Dodaj do ulubionych

duży problem z gryzoniem

IP: *.chello.pl 24.12.04, 19:29
Zostałam uszczęśliwiona myszką i klawiaturą bezprzewodową - Logitech.
Klawiatura się zainstalowała poprawnie, a za to myszka...Komp wykrył nowe
USB, zaintalowałam go, zaintalowałam drivery MouseWare 9.24 i co, i
nic...działam na starej. Nowa ani drgnie, choć cały czas się świeci -
połączenie sprawdzałam.Dodam, że pracuję na historycznym 98. Co robić??
Gryzoń naprawde mi się podoba...
Proszę o jakąś podpowiedź.
Weszłam w read me i zmieniałam w rejestrach zgodnie z przepisem Logitechu na
problemy z gryzoniem ustawienia off na on. Nadal nie działa...
A z okazji Świąt - wszystkiego dobrego!
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: duży problem z gryzoniem IP: *.chello.pl 24.12.04, 20:38
      Nikt mi nie pomoże...??
      • Gość: ass Re: duży problem z gryzoniem IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.04, 20:55
        Hej sa Swieta(Przerwa).......................
        • Gość: niktabc Re: duży problem z gryzoniem IP: *.toya.net.pl 25.12.04, 00:48
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: duży problem z gryzoniem IP: *.toya.net.pl 25.12.04, 00:49
          A wcisnełaś na użądzeniu dostępowym ( to to małe pudłeko) i na mysze pod spodem
          klawisz CONNECT??? zresztą większośc z tych rzeczy jest pisana pod XP, jednak
          powinny działać także pod 98
          • Gość: Majka Re: duży problem z gryzoniem IP: *.chello.pl 25.12.04, 11:27
            Tak...
            Sprawdzałam sterowniki, wszystko jest ok. Wszystko działa z punktu widzenia
            komputera poprawnie. Ona jest zainstalowana. Komputer zachowuje się tak jakby
            pracował z tą myszą.Ale pracuje tylko ta stara. Odłączałam ją , ale wtedy
            pozostaje tylko klawiatura. A tą zamontowywałam razem, mysz z klawiaturą
            stanowi komplet.
            Z początku tez myślałam, że może żle wcisnęłam connect. Zastanawiam się, czy
            może mysz jest walnięta. W poniedziałek potupię do sklepu.
    • Gość: Majka Re: duży problem z gryzoniem IP: *.chello.pl 26.12.04, 12:42
      up...
      • Gość: linux-bobas Re: duży problem z gryzoniem IP: *.crowley.pl 26.12.04, 12:54
        na forum linuksowym podobny problem miał ktoś na linuksie-też z kompletem
        klawiatura i mysz-okazało się ponoć,że jest konflikt sprzętowy-tzn.klawiatura
        działa ale z inną myszką oprócz tej z kompletu
        może spróbuj właśnie tak-zmień klawiature na tą poprzednią i zobacz czy nowa
        mysz wtedy działa,ewentualnie udać się do znajomej/ego,sąsiada mającego komputer
        i spróbować u niego samą mysz-wtedy będzie wiadomo czy myszka jest sprawna czy
        nie albo czy to właśnie nie konflikt urządzeń(niby dziwne,bo skoro w komplecie
        tej samej firmy to powinnny ze sobą działać,a jednak ponoć może się zdarzyć,że
        nie chcą)
        • Gość: Kamil Re: duży problem z gryzoniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:42
          a mam jedno pytanko, czy jak podłączasz nową mysz to wyłączasz komputer!! Wiem
          że to trywialne pytanie, ale niektórzy poprostu zapominają o tym że windos musi
          sobie załadować sterowniki do użadzen peryferyjnych ;)
          • Gość: Indoctrine Re: duży problem z gryzoniem IP: *.5.waw.pl / *.crowley.pl 26.12.04, 14:00
            Jest jeszcze inna opcja.
            Być może klawiatura i mysz działają na tej samej częstotliwości. Obie rzeczy powinny mieć możliwość zmiany kanałów. Poprubuj poprzełączać.
            • Gość: Majka Re: duży problem z gryzoniem IP: *.chello.pl 26.12.04, 18:13
              wyłączyłam komputer w trakcie podlączania :-)

przełączałam - pod myszką jest tylko jeden zielony przycisk z napisane connect.
              Nie ma ( nie widze żadnej) możliwości przełączanie kanałów. Abslutnie żadnego
              innego nie ma. Próbowałam na każdy sposób. Pracuję pod 98' ( z konieczności:
              chciałabym się przeniesć na Linuksa, ale nie mam o nim zielonego pojęcia i nie
              wiem czy mi będą chodziły programy na których pracuję : statystyczne).
              Najzabawniejsze jest to, że komputer widzi starą na sznurku jako tę nową. tego
              absultnie nie rozumiem.
              Pozostaje mi jutro pójść do sklepu i chyba wymienić - dzięki za radę o
              zdekompletowaniu kompletu. Tylko po co w takim razie sprzedają to razem ???

