Dodaj do ulubionych

Ile może chodzic komputer ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 02:24
Ile czasu moze ile dni??? i jeszcze jedno czy to ze np moj chodzi przewaznie
codziennie jakies 16 godzin codziennie :)
Obserwuj wątek
    • b00g13 Re: Ile może chodzic komputer ? 06.01.05, 02:34
      Zależy od dwu rzeczy;
      1. Sprzętu (i tu się absolutnie nie znam na wytrzymałości tegoż)
      2. Systemu operacyjnego.

Jeżeli chodzi o System operacyjny to najdłużej systemem, który miał u mnie
      okazję działać nieprzerwanie przez najdłuższy czas jest w2k, 13 dni non stop,
      (dokładnej liczby godzin nie pamiętam). To był jakiś Rendering.
      Choć sam nie wiem wiele na ten temat, to pamiętam jak za czasów w95 krązyły po
      Aminecie testy porównawcze Workbencha i w95, tam były jakieś dane, więc ktoś
      takie testy prowadził.
      • kell99 Re: Ile może chodzic komputer ? 06.01.05, 03:08
        w przypadku pieca pamietaj o dobrym zasilaczu i chlodzeniu. chyba nikt nie chce
        wrocic do spalonego przez padniety zasilacz mieszkania;)
        • maciejpoczta Re: Ile może chodzic komputer ? 06.01.05, 08:50
          To oczywiste o czym piszesz. Jeżeli zasilacz jest niestabilny, a temperatury ma
          jak w piekarniku, to wogóle nie powinna włączać komputera. Gdy natomiast
          wszystko działa jak trzeba, może pracować non-stop bez szkody dla czegokolwiek.
    • Gość: 286DX Re: Ile może chodzic komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 05:21
      To zależy od rodzaju obuwia. Jak jest dobre to pochodzi dłużej. Ważny jest też
      rodzaj terenu po którym chodzi.
    • Gość: r2d2 Re: Ile może chodzic komputer ? IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 10:33
      najbardziej stresujące dla części komuterowych jest włączanie kompa,
      jeżeli chłodzenie jest ok /wiatraki są czyste, bez osiadłego kurzu/, to komp
      może pracować nonstop.
    • user0001 Re: Ile może chodzic komputer ? 06.01.05, 10:33
      Gość portalu: ewka napisał(a):

> Ile czasu moze ile dni???

Dawno temu w którymś z windowsów (9x) był błąd który powodował, po kilkunastu
      dniach, "przekręcenie się" licznika czasu, co mogło zakończyć się wyłożeniem się
      niektórych programów i BSOD. Ten błąd to historia.

Zainwestuj w UPS'a, jeżeli tego nie zrobisz to maksymalny czas pracy komputera
      zależy od elektrowni, kilku(nasto) sekundowe zaniki zasilania zdarzają się u
      mnie raz na miesiąc, raz na dwa miesiące.

Jeżeli nie jest to absolutnie konieczne, to nie podkręcaj żadnego z elementów,
      kręcone procesory i pamięci zużywając więcej energii, bardziej się grzeją,
      szybciej pojawiają się w nich uszkodzenia (z powodu temperatury).

Jeżeli komputer jest w obudowie ATX i ma czujniki temperatury, obrotów
      wiatraczków, to poszukaj oprogramowania które wyłączy komputer po przekroczeniu
      bezpiecznych temperatur (a zwłaszcza gdy towarzyszy im wyłączenie się wiatraczka).

Ja mam komputer, na częściach do użytku domowo biurowego, który jest stale
      włączony przez kilka miesięcy, z tego komputera wyjąłem wszystkie niepotrzebne
      części (jest tam zasilacz 200W, płyta główna, procesor (P200MMX), 32MB RAM,
      karta graficzna (S3 ViRGE, nieużywana, ale bez niej bios odmawia startu), karta
      sieciowa i dysk). Taki komputer wystarcza do torrenta, do osła (mldonkey)
      przydaję się więcej pamięci.

Nie radzę trzymać stale pracującego komputera w pokoju w którym śpisz, szum
      zasilacza, dysków i wentylatorów, nie sprzyja dobremu wysypianiu się.

Według mnie, najważniejszym ograniczeniem czasu pracy komputera, są dziury w
      zabezpieczeniach, w razie wykrycia, dającego się wykorzystać z zewnątrz, błedu w
      jądrze systemu, konieczne jest zainstalowanie poprawki i restart systemu.
    • maciej-d Re: Ile może chodzic komputer ? 06.01.05, 12:14
      Tak jak koledzy wspomnieli najważniejszy jest zasilacz oraz radiator na
      procesorze. Pamiętaj aby z tyłu komputera mogło cyrkulować powietrze – nie
      zamykaj PC w żadnej szawce. Komputer musi mieć zimno, jak będzie za gorąco to
      się spali procek, zasilacz, oraz może się dysk uszkodzić. Zaopatrz się też w
      listwę antyprzepięciową. ps. komputer teoretycznie może chodzić 24 h
    • Gość: KT05 Re: Ile może chodzic komputer ? IP: *.pronet.lublin.pl 06.01.05, 13:55
      Ja słyszałem, że komputer nie powinien chodzić bez restartu powyżej 6 miesięcy.
      Dlaczego? Bo w międzyczasie nazbiera się tyle błędów, że bez zainstalowania
      poprawek => restartu systemu, zacznie to być niebezpieczne :)
    • Gość: gość Tyle, ile wytrzyma dysk IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 06.01.05, 18:59
      Nikt nie wspomniał tutaj o trwałości dysku. stosowane powszechnie w domowo-
      biurowych komputerach dyski ATA mają przewidzianą przez producentów żywotność
      około 5 lat, ale przy założeniu pracy 5 DNI W TYGODNIU, 8 GODZIN DZIENNIE (jak
      w typowym biurze). Łatwo policzyć, jak zwiększa się prawdopodobieństwo awarii,
      jeżeli komputer pracuje 7/24. Można znaleźć w Sieci programy, które badają dysk
      i szacują prawdopodobieństwo padu.
      Rzecz jasna wszystkie uwagi dotyczące chłodzenia, zasilania itd. są jak
      najbardziej słuszne.
      • user0001 Re: Tyle, ile wytrzyma dysk 06.01.05, 20:46
        Masz sporo racji. Dlatego właśnie mam włączonego demona SMARTa, aby na bieżąco
        być informowanym o problemach z dyskiem.

Na szczęście mój Samsung 30GB, 5400RPM jeszcze się trzyma.

Dla komputerów mających pracować jako "ściągacz" polecam wykorzystanie dysków
        "wolnoobrotowych", z uwagi na niższą temperaturę pracy ;-)
        • mini999 Re: Tyle, ile wytrzyma dysk 07.01.05, 22:31
          Dorzuć wentylatorek pod dysk - SMART ci wykaże temperature 27-31 *C ,
          tj. przynajmniej o 10-12 *C niższą niż bez nadmuchu.

System warto i tak co jakiś czas zrestartować - ręcznie lub automatycznie
          (np 1 raz na 24godz) bo każdy system po jakimś czasie "pleśnieje" !!!
          • Gość: jasiek Re: Tyle, ile wytrzyma dysk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 23:45
            jeżeli mozna spytać- jaie programy monitorują stan dysku? Słyszałem o programie nortonowskich- disc doctro (test surface czy co staakiego tam ma byc) ale nie jestem pewien. Jakie programy proponujecie, bo trudno mi znaleźć coś, co odpowiadałoby wspomnianym wcześniej funkcjom. Mam dysk już 4 lata, podobno mam starte łożyska i sam dysk były dość eksploatowany. czy powinienem się czegos obawiać? Czy w razie wymiany dysku ten należy już wyrzucic, czy można zostawić go na przechowywanie jakis danych?(oczywiscie dysk byłby wyjety i nie pracowałby). Dziekuję.
            • mini999 Re: Monitorowanie dysku 08.01.05, 00:02
              Np.
              HDD Health
              SpeedFan
              • mini999 Re: Monitorowanie dysku 08.01.05, 00:10
                PS.
                HDD Health(w oparciu o SMART) daje prognoze ew terminu najbliższych problemów

HDD Health (FREEWARE) www.panterasoft.com/

HDD Health v2.1 Build 159
                www.panterasoft.com/download/hhealth.exe

HDD Health is a full-featured failure-prediction agent for machines using
                Windows 95, 98, NT, Me, 2000 and XP. Sitting in the system tray, it monitors
                hard disks and alerts you to impending failure. The program uses Self
                Monitoring and Reporting Technology (S.M.A.R.T.) built into all new hard disks,
                and can predict failures on your hard drives. A host of alerting features
                include email, local pop-up messages, net messages, and event logging, while
                using no system resources.

• user0001 Z tym "pleśnieniem" to przesadzasz ;-) 08.01.05, 00:14
            Ja nie mam w zwyczaju restartować systemu bez powodu. Powodem uzasadniającym
            restart może być niezbędny patch na jądro, albo pojawienie się nowej wersji
            systemu (co 6 miesięcy w przypadku OpenBSD, instalacja nowej wersji, ze źródeł,
            bez zbliżania się do komputera może być sporym wyzwaniem).

Systemy *niksowe były zaprojektowane z myślą o pracy 24x7, zwróć uwagę na
            narzędzia takie jak cron, lub at, będą one pracować zgodnie z przewidywaniami,
            tylko na komputerze który jest stale włączony.

Ja co kilka dni zaglądam do systemu i sprawdzam czy jakiś proces nie zajmuje
            znacznie więcej pamięci niż powinien. W razie stwierdzenia wycieku pamięci, po
            prostu restartuję demona. Nie ma potrzeby zamykać systemu i uruchamiać go ponownie.
            • mini999 Re: Z tym "pleśnieniem" to przesadzasz ;-) 08.01.05, 00:39
              Co do Linuxa & Unixa to się zgodze ,

WinNT/2000/XP/2003 też wytrzymuja próbę czasu,

ale jak ktoś używa Win98SE - to uważam że to konieczne.

A szczerze mówiąc system powinien się zawsze sam podnieść - w razie
              padnięć (dłuzszy zanik zasilania - gdy UPS już nie podtrzyma) - i powinno

sie go na to przygotować - mój prywatny serwer (WWW,FTP,E-MAIL)
              chodzi już 6 lat tak ustawiony SUN SOLARIS (x86) zobowiązkowym restartem 1/7
              dni.

• Gość: ewka Re: Ile może chodzic komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:42
      :) dzieki ludki za odpowiedz ja to mam czasem taka schize ze mi sie sapli albo
      nie wiem co haha panikuje szybko tearz mi tez cos ten potworny komp odwalil i
      sie stresuje ze sie cos stanie z nim siedze czasem po 16 godzin ale jak narazie
      dziala pozdrawiam :) chyba mi nie pierdyknie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka