraz mam ochote na sky-os tyle milych rzeczy sie o nim slyszy...) Link Zgłoś
gray Re: Pytanie do graya i kella 24.12.04, 14:33 Gość portalu: klapsio napisał(a): > "jak bede mial odpoweidnia ilosc czasu" to powinno byc haslo promujace > linuksa, haha "jak będę miał odpowiednią ilość czasu to się czegoś nauczę" to ulubione hasło większości młodych znawców komputerów. niestety czasu zazwyczaj nie mają ponieważ tracą go na omawianie rzeczy, o których nie maja pojęcia. wesołych. Link Zgłoś
Gość: bumsio Re: Pytanie do graya i kella IP: *.008.dsl.mel.iprimus.net.au 24.12.04, 14:57 oj długo cwaniaczyłeś tą odpowiedź. rozumiem że nie miałeś odpowiedniej ilości czasu, bo grasz w half life 2 pod Windows. a teraz posprzątaj spam na forum, bo twoi koledzy nabrudzili. Link Zgłoś
kell99 Re: Pytanie do graya i kella 24.12.04, 15:06 tak tak, tobie tez wesolych swiat;) zobaczymy kto jeszcze przemowi ludzkim glosem;))) Link Zgłoś