Gość: Gosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:34 uzbierałam wreszcie 6000 zl. doradzcie jaki notebook mam sobie kupic bym nie załowala wydanej kasy. dziekuje Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: laptok Re: jaki notebook IP: 213.199.201.* 25.01.05, 19:39 kup IBM lub Compaqa; ja mam od dluzszego czasu Compaq Armada M700 (PIII 600, 320RAM , 40 GB HDD) i nie zamienilbym go na nic innego; parametry ma takie, ze mi nikt nie przychodzi gier instalowac a wszystkie prace biurowe, internet i projektowania w CADzie chodza jak zloto; filmiki tez sobie ogladam (mam combo dvd-cdrw); nie szwankuje, klawiaturka jest super (maly skok klawisza) a bateria trzyma 2h (mimo ze laptop jest chyba z 2000 roku); a jesli potrzebujesz dokladniejszych informacji o sprzecie (porownania i testy itd) to napewno ktos zaraz opisze co lepsze a co gorsze; ja pisze to co czuje jak pisze na swoim laptku ;) P.S. mam tez HP nx9010 i nie jestem z niego zadowolony wcale a wcale; plastykowy jakis i w strasznie gruby i ciezki; a Armada ma grubosc paczki papierosow i obudowe magnezytowa i dlatego jest leciutka; pozdrawiam Link Zgłoś
viles Re: zgadzam się! 26.01.05, 19:46 Nie daj się naciągnąć na jakieś gigaherce,albo na rady typu:poczekaj jeszcze trochę bo wyjdą lepsze lub zaraz ceny spadną...:) Jak do typowych zadań używasz:internet,filmy,fotograf ie,Word - to procesor Pentium III w zupełności ci wystarczy a na Allegro znajdziesz takie notebooki obecnie...poniżej 2000,00 zł!!! Sam kupiłem takiego (Dell-Pentium III) i jestem bardzo zadowolony!...a szczególnie kiedy wieczorami sobie siedzę przy cichutenkim urządzeniu(wiatraczek jak siedzę w necie włącza się na chwilę 1 raz na godz...a dysk nowy Samsung-chodzi bezszelestnie!) Chcesz wydać koniecznie 6000,00? Link Zgłoś
m.gregor Re: jaki notebook 25.01.05, 19:49 A co chcesz robic na tym notebooku? Ogladac filmy, surfowac po internecie, napisac dokument w Wordzie? Do takich zastosowan wystarczy Ci najprostszy z Celeronem, 256 MB RAM, HDD 40 GB i karta graficzna bez wodotryskow. Jak bedziesz chciala obrabiac grafike, grac itp to przyda sie cos mocniejszego z mobilnym procesorem (np. Pentium-M), 512 MB RAM, dyskiem 60 GB i mocna karta graficzna (np. jakims Radeonem). Co do marek: ilu ludzi - tyle zdan. Jeden kupi California Access i bedzie zachwalal a drugi kupi i bedzie klal w zywy kamien. Ogolnie mowiac warto kupowac notebooki markowe: Toshiba, Asus, IBM, Compaq/HP, Fujitsu-Siemens. Z tanszych marek: MAXData, Acer. Jesli bedziesz kupowala za granica patrz czy gwarancja jest miedzynarodowa (mozna w USA kupic notebooki Sony ale oddzial Sony w Polsce nie naprawia ich - wogole nie przyznaje sie do tego ze Sony produkuje notebooki). Co do konkretnych modeli: wybierz sobie kilka i przedstaw tu na forum a ktos Ci na pewno doradzi ktory w Twoim przypadku bedzie najodpowiedniejszy. Pamietaj zeby nie przesadzic: po co Ci notebook IBM'a za 6000 PLN skoro bedziesz na nim tylko surfowala po internecie i pisala teksty? W takim wypadku wystarczy tansza Toshiba za 4000 PLN a reszte przeznacz np. na oprogramowanie albo dodatki do notebooka (wiecej ramu, wiekszy dysk, karty rozszerzen na zlaczu PCMICIA). Link Zgłoś
Gość: galilleo Re: jaki notebook IP: *.west.biz.rr.com 26.01.05, 06:21 Gosia napisał(a): > uzbierałam wreszcie 6000 zl. doradzcie jaki notebook mam sobie kupic bym nie > załowala wydanej kasy. dziekuje polecam abys zaczekala do lipca bo obecne laptopy BArdzo spana w cenie jak wyjda NOWE z PCIe! Kup TYLKO IBM (polecam model T42) albo ASUS z serii 6000. Cen nie znam znam modele. Unikaj Compaq, HP, DELL, Toshiba, Acer i inne ruiny! Link Zgłoś
Gość: axer Re: jaki notebook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:19 Miałem Compaqa'a a wcześniej Toshibę. Po pół roku w Compaqu zaczęła się urywać pokrywa ( pękła przy zawiasie ). Skonfigurowanie z telefonem komórkowym okazało się niemożliwe. Teraz mam Toshibę Teca. Polecam. Bogate oprogramowanie dodatkowe na stronie producenta. Po zarejestrowaniu za darmo !!! O IBM nic nie wiem, ale chyba tu marka robi swoje. Ja nie zamiełbym mojej Toshiby na inny model, nawet o lepszych parametrach. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: sand Re: jaki notebook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 09:42 ja posiadm hp compaq nx7000 (Centrino 1,4; 40GB, 512MB, 15,4", combo, bluetooth, wifi 802.11b, SD)(od ok 7 miesiecy). (allegro) notebook jest po prostu wart pieniedzy ktore na niego wydalem! jak sie go delikatnie traktuje, to nie ma problemow. zaluje tylko troche ze matryce ma standardowa 1280*800, ale jakos to zdzierze;) do pracy znakomity, do zabawy takze. teraz takiego za +-4000 mozna kupic aaa no i bateria.. od ok 3,5 h do ... uwaga!!! ponad 6 godzin!! pzdr sand Link Zgłoś
Gość: galilleo Re: jaki notebook IP: *.west.biz.rr.com 27.01.05, 20:59 Problem polega ze wszyscy daja opinie o tym co kupili i co posiadaja. Niestety nawet toshiba sie przyznala ze ma powazne problemy ze swoim sprzetem i dlatego dwa lata temu zgodzila sie na splacenie najwuyzszego w histori odzszkodowania uzytkownikom w uSA wartosci dwoch billiardow dolarow! Postaw sobie bok przy boku Toshiba, Compaq i IBM z podobnymi compnentami i wowczas zobaczys jaka jest roznica w wdajnosci nie mowiac wlasnie o pekajacych obudowach co u IBM jest praktycanie nie znane! COMPAQ zostal zbawiony przez carly Fiorina od bankrupctwa kiedy HP zgodzilo sie ich kupic. Od tego czasu jakosc Compaq poszla do gory, a jakosc HP spadle w dol. Poniewarz doskonale znam ten sprzet POWTARZAM nie kupowac nic innego niz IBM czy ASUS! Nie warto sie samemu oszukiwac i opowiadac jakie sa swietne i doskonale innym! Roznica w jakosci i wydajnosci jest nie do porownania. Nalezy sie sluchac opini fachowcow a nie tylko tych ktorzy pozniej przynosza komputery tym wlasnie fachwcom do obslugi! Link Zgłoś
gonzor Re: jaki notebook 28.01.05, 13:21 wasze biliardy to nasze miliardy, pomyśl najpierw i wyobraź sobie ile to jest 2 biliardy po polsku... Którą firmę by było stać na takie odszkodowanie... Nie obrażaj takiego astronoma Link Zgłoś
m.gregor Re: jaki notebook 28.01.05, 14:04 2 biliardy dolarow to jest 2 000 000 000 000 000 . Oni takiego obrotu nie maja wiec nie wiem z czego mieliby wyplacic takie odszkodowanie...Nie wiem nawet czy ta firma jest tyle warta... pl.wikipedia.org/wiki/Biliard Jak zwykle nie bardzo bzyku wiesz o czym mowisz...gdzies cos uslyszysz, co nie uslyszysz to sobie dopowiesz... Link Zgłoś
Gość: GS Re: jaki notebook IP: *.adyton.com.pl / *.crowley.pl 21.04.05, 23:28 Ty, kolo, powiedz skąd jesteś a polecę ci jakiegoś dobrego psychiatrę. Potem fundnij sobie kilka lekcji matematyki. I podpisuj się imiennie - sprzedawca sprzętu IBM, wtedy będzie fair Link Zgłoś
diablo1987 Ciekawe z tym alegro 27.01.05, 09:50 ale czy drzwiczki nie bedą strzaskane i co z złaczem USB2 które ma szybkość do 10 MB/s w prównamiu do 400 KB/s w USB1 Tak moj ulubiony film Lost Empire (2 plytki 2cdokolo 1.4 GB) bede przegrywał w ciągu 1 godziny zamiast w ciągu 3 minut!!! Na usb 2 Gość portalu: axer napisał(a): > Miałem Compaqa'a a wcześniej Toshibę. Po pół roku w Compaqu zaczęła się urywać > pokrywa ( pękła przy zawiasie ). Skonfigurowanie z telefonem komórkowym okazało > się niemożliwe. Teraz mam Toshibę Teca. Polecam. Bogate oprogramowanie dodatko > we na stronie producenta. Po zarejestrowaniu za darmo !!! O IBM nic nie wiem, a > le chyba tu marka robi swoje. Ja nie zamiełbym mojej Toshiby na inny model, naw > et o lepszych parametrach. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: oprych Re: jaki notebook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 08:33 Jamam Toshibe Satellite, juz prawie rok i jest SUPER!! Link Zgłoś
Gość: DarkDante Re: jaki notebook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:50 Też polecam ASUSa Link Zgłoś