pozdrawiam serdecznie -dziękuję za wszystkie rady :-)
        • Gość: Majka Re: duży problem z gryzoniem IP: *.chello.pl 26.12.04, 18:25
          Nie działa... Widział starą klawiaturę, ale pokazał się komunikat..system nie
          wykrył..ble, ble.
          Ponieważ z Nicku domyśliłam się, że raczkujesz w Linuksie, pozwolę się zapytać
          o coś z innej bajki. Myślę o przesiądnieciu się na Linuksa -nie jestem
          informatykiem, umiem obsługiwać komputer, choć czasami nie radzę sobie z
          gryzoniami:-), czy jest to realne, czy tez powinnam dać sobie spokój. O
          zaletach nie trzeba mnie przekonywać, ale czy sa jakieś wady?? Co z programami -
          będą działać? Wiem że to trywialne pytania, ale pierwszy krok zawsze
          najtrudniejszy.
          pozdrawiam
          • Gość: linux-bobas Re: duży problem z gryzoniem IP: *.crowley.pl 26.12.04, 19:27
            jesli masz kogoś lub sama jesteśw stanie sprawdzić czy komputer i wszystkie
            jego elemanty mają utworzone już sterowniki dla linuks(=przejrzeć listy
            obsługiwanego sprzętu) to z instalacją i obsługą uznawanej za jeden z
            prostszych dystrybucji-Mandrake-dasz sobie radę-w zasadzie wygląda on bardzo
            podobnie do windows,trzeba się tylko przestawić na nieco innne rozmieszczenie
            katalogów,osobną partycję wymiany-swap,osobno są katalogi użytkowników(każdy ma
            swój Home-katalog domowy=odpowiednik Mój komputer z windows) no i
            administratora=roota,który ma większe uprawnienia niż w windows XP(tylko root
            może robić większosć rzeczy w samym systemie),w Mandrake jest okienkowa
            instalacja aktualizacji systemu(podobnie jak w windows można to zrobić nie z
            konsoli=odpowiednika DOS z windows,ale normalnie w okienkach)

na początek lepiej byłoby ściągnąć sobie jakąś dystrybucję tzw.live(jeśli
            chcesz mandrake to jego wersja live nazywa się Mandrake Move-startującą z CD-
            rom,nie trzeba jej instalować,tylko zmienia się w BIOS żeby startował z CD-rom
            zamiast z twardego dysku,w opisie jest na pewno coś o tym gdzie będzie ten
            startujący z CD-rom linuks zapisywał wnoszone dane-tzn.gdzieś na twardym dysku
            trzeba chyba zrobić kawałek wolnego miejsca

w kioskach jest teraz książeczka Komputer Świat-Linux dla każdego-kosztuje
            niecałe 14 zł,jest tam cały opis przedostatniego Mandrake czyli 10.0 razem z
            płytką instalacyjną na DVD-warto kupić nawet do firmy o ile ma się napęd DVD do
            uruchomienia instalacji-książeczka wygląda tak(łatwiej ją będzie zoczyć w
            kioskach)i zawiera rzeczywiście bardzo podstawowe informacje-moglaby byćjednak
            trochę prościej napisana dla początkujących-nie wiem czy wystarczyłaby mi wtedy
            jak instalowalam linux u siebie,ale i teraz wychwyciłam parę przydatnych trików
            o których jeszcze nie wiedziałam:
            www.komputerswiat.pl/informacje/archiwum/bk0404.html
            przydatne linki:
            na oficjalnej poskiej stronie dystrybucji mandrake jest wszystko
            np.obsługiwany sprzęt(dopisze ewentualnie jeszcze z tej książeczki o mandrake
            inne adresy):
            www.mandrakelinux.com/pl/hardware.php3
            zrzuty ekranu-aby mniej więcej zorientować się jak ten linux wygląda
            www.mandrakelinux.com/pl/fscreenshots.php3
            a na początek możesz spróbować też po prostu ściągnąc sobie za darmo Mandrake
            Move iso-czyli obraz płyty i wypalić ja w nagrywarce jako obraz iso(polecenie
            nagraj obraz iso)-jeśli Mandrake Move wykryje Twój sprzęt to po zapoznaniu się
            z linuksem i przekonaniu do niego można sobie zainstalować na twardym dysku
            pełną wersję mandrake
            www.mandrakelinux.pl/produkty/pobieranie.php
            jeśli chodzi o programy windowsowe to częsć z nich da się uruchomić pod linux
            dzięki tzw.emulatorom systemu windows-np.Wine-w Mandrake 9.2 jest on trochę źle
            skonfigurowany-w 10.0 ponoć już o.k.,ale chyba czasem łatwiej znaleźć specjalny
            odpowiednik programu dla linuks specjalnie
            lista zamienników niektórych programów jest np.tutaj:
            www.linuxjunkies.org/articles/win-gnu-alt.html
            • Gość: Majka Re: duży problem z gryzoniem IP: *.chello.pl 27.12.04, 00:22
              WIELKIE DZIĘKI!
              bardzo Ci dziękuję!

pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